Erhverv

Vestfynsk selskab skal levere modermælkserstatning til millioner af kinesiske børn

Aftalen om modermælkserstatning er hjemme. Her symboliseret ved mr. Wan, direktør i Engnice Group Co. Ltd., Conny Twisttmann Andersen, administrende direktør i Fipros A/S, mr. Ma, bestyrelsesformand for Engnice Group Co. Ltd., og Richard Li, administrende direktør for Wellingo Nutrition A/S. Foto: Dairy of 1888 og Fipros A/S. Pr-foto
Virksomheden Fipros A/S ved Ebberup i Assens Kommune jubler over ny aftale, som betyder at der skal produceres økologisk modermælkserstatning til millioner af kinesiske børn de kommende år fra Fyn.

Eksportsucces: 300.000.000 kroner.

Det er den rene, svimlende lønproduktionsomsætning over de kommende otte år for virksomheden Fipros Nutrition ApS (en del af Fipros A/S) i klejne Ebberup ved Assens, som skal producere modermælkserstatning til mange millioner kinesiske babyer og småbørn.

Administrerende Fipros-direktør Conny Twisttmann Andersen kalder aftalen fantastisk, men vil ikke at sætte tal på, hvor stort overskuddet estimeret bliver, når produktionsomkostningerne er trukket fra.

- Men det er en god forretning for os, siger hun beskedent.

For Fipros er der tale om et lidt af et kvantespring fremad, oplyser den administrerende direktør.

- I vores egen målestok er det en signifikant forskel fra, hvor vi er i dag, til hvor vi kommer i forhold til omsætningen, fortæller hun.

Fipros A/S, der producerer fødevareingredienser og detailpakkede fødevarer, fik i det seneste regnskab et måske beskedent overskud på 564.150 kroner, mens egenkapitalen var på godt 20,3 millioner kroner.

Det kinesiske marked vurderes til at være verdens hurtigst voksende økologiske marked. Ligeså er efterspørgslen på modermælkserstatning af høj kvalitet stor.

Fipros A/S

Cvr.: 14252398.

Direktion: Conny Twistmann Andersen.

Bestyrelse: Morten Duch (formand), Conny Twistmann Andersen og Ole Søgaard Andersen.

Tal i millioner kroner.

Resultat før skat

2015/2016: 4,7.

2016/2017: -3,7.

2017/2018: 1,8.

Resultat efter skat

2015/2016: 3,8.

2016/2017: -3,2.

2017/2018 0,6.

Egenkapital

2015/2016: 24,3.

2016/2017: 20,1.

2017/2018: 20,3.

Kilde: Biq.dk

Nyt anlæg og nyansættelser

Conny Twisttmann Andersen fortæller, at der er ved at blive bygget en ny bygning, tæt ved den eksisterende på Rybergsvej, hvor produktionen skal foregå. Fipros har været nødsaget til at investere 80 millioner kroner i det nye produktionsanlæg.

- Der bliver ikke produceret noget som helst i vores eksisterende bygninger eller vores eksisterende produktionsapparat. Der bliver bygget nye bygninger og indkøbt nyt udstyr alene til den her ordre, siger hun.

Der bygges samlet 2200 kvadratmeter. Der er allerede ved at blive gravet ud. Bygningerne er klar til testproduktion i uge 49, oplyser Conny Twisttmann Andersen. Den egentlig produktion skal i gang i første kvartal af 2020. Varerne skal pakkes direkte i containere ved det nye produktionsanlæg og fragtes til en dansk afskibningshavn.

Fipros skal grundet den store aftale ud at ansætte nye medarbejdere.

- Vi regner med, at når vi er oppe i fuld drift i løbet af nogle år, er det 15-20 nye arbejdspladser og så kan der være nogle indirekte i forhold til vedligehold, fortæller direktøren.

Det er i produktionen, der skal ansættes. Der er i dag omkring 65 ansatte i hele virksomheden.

Gode kontakter på markedet

Aftalen er, at Fipros skal forarbejde mælken for Dairy of 1888 ApS, som er et eksportbrand for Them Andelsmejeri. Dairy of 1888 ApS har allerede introduceret økologisk ost for de kinesiske forbrugere.

Dairy of 1888 ApS indgår i et samarbejde med kinesiske Wellingo Nutrition. Det er det danske datterselskab af Engnice Nutrition Group, som er Kinas førende producent af supplerende ernæring til babyer og småbørn, oplyses det i den pressemeddelelse, Dairy of 1888 ApS og Fipros sendte ud i forbindelse med den kinesiske aftale. Den nye fabrik i Ebberup er medfinansieret af Wellingo Nutrition.

Det vurderes i samme presseskrivelse, at markedet for modermælkserstatning i 2020 alene i Kina udgør en værdi af 200 milliarder kroner, hvoraf økologi vil udgøre 10 milliarder kroner.

Aftalen kom i stand via Franz Gammelgaard-Schmidt, administrerende direktør for Dairy of 1888. Han tidligere diplomat for Udenrigsministeriet i Kina og har ifølge Conny Twisttmann Andersen gode forbindelser i landet.

- Det er ham, der er idémanden. Sammen med Them har han fået kontakt til den kinesiske kunde, oplyser Conny Twisttmann Andersen.

- Franz Gammelgaard-Schmidt i samarbejde med Them står for råvaredelen, vi som Fipros står for den fysiske produktion, og den kinesiske kunde har ansvaret for afsætningen på det kinesiske marked, tilføjer hun.

Det var lidt af en tilfældighed, at Franz Gammelgaard-Schmidt kom til at arbejde med modermælkserstatning i Kina. Da han i 2010 tog sin familie med til Kina og fik en datter, skulle de bruge modermælkserstatning. Hans nabo var Arlas repræsentant i Kina, og han kunne fortælle Franz Gammelgaard-Schmidt, at der ikke fandtes modermælkserstatning i Kina.

- Og så sagde han til mig: "Du kan lave dit eget". Og så gik jeg ind i branchen, siger Franz Gammelgaard-Schmidt, som gik ind i det i 2013 med et dansk mærke.

Der er ved at blive opført en ny bygning, tæt ved den eksisterende her, hvor produktionen skal foregå. Fipros har måttet investere 80 millioner kroner i det nye produktionsanlæg. Arkivfoto: Mads Hansen

Høj værdi

Netop for et tiår siden blev Kina ramt af en mælkepulverskandale, hvor op mod 300.000 børn blev syge og nogle døde af giftigt mælkepulver. Derfor er troværdighed og tiltroen til et mælkeprodukt essentiel for kineserne, mener Conny Twisttmann Andersen. Den kan danskerne levere.

- Dansk mælk har enorm stor troværdighed i Kina. Så for dem repræsenterer det også en meget høj værdi, at de kan markedsføre dansk mælk, og at den så oven i købet er økologisk. Det gør den kun endnu bedre, siger Conny Twisttmann Andersen.

Hun nævner, at den kinesiske stat som følge af problemerne lavede en lovændring for godt halvandet år siden.

- Hvor de ønsker, at hvert produktionssted kun må have tre brands i det kinesiske marked. Det giver lige pludselig muligheder for nogle små virksomheder, som os, hvor det ellers har været de store, store virksomheder, der har siddet på markedet og så har de måske haft 20 eller 30 forskellige brands på markedet, fortæller Conny Twisttmann Andersen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112

Knivstikkeri i Ådum: Fuld mand stak sin kammerat

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

112

Udrykning i nat til genbrugsplads: Småt brændbart futtede af

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Erhverv

Udsigt til at blive servicehavn: Horns Rev 3 bliver indviet i Hvide Sande

Annonce