Annonce
Ringkøbing

Vestas-nathold er hårdt ramt af corona: Direktør frygter  ukendt superspreder blandt de ansatte

Det er lidt af et mysterie, at natholdet på Vetas' fabrik i Ringkøbing er ramt af corona, mens dagholdet helt er gået fri. Arkivfoto: Jørgen Kirk
25 Vestas-ansatte er smittet med corona, mens andre 80 er sendt hjem som nære kontakter. Udbruddet koster millioner i tabt omsætning på Vestas' fabrik i Ringkøbing.

Ringkøbing: Uheld eller en mulig superspreder?

Hos vindmøllegiganten Vestas har man nu indledt jagten efter årsagen til et stort udbrud af corona blandt fabrikkens ansatte på havnen i Ringkøbing.

For tiden er det kun  lidt over halvdelen af natholdet, der møder ind. Omkring 100 af de 240 mand er nemlig sendt hjem som følge af coronasmitte, bekræfter produktionsdirektør Tommy Rahbek Nielsen fra Vestas.

Annonce

- Lige nu arbejder vi på højtryk for at inddæmme smitten, og vi tester vores ansatte alt dét, vi kan. Vi har ind til nu 25 smittede, de tre det seneste døgn, og 80 er sendt hjem som nære kontakter til de smittede, så vi er hårdt ramt, fortæller han.

Har ingen symptomer

Det hele begyndte den 13. april, hvor to medarbejdere på natholdet blev konstateret smittet. Det udløste de første hjemsendelser. Men de følgende to uger er antallet af nye tilfælde altså vokset.

Produktionsdirektør Tommy Rahbek Nielsen fra Vestas anslår, at coronaudbrud på natholdet på fabrikken i Ringkøbing foreløbigt har kostet mellem 200 og 400 millioner i mistet omsætning: Arkivfoto: Søren Palmelund

- Vi har hele tiden haft stor fokus på afstand, værnemidler og sprit, og vi har de sidste 13 måneder kørt en stram protokol. Det er også gået godt på vores fabrikker indtil nu. Lige nu frygter vi, at vi har en superspreder, der ikke er klar over det. De smittede har ikke haft symptomer før de blev konstateret smittet, siger Tommy Rahbek Nielsen.


Det koster rigtig mange penge, når vi ikke kan køre fuld produktion. Jeg vil helst ikke sætte tal på. Men som det ser ud lige nu, så har vi nok mistet omsætning for mellem 200 og 400 millioner.

Tommy Rahbek Nielsen, produktionsdirektør i Vestas


Det er kun natholdet, der har været ramt af coronasmitte. Dagholdet er helt gået fri. Alle de ansatte på fabrikken i Ringkøbing bliver nu opfordret til at møde op på arbejde med friske PCR-test. Samtidig bliver de lyntestet inden arbejdstid på både dag- og nathold.

Annonce

Koster Vestas millioner

Det koster Vestas dyrt at have natholdet kørende på halv kraft. Her i weekenden har dagholdet været på ekstraarbejde, så fabrikken kan levere de bestilte møller til aftalt tid.

- Det koster rigtig mange penge, når vi ikke kan køre fuld produktion. Jeg vil helst ikke sætte tal på. Men som det ser ud lige nu, så har vi nok mistet omsætning for mellem 200 og 400 millioner, siger produktionsdirektøren.

Annonce

Systematisk test

Ifølge Tommy Rahbek kommer langt de fleste smittede fra Ringkøbing-Skjerns nabokommuner. Da myndighederne særligt har fokus på smitteindbrud i sognene, er det foreløbigt ikke lykkedes at få etableret PCR-test ved fabrikken. Derfor opfordres medarbejderne altså til selv at få foretaget den sikre test, inden de møder ind på arbejdspladsen.

- Det er afgørende for, at vi får stoppet smittespredningen, siger Vestas-direktøren.

Vestas har kørt systematisk lyntest af sine medarbejdere indtil påske, men stoppede fordi smitten var lav. Men testproceduren er nu blevet genoptaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce