Annonce
Ringkøbing

Vælgermøde for de unge: Hvorfor har vi ikke atomkraft

Der blev diskuteret klima, uddannelse og flygtninge, da eleverne på Fjordvang Efterskole fik debut på et vælgermøde med 12 folketingskandidater. Foto: Jørgen Kirk
Mens valgrygterne svirrer på Christiansborg, gav 12 folketingskandidater eleverne på Fjordvang Efterskole i aftes en to timer lang lektion i politisk debat om klima, uddannelse og flygtninge.
Annonce

Velling: Omprioriteringsbidrag, koblingsprocenter og blasfemiparagraf.

Der var masser at tørre politikerord, da eleverne fra Fjordvang Ungdomsskole mandag aften fik lejlighed til at tyvstarte valgkampen ved et vælgermøde med ikke mindre end 12 kandidater, der alle går efter en plads i Folketinget.

Mødet var arrangeret af Dagbladet og Fjordvang Ungdomsskole, og de unge havde på forhånd valgt temaerne: Klima, uddannelse og flygtninge - og var flittige til at stille spørgsmål til det store politiske panel.

- Hvorfor er der ingen, der snakker om atomkraft. Det udleder ingen CO2, ville en af eleverne vide et godt stykke inde i klimadebatten.

- Det forstår jeg heller ikke. Det er fuldstændig oplagt, sagde Nick Mogensen fra Nye Borgerlige.

Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance mente, at en af forklaringerne på, at der ikke er atomkraftværker i Danmark, er, at de er dyre at anlægge, men at det giver god mening at trække på energi produceret på svenske og tyske værker, når det ikke blæser i Danmark.

Annette Lind fra Socialdemokratiet protesterede vildt.

- Jeg er så gammel, at jeg kan huske atomulykken i Tjernobyl. Her kæmper man stadig med følgevirkningerne.

Den radikale Thomas Sloth mindede om ulykken i Japan i forbindelse med et jordskælv og fastslog, at det er langt mere oplagt med sol- og vindenergi.

Annonce

En sund øvelse

I uddannelsesdebatten blev sparekrav på uddannelsesinstitutionerne vendt. Venstres Kenneth Mikkelsen påpegede, at det har været en "sund øvelse", at man de senere år har skulle spare to procent om året i det såkaldte omprioriteringsbidrag.

- Men i modsætning til mit parti synes jeg, at det bør stoppe i 2020, for nu er grænsen nået, påpegede han.

SFs Andreas Albertsen undrede sig over, at det bliver betragtet som godt, at de trængte uddannelsesinstitutioner fortsat skal spare.

- Hvis jeg foreslog at sætte skatten lidt op for erhvervslivet, fordi det var en sund øvelse, så ville det blive svært at overhøre ramaskriget, konstaterede han.

Annonce

Ubegrænset ytringsfrihed

I flygtningedebatten var der bred enighed om, at det er afgørende at holde en god tone, og at partiet Stram Kurs med Rasmus Palludan i spidsen går langt over stregen.

- Paludan skal have lov til at sige, hvad han vil. Men det har intet med politiske holdninger at gøre, når han kommer med personlige angreb og kalder folk for grimme ting, mente Alex Rosenbæk fra Dansk Folkeparti.

Kristendemokraten Kristian Andersen efterlyste også en mere sober tone.

- På min efterskole ser vi morgennyheder med eleverne hver dag, og sidste år havde vi en pige, der bad om at blive fritaget, fordi hun var ked af at se, hvordan andre mennesker blev fremstillet. Det er værd at tænke over, sagde han.

Ligesom flere af de andre kandidater bakkede KD'eren op om at få blasfemiparagraffen tilbage, så det for eksempel bliver ulovligt at afbrænde koranen, som Paludan og hans følgere har gjort. Der skal nemlig være en grænse for ytringsfriheden, mener Kristian Andersen.

Den var Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance bestemt ikke med på.

- Jeg forstår godt fristelsen, men det går ikke, at vi kun vil have ytringsfrihed, hvis det bliver brugt til at sige noget rart. Ytringsfriheden er en demokratisk værdi, vi skal holde fast ved, sagde han på de unges vælgermøde i Velling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce