Annonce
Ringkøbing

Vælgermøde for 16-årige: Politikerne er også bare mennesker

De to 16-årige mødedeltagere Anders Munk Nyhus og Emma Ayadi Lauridsen havde en fin aften med både velkendte holdninger og nye af slagsen. - Jeg blev overrasket over, at Dansk Folkeparti virkede blødere, end man møder dem i medierne, siger Emma, som også bed mærke i en lille afvigelse fra partipolitiken hos Venstres folketingskandidat. Foto: Jørgen Kirk

Eleverne på Fjordvang Efterskole fik mandag aften mulighed for at møde folketingskandidaterne fra 12 partier i øjenhøjde. Eleverne var der for at blive klogere på deres politiske ståsted og for at blive udfordret på deres holdninger. Selvom fler

Velling: Folketingsvalget er nært forestående, men hvem skal man stemme på?

Selvom eleverne på Fjordvang Efterskole må siges at være ude i god tid, så forsøgte de mandag aften i efterskolens store hal at blive klogere på netop det og at gennemskue politiske argumenter.

Emnerne, der skulle diskuteres, havde eleverne selv valgt. Det blev til: Udlændinge, uddannelse og klima.

To af de politikinteresserede deltagere var 16-årige Emma Ayadi Lauridsen og 16-årige Anders Munk Nyhus. Anders er medlem af Dansk Folkeparti og dets ungdomsparti, mens Emma debatterer politik derhjemme og på skolen, når der er et emne, der optager hende.

Særligt to ud af de tre valgte emner interesserer Emma og Anders. Sidstnævnte er mest interesseret i udlændingepolitikken, mens Emma særligt gerne vil høre om klima og udlændinge.

- Jeg er interesseret i alle tre emner, men især klima og udlændinge. Klimaet, fordi det er vores fremtid og udlændinge, fordi det er noget, vi skal forholde os til lige nu – faktisk ligesom med klimaet, siger Emma Ayadi Lauridsen inden vælgermødet.

Selvom begge mener at vide, hvor de vil sætte deres kryds, så håber de, at aftenen kan være med til at helgardere dem, inden det går løs

- Jeg tror, det bliver hyggeligt at høre lidt om, hvad politikken handler om og går ud på. Så håber jeg at, at jeg finder ud af, hvad de enkelte partier står for, siger Emma inden mødet.

- Det er det samme for mig. Selvom jeg godt ved, hvad partierne står for, så kan jeg altid blive klogere, siger Anders.

Annonce
Fjordvang Efterskole var vært ved et vælgermøde med fokus på de temaer, de unge gerne vil diskutere. Foto: Jørgen Kirk

En god oplevelse

To timer senere og stribevis af argumenter for og imod fra 12 politikere fra hvert sit parti er det tid til at gøre status.

- Jeg har prøvet et lignende arrangement før op til kommunal-valget, men det her var meget bedre, selvom vi var færre mennesker. Det var, som om både folk og politikere levede sig mere ind i det, siger Anders.

- Jeg har ikke prøvet noget lignende før, men jeg synes, det var en god oplevelse og spændende at høre de forskellige partiers holdninger, siger Emma og tilkendegiver, at politikernes lange svar af og til gjorde det hele ret kedeligt at overvære.

Undervejs i mødet stillede Emma et spørgsmål til kandidaterne om de nationale tests, der bruges til at vurdere eleverne i folkeskolen.

- Jeg synes ikke, de giver det fulde billede af en elev. Jeg mener, man skal vurdere en elev gennem respons og kommentarer frem for tal. Jeg synes, det var fedt at stille et spørgsmål, fordi det er noget, man sidder derhjemme med. Det er noget, man ikke forstår, og så er det fedt at kunne få spurgt, siger hun.

Selvom Anders ikke fik stillet et spørgsmål, så er begge enige om, at de følte sig lyttet til i debatten med politikerne. De er også enige om, hvad der var mødets største overraskelse.

- Jeg blev lidt overrasket over, at Dansk Folkeparti virkede blødere end dem, man møder i medierne. Men der var også nogle partier, hvor jeg blev overrasket over de holdninger, de havde. Jeg mener, at venstrepolitikeren talte om uddannelse og koblingsprocenten hos friskolerne, og der var vist en forskel på det, han mente, og det moderpartiet mente, siger Emma.

- Det overraskede mig, at kandidaten fra Dansk Folkeparti sagde ja til, at tonen i udlændingedebatten var for hård. Det overraskede mig personligt, fordi jeg som medlem ikke selv synes, at tonen er for hård, siger Anders.

Hvad fik de så ud af mødet?

- Jeg tror, jeg er blevet mere sikker på, hvilket parti jeg skal stemme på, når jeg må stemme. Det er det samme som før mødet, siger Emma.

- Hvis jeg skal koge det ned, så vil jeg sige, at det er, at de også er mennesker. Man tror måske tit, at politikere indenfor et parti bare mener det samme. Men det her var rigtige mennesker med rigtige holdninger. Det synes jeg godt, man kunne bruge mere af i den rigtige verden, siger Anders.

Ved I stadig godt, hvor I ville sætte jeres kryds, hvis I kunne stemme til folketingsvalget?

- Ja, siger Emma.

- Helt klart, siger Anders.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Innovest II droppet: Byråd vil hellere renovere Skjerns gamle rådhus

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce