Annonce
Ringkøbing

Vælgermøde for 16-årige: Politikerne er også bare mennesker

De to 16-årige mødedeltagere Anders Munk Nyhus og Emma Ayadi Lauridsen havde en fin aften med både velkendte holdninger og nye af slagsen. - Jeg blev overrasket over, at Dansk Folkeparti virkede blødere, end man møder dem i medierne, siger Emma, som også bed mærke i en lille afvigelse fra partipolitiken hos Venstres folketingskandidat. Foto: Jørgen Kirk

Eleverne på Fjordvang Efterskole fik mandag aften mulighed for at møde folketingskandidaterne fra 12 partier i øjenhøjde. Eleverne var der for at blive klogere på deres politiske ståsted og for at blive udfordret på deres holdninger. Selvom fler

Velling: Folketingsvalget er nært forestående, men hvem skal man stemme på?

Selvom eleverne på Fjordvang Efterskole må siges at være ude i god tid, så forsøgte de mandag aften i efterskolens store hal at blive klogere på netop det og at gennemskue politiske argumenter.

Emnerne, der skulle diskuteres, havde eleverne selv valgt. Det blev til: Udlændinge, uddannelse og klima.

To af de politikinteresserede deltagere var 16-årige Emma Ayadi Lauridsen og 16-årige Anders Munk Nyhus. Anders er medlem af Dansk Folkeparti og dets ungdomsparti, mens Emma debatterer politik derhjemme og på skolen, når der er et emne, der optager hende.

Særligt to ud af de tre valgte emner interesserer Emma og Anders. Sidstnævnte er mest interesseret i udlændingepolitikken, mens Emma særligt gerne vil høre om klima og udlændinge.

- Jeg er interesseret i alle tre emner, men især klima og udlændinge. Klimaet, fordi det er vores fremtid og udlændinge, fordi det er noget, vi skal forholde os til lige nu – faktisk ligesom med klimaet, siger Emma Ayadi Lauridsen inden vælgermødet.

Selvom begge mener at vide, hvor de vil sætte deres kryds, så håber de, at aftenen kan være med til at helgardere dem, inden det går løs

- Jeg tror, det bliver hyggeligt at høre lidt om, hvad politikken handler om og går ud på. Så håber jeg at, at jeg finder ud af, hvad de enkelte partier står for, siger Emma inden mødet.

- Det er det samme for mig. Selvom jeg godt ved, hvad partierne står for, så kan jeg altid blive klogere, siger Anders.

Fjordvang Efterskole var vært ved et vælgermøde med fokus på de temaer, de unge gerne vil diskutere. Foto: Jørgen Kirk

En god oplevelse

To timer senere og stribevis af argumenter for og imod fra 12 politikere fra hvert sit parti er det tid til at gøre status.

- Jeg har prøvet et lignende arrangement før op til kommunal-valget, men det her var meget bedre, selvom vi var færre mennesker. Det var, som om både folk og politikere levede sig mere ind i det, siger Anders.

- Jeg har ikke prøvet noget lignende før, men jeg synes, det var en god oplevelse og spændende at høre de forskellige partiers holdninger, siger Emma og tilkendegiver, at politikernes lange svar af og til gjorde det hele ret kedeligt at overvære.

Undervejs i mødet stillede Emma et spørgsmål til kandidaterne om de nationale tests, der bruges til at vurdere eleverne i folkeskolen.

- Jeg synes ikke, de giver det fulde billede af en elev. Jeg mener, man skal vurdere en elev gennem respons og kommentarer frem for tal. Jeg synes, det var fedt at stille et spørgsmål, fordi det er noget, man sidder derhjemme med. Det er noget, man ikke forstår, og så er det fedt at kunne få spurgt, siger hun.

Selvom Anders ikke fik stillet et spørgsmål, så er begge enige om, at de følte sig lyttet til i debatten med politikerne. De er også enige om, hvad der var mødets største overraskelse.

- Jeg blev lidt overrasket over, at Dansk Folkeparti virkede blødere end dem, man møder i medierne. Men der var også nogle partier, hvor jeg blev overrasket over de holdninger, de havde. Jeg mener, at venstrepolitikeren talte om uddannelse og koblingsprocenten hos friskolerne, og der var vist en forskel på det, han mente, og det moderpartiet mente, siger Emma.

- Det overraskede mig, at kandidaten fra Dansk Folkeparti sagde ja til, at tonen i udlændingedebatten var for hård. Det overraskede mig personligt, fordi jeg som medlem ikke selv synes, at tonen er for hård, siger Anders.

Hvad fik de så ud af mødet?

- Jeg tror, jeg er blevet mere sikker på, hvilket parti jeg skal stemme på, når jeg må stemme. Det er det samme som før mødet, siger Emma.

- Hvis jeg skal koge det ned, så vil jeg sige, at det er, at de også er mennesker. Man tror måske tit, at politikere indenfor et parti bare mener det samme. Men det her var rigtige mennesker med rigtige holdninger. Det synes jeg godt, man kunne bruge mere af i den rigtige verden, siger Anders.

Ved I stadig godt, hvor I ville sætte jeres kryds, hvis I kunne stemme til folketingsvalget?

- Ja, siger Emma.

- Helt klart, siger Anders.

Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Cheftræner fortæller om grunden til sit stop: - Som person er jeg grundlæggende lidt genert og introvert

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Nu går arbejdet i gang: Plan for gigantisk solcellepark i Gestenge kan være grydeklar om et års tid

Tarm For abonnenter

Nu kan du spille bowling døgnet rundt: Travlt bowlingcenter til salg igen

Ringkøbing

Transportfirma vinder pris for grønt initiativ: Planter træer ved grusgrav for pengene

Ringkøbing

Overraskende fund: Gravsteder og offergaver på Øster Lem Hede

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester vil have minister til at godkende radarstyret lys på vindmøller: - Det giver ingen mening

Ringkøbing For abonnenter

Hygge og nærhed: Ringkøbings nye læger vil tilbage til de gamle lægedyder

Ringkøbing

Nu bliver Naturkraft også til koncertsted: - Vi vil gerne vise, at vi også kan spille en rolle som lokalt kulturhus

Hvide Sande

Ikke mere rødt fjordvand: Men stadig badeforbud nær brandstedet

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Navne For abonnenter

100-årige Kristiane ønsker sig en skabsfryser i fødselsdagsgave: Hun har selv bagt til festen med 91 gæster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Annonce