Navne

Unik medalje til Mette og Ove Kristensen

Mette og Ove Kristensen med det flotte diplom og medalje. Foto: Jørgen Kirk
Landmandsparret Mette og Ove Kristensen, Nørbyvej på Holmsland, har modtaget Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskabs store sølvmedalje. Medaljen har ikke været uddelt på Holmsland i 150 år.

Holmsland: Ove Kristensen er 75 år og Mette Kristensen er 70 år. Landmandsparret på Holmsland er altså født længe før, det blev moderne at prale med sit liv og færden på de sociale medier.

Det var derfor ikke let at få dem overtalt til en "meget lille" omtale i Dagbladet. Men det lykkedes heldigvis, og derfor kan vi her bringe begrundelsen for, hvorfor ægteparret netop har modtaget Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskabs store sølvmedalje, der har det flotte navn: "Beviis for en god borgers udviiste patriotiske fliid”.

Indstillingen fra Vestjysk Landboforening lød:

"Mette og Ove Kristensen har drevet Poldergård som et mønsterlandbrug i 50 år med en løbende driftsmæssig udvikling. Poldergård fremstår i dag som et moderne landbrug ud over det sædvanlige. Der er balance og harmoni i hele den økologiske bedrift med 100 SDM malkekøer i løsdrift med to robotter.

Gården drives økologisk med flotte afgrøder, hvor kløver er en meget vigtig bestanddel. Markerne forsøges holdes frie af ukrudt både mekanisk og manuelt. Til ejendommen er der en tilhørende flot og velholdt maskinpark. Nogle maskiner er selvkonstrueret til den økologiske drift. I den moderne maskinpark er der også blevet plads til veterantraktorer, hvor en af dem en gang imellem takten til musikken i det orkester, hvor Ove Kristensen medvirker.

Hos Mette og Ove kommer der mange landmandskolleger på besøg. Det var og er et sted, som man gerne vil besøge - både som landmand, men også som konsulent og rådgiver."

Det var Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd, der som repræsentant for Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab, stod for overrækkelsen af medaljen.

Den store sølvmedalje

Den "Store Sølvmedalje", der bærer inskriptionen Beviis for en god borgers udviiste patriotiske Fliid er indstiftet i 1770, året efter Landhusholdningsselskabets oprettelse.

Den "Store Sølvmedalje" hører til en af selskabets og landbrugets helt store hædersbevisninger, der kun uddeles i helt særlige tilfælde til personer, der på en innovativ måde har biddraget til det danske landbrugs fremme.

Medaljen er i de seneste 18 år kun uddelt få gange - i 2001 til Jens Freudendahl, JF-fabrikken, i 2003 til Henning Laursen, Bogballe, i 2007 til adm. direktør Klaus Aa. Bustrup, Landbrugsraadet, i 2009 til centerleder Niels Erik Hansen, Heden & Fjorden og fabrikant Kaj Pedersen, Dal-Bo A/S, i 2012 til direktør Kurt Hjortsholm, Sejet Planteforædling, i 2013 til Leo Yding Sørensen, Dansk Erhvervsfjerkræ og i 2015 til Direktør Agner Laursen Thisgaard, Fasterholt Maskinfabrik.

Ikke uddelt i 150 år

Ved medaljeoverrækkelsen blev det oplyst, at medaljen ikke har været uddelt på Holmsland i 150 år.

- Det må være, fordi der ikke har været så specielle folk på Holmsland siden, siger Mette Kristensen med et smil.

Dagbladets udsendte må også lige have en forklaring på, hvordan en traktor kan "spille med" hos Kloster Spillemændene.

- Traktoren er tocylindret med 200 slag i minuttet. Det passer fint til nogle melodier, så vi har nogle gange prøvet at lade den stå og banke i baggrunden, mens vi spiller til. Det tror jeg, at vi skal prøve i Sogneparken i Kloster i sensommeren, siger Ove Kristensen.

På trods af, at landmandsparret forlængst har passeret den "normale" pensionsalder, har de ingen planer om at gå på pension, og de driver stadig selv den yderst velpassede gård sammen med sønnen Lars Kristensen, der ejer Holmsland Maskinstation tæt på Poldergård.

- Vi har et barnebarn, der snart begynder på landbrugsskolen. Hvem ved, måske bliver det hende, der kommer til at overtage gården en dag. Det kunne da være hyggeligt, siger Ove Kristensen.

- Det er måske en af grundende til, at vi er blevet indstillet til prisen, at vi har arbejdet så længe, at vi kan springe en generation over, siger Mette Kristensen, med endnu et smil.

Det spiller måske også ind, at Polderård med 90 hektar plus 60 forpagtede hektar, har været drevet økologisk siden 1998, og at Mette stadig - ud over at være landhusmoder - også arbejder som gymnastikleder, zoneterapeut og fodplejer med mere. Men det får du aldrig Mette og Ove til selv at fortælle...

0/0
Forsiden netop nu
Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tvinds Fælleseje øger sit millionoverskud

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg