Annonce
Ringkøbing

Ulla har åbnet sin have for fremmede: - Det er en tryg måde at møde nye mennesker på

Ulla og Martin Sommer Rokkjær og deres døtre Jasmin, Rose og Lilje er glade for at kunne møde nye ansigter gennem deres baghave. Foto: Cecilie Thusing Nielsen
Det er blevet populært at åbne sin baghave for fremmede mennesker, der mangler et sted at overnatte. I Vedersø har Helle Rasmussen og Jette Jensen fra Møn overnattet hos familien Sommer Rokkjær på deres rejse fra Ribe til Skagen.
Annonce

Vedersø: - Ens hjerte svulmer. Det er fantastisk at opleve den næstekærlighed, der er rundt om i landet.

58-årige Jette Jensen fra Møn sidder på kanten af den shelter, hun har tilbragt natten i sammen med sin veninde 53-årige Helle Rasmussen.

Shelteren ligger i Ulla Sommer Rokkjærs baghave et lille stykke uden for Vedersø. Inde i shelteren ligger to blå luftmadrasser, hvorfra man kan ligge og se marker, klitter og et æbletræ.

Mens de tre kvinder sidder og griner af, at Helle Rasmussen både har medbragt pincet, spejl og fnugrulle på friluftsturen, skulle man ikke tro, at det blot er et halvt døgn siden, at de mødte hinanden for første gang.

Brug min baghave

  • Adresse: Find åbne baghaver på www.brugminbaghave.dk eller i facebookgruppen "Brug min baghave".
  • Priser: Konceptet kaldes "Gæstfrihed - Uden forpligtelser" og overnatningen er gratis, men man kan komme til at betale et symbolsk beløb, hvis man skal bruge brænde til bål og lignende.
  • Attraktioner: Få haveejerens anbefalinger til lokale attraktioner og seværdigheder
Annonce

Find baghaver på nettet

De tre kvinder har fået kontakt gennem facebookgruppen "Brug min baghave", hvor folk tilbyder fremmede mennesker at overnatte i deres baghaver.

Konceptet er enkelt. Det er gratis at overnatte, mens haveejeren kan tage et symbolsk beløb, hvis de overnattende gæster ønsker at bruge vand, brænde og lignende.

Gruppen bugner med positive tilkendegivelser fra både haveejere og havelånere, der deler billeder og fortællinger fra deres rejser og besøg.

Facebookgruppens popularitet har nu også medført, at man på hjemmesiden www.brugminbaghave.dk kan se, hvor der er baghaver, man kan overnatte i. Alt tyder på, at konceptet også er blevet populært i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor der i skrivende stund er 26 personer, der har annonceret, at deres baghaver er åbne for gæster.

En af disse er altså familien Sommer Rokkjær.

Annonce

Ud på eventyr

De tre grinende kvinder har rykket sig fra shelteren i baghaven op til terrassen, hvor der foruden Ulla Sommer Rokkjærs mand, Martin, og tre af parrets fire døtre står friskbagte boller, hjemmeslynget honning, hjemmekogt syltetøj og friske blåbær og venter på dem.

De overnattende gæster udbryder både "ih" og "næh", inden de sætter sig og udtrykker deres taknemmelighed over gæstfriheden.

- Vi er eventyrlystne, og så skulle vi prøve noget nyt, forklarer Helle Rasmussen, hvorfor hun og veninden har valgt denne noget utraditionelle ferieform.

Hun havde ved et tilfælde opdaget facebookgruppen, hvor hun i et opslag fortalte, at hun og hendes veninde kunne tænke sig at opleve den jyske vestkyst for første gang.

- Vi fik rigtig mange tilbud fra folk, der sagde, at vi hjertens gerne måtte bo i deres baghaver. Det var helt overvældende, siger Helle Rasmussen, der suppleres af Jette Jensen:

- For mit vedkommende er det også spændende at se, hvad det er for noget hjertevarme, der er derude. Det er så fantastisk. Vi har overnattet tre steder, hvor vi har mødt mennesker, vi aldrig kommer til at glemme igen. Det er fantastisk og modigt, at der nogen, der vil tage imod os.

Jette Jensen (tv.) og Helle Rasmussen (th.) har aldrig oplevet den jyske vestkyst, hvilket de forsøger at ændre på denne sommer. Rejsen koster kun benzin, mad og drikke, for overnatningen er ganske gratis. Foto: Cecilie Thusing Nielsen
Annonce

Tillid og næstekærlighed

Ulla Sommer Rokkjær ser det dog ikke som mod, når hun åbner sin have for mennesker, hun ikke kender.

- Vi har gjort det mange gange før. Der kommer mange cyklende forbi her, hvor vi bor, og så ender vi nogle gange med at have folk sovende i haven. Så da jeg så konceptet her, kunne vi lige så godt tilmelde os, siger hun.

Og det er ikke kun gæsterne, det gavner, når mennesker som Ulla Sommer Rokkjær og hendes familie åbner deres have for overnattende.

- Vi er hjemme alligevel, og her er masser af plads. Det er altid spændende at møde nye mennesker, når man som os bor i et tyndt befolket område. Og så er vi en familie med fire børn, og man kan da mærke i budgettet, hvis vi skulle en tur på for eksempel camping. Så det her er en god måde at møde mennesker på, når vi ikke selv kommer ud, siger Ulla Sommer Rokkjær, der særligt glæder sig over de positive følgevirkninger, som besøgene har for hendes børn:

- Det er altid fint for børnene at møde nye mennesker og kulturer. Vi er 800 mennesker i Vedersø og kender i hvert fald de 750, så det er begrænset, hvor mange nye mennesker og kulturer, børnene oplever her. Det er en tryg måde at møde nye mennesker på, og så lærer vi dem om tillid, næstekærlighed og at tro på det gode i folk.

Efter morgenmaden går Helle Rasmussen og Jette Jensen ned mod shelteren for at få styr på deres habengut. Hvor de skal sove i nat, ved de endnu ikke. Det eneste, de ved, er, at de kører i nordlig retning og vil så tæt på kysten som muligt. Og så ser de, hvor de kan finde en baghave, de må overnatte i.

I Ulla Sommer Rokkjærs baghave står en shelter, som hun gerne lader turister overnatte i. Der har tidligere været både tyske Rudolf Steiner-elever, belgiske pigespejdere og ungarske universitetsstuderende forbi haven i Vedersø. Foto: Cecilie Thusing Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Ringkøbing-Skjern

I næste uge får tusindvis af kommunens borgere nyt internet og tv-signal: Sådan skal du forholde dig

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Ringkøbing-Skjern

Efter coronafund på plejehjem: Kommune ved ikke hvornår plejehjemsbeboere vaccineres anden gang

Annonce