Annonce
Erhverv

Udflytning af dansk produktion rykker længere mod øst

Torben Villadsen, administrerende direktør i Actona fra Holstebro, der er én af de 60 danske virksomheder, der har produktion i Lviv-området. Foto: Morten Stricker
Danske virksomheder i Polen er begyndt at se efter nye muligheder for at finde billig produktion i Østeuropa.

AARHUS/HOLSTEBRO: Først var det Polen og Baltikum, men nu er det i stedet blandt andet Ukraine, som vinder frem, når danske og internationale selskaber er på udkig efter billige produktionsforhold i Østeuropa.

- Det er en bevægelse, der er i gang. Virksomheder flytter for at udnytte rammebetingelserne, og Ukraines arbejdsmarked ligner i dag Polen for 20 år siden, siger Morten Munk, direktør for konsulentvirksomheden Mafcon, som siden 1996 har hjulpet danske og vesteuropæiske selskaber med at etablere sig i den tidligere Sovjetunionen.

Han er samtidig konsul for Ukraine i Aarhus.

Tekstilbranchen var først til at søge videre mod øst, og nu er turen kommet til møbelpolster-branchen. Jysk-ejede Actona begyndte for mere end 10 år siden at producere til de skandinaviske og europæiske markeder i Lviv-området i Ukraine, hvor Holstebro-virksomhed beskæftiger 600 ansatte.

- Her har vi let adgang til råvarer som træ og metal, lønniveauet er lavt, og geografisk er der tale om en del af Europa, bekræfter Torben Villadsen, administrerende direktør i Actona.

Møbelproducenten Hjort Knudsen A/S fra Lyne mellem Tarm og Varde har ekspanderet stort i Polen gennem årene, men manglen på ledige hænder haft fået den vestjyske virksomhed til at se samme vej som Actona ved at starte produktion i det vestlige Ukraine. Det bekræfter direktør Ole Bundgaard på mail over for Erhverv+, men han ønsker ikke at kommentere forløbet yderligere.

Ifølge Morten Munk fra Mafcon overvejer flere danske virksomheder fra forskellige brancher seriøst at følge efter med de samme argumenter som stort pres på lønnen og mangel på arbejdskraft i Polen.

- For nylig holdt jeg et oplæg i en VL-gruppe i Warszawa for danske direktører i Polen. Der var sat en time af til seancen, men der var så mange spørgsmål, at vi først var færdige efter 2,5 time, forklarer Morten Munk.

Han står også bag Danish Outsourcing Forum, der sammen med Den Danske Ambassade, Eksportrådet og KMPG er vært for én-dags konferencen Ukraine for begyndere i Lviv 20. november, hvor danske virksomheder i området har indvilget i at åbne dørene og fortælle om egne erfaringer. Foreløbig har 25 danske virksomheder tilmeldt sig dagen.

Tæt på 60 danske virksomheder har etableret sig i den vestlige del af Ukraine, hvor de beskæftiger omkring 12.000 medarbejdere inden for tekstil, træ og møbel, it/elektronik, jern og metal, ingeniører og landbrug. Der er tale om den største koncentration af danskejede produktionsvirksomheder uden for EU.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Mellemstort kvægbrug er gået konkurs

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Navne

Tjener fra Kommandobroen vinder legat

Annonce