Annonce
Ringkøbing

Traditioner: Ingen jul uden et selvfældet juletræ

Thomas Hykkelbjerg, Helle Iversen og deres to børn hentede årets juletræ ved Nymølle ved Højmark i år. Foto: Anita Rahbek
Langt størstedelen af de juletræer, der bliver solgt ved Nymølle, er blevet nedlagt af familierne selv.

RINGKØBING/SKJERN: December er om noget måneden, hvor traditionerne bliver holdt i hævd. Nogle skal have en bestemt slags konfekt, nogle spiser and, mens andre har en flæskesteg i ovnen. Men vi har alle et juletræ til at pynte og lægge gaver under.

- Vi har nogle, der kom her med deres forældre, da de var børn. I dag har de deres egne børn med, fortæller Jeppe Jørgensen, der ejer Nymølle ved Højmark.

Han er fjerde generation på gården, der har været i familiens eje siden 1906. Og det var hans forældre, der for 40 år siden plantede de første juletræer.

- I begyndelsen var det kun lidt, men så blev det mere og mere. Da vi overtog i 1998, skulle vi beslutte om, vi ville stoppe med juletræerne eller udvide, fortæller Jeppe Jørgensen.

Annonce
Nymølle har været i familien Jørgensens eje siden 1906, og der er blevet solgt juletræer i omkring 40 år. Hvert år er der julestue og det er en hyggelig tradition, fortælle Jeppe Jørgensen. Foto: Anita Rahbek

Med madkurv

Juletræerne blev, og samtidig blev der udvidet med julestue i de sidste to weekender op til jul. Her kommer folk og får æbleskiver og gløgg. Det er også en fast tradition for mange.

- Vi har endda nogle, som tager på skovtur, når de skal hente juletræer. De har en madkurv med og spiser mellem træerne, hvis der er vejr til det. Ellers sætter de sig ned i laden ved julestuen, fortæller Jeppe Jørgensen.

Han har en seks til syv hektar, hvor der vokser flotte grønne nordmannsgraner i alle størrelser. Prisen er den samme uanset størrelse. Man kan hente et, der er fældet på forhånd eller gøre, som de fleste gør; nemlig at fælde det selv.

Haglvejr tog toppen

- Vi fælder det altid selv, fortæller Thomas Hykkelbjerg, der er taget til Nymølle med sin kone Helle Iversen og børnene Emilie og Lauge.

Det er deres første besøg på Nymølle. De plejer nemlig at hente deres juletræ omkring Hover, men sommerens voldsomme haglvejr kappede toppe på juletræerne på de lokale plantager.

- Vi er på jagt efter et træ på et par meters penge, fortæller Thomas Hykkelbjerg.

Familien skal holde juleklippehygge-dag med familie den kommende weekend, og det kræver et træ i stuen. Men ikke et hvilket som helst træ.

- Det skal have en pæn facon, og så skal det være tæt, men ikke for tyndt, fortæller Helle Iversen, da familien med en sav går på jagt efter det perfekte juletræ ad de mosbløde stier.

Emilie havde sit hyr med at finde et træ, der passede ind i stuen derhjemme. Foto: Anita Rahbek

For stort og for småt

Emilie forsøger at ramme plet på ønskerne og udpeger et træ. Men det er for småt, får hun at vide. Så det næste træ, hun udpeger, er et rådhus værdigt i både højde og drøjde. Til sidst lykkes det i fællesskab at finde et harmonisk træ.

Jeppe Jørgensen saver bunden til og pakker et net om træet i garagen, hvor der også står flere træer på fod til dem, der ikke selv vil save. Der er ikke travlt endnu. Det kommer første de to sidste weekender op til jul.

- Far, hvor er du, spurgte Lauge, da det rette træ var blevet udvalgt og skulle have en omgang med saven. Foto: Anita Rahbek
Våde knæ, grannåle i håret og ingen problemer med at holde varmen. Så var juletræet nedlagt. Foto: Anita Rahbek
Juletræet fik en tur med Jeppe Jørgensens motorsav, så det passer perfekt i juletræsfoden. Foto: Anita Rahbek
- Jeg har også prøvet at sende et par børn gennem røret og i nettet, fortæller Jeppe Jørgensen med et smil, da han pakker familiens juletræ. Foto: Anita Rahbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce