Annonce
Vestjylland

Tidligere direktør: Få nu ryddet op

Gidtdepotet er forvirrende, når kommunen vil markedsføre sig som et sted, hvor det er godt at være, siger Cheminovas tidligere direktør

Tangen: Da Bjørn Albinus i 2009 stoppede som administrerende direktør for det daværende Cheminova, var han med til at efterlade et giftdepot i klitterne  ved havet.

Fabrikken havde nogle år forinden vundet en retssag, der sagde, at fabrikken ikke kunne tvinges til at fjerne depotet - blandt andet fordi staten selv har givet de nødvendige tilladelser og selv har deponeret kemikalieaffald på stedet.

Alligevel siger Bjørn Albinus i dag:

Annonce

- For os i Vestjylland vil det være dejligt at få depotet fjernet. Høfde 42 er blevet synonym for Lemvig Kommune. Det er uheldigt, når kommunen ønsker at markedsføre sig som en grøn kommune, hvor det er godt at være. Det giver signalforvirring og et forklaringsproblem, når man samtidigt har et giftdepot til at ligge, siger han.


For os i Vestjylland vil det være dejligt at få depotet fjernet. Høfde 42 er blevet synonym for Lemvig Kommune. Det er uheldigt, når kommunen ønsker at markedsføre sig som en grøn kommune, hvor det er godt at være. Det giver signalforvirring og et forklaringsproblem, når man samtidigt har et giftdepot til at ligge.

Bjørn Albinus, tidligere administrerende direktør, Cheminova


Få den fjernet

Derfor er han også blandt dem, der i dag opfordrer til at få fjernet depotet. Han forsøgte faktisk at få en oprensning gennemført da Århus Universitets Forskningsfond solgte Cheminova til det nuværende FMC. På det tidspunkt var han gået på pension, men var stadig aktionær i virksomheden.

- Dengang kunne staten, aktionærerne og forskningsfonden dele udgiften til en oprensning med en tredjedel til hver, siger Bjørn Albinus, som ikke vandt gehør for forslaget.

Men det vakte opsigt, at en tidligere direktør anbefalede en oprensning, men for ham var det naturligt.

Annonce

Forstår politikerne

- Jeg har min gang i området, selv om jeg bor i Holstebro Kommune i dag. Jeg kan godt forstå, at især lokale politikere gør alt, hvad man kan, for at få det fjernet, siger Bjørn Albinus.

Han husker selv, da han i 1978 blev ansat som dengang den yngste mand på Cheminova. Fire år senere forsøgte man at grave en del af depotet op, og alle troede, at resten var ligegyldigt. Det var angiveligt indkapslet, og der var udsigt til fred omkring depotet. Derfor fik det lov til at ligge uden den store opmærksomhed, indtil der igen skete en udsivning, der viste, at freden ikke var holdbar.

- Høfde 42 popper hele tiden op. Jeg vil ikke forholde mig til den miljømæssige gevinst ved at få depotet fjernet, men for os i Vestjylland vil det være godt at få det væk. Jeg mener ikke, det skal fjernes for enhver pris, for det kan også tænkes i alternative metoder. Men det er en anden problemstilling, siger Bjørn Albinus.

- Jeg diskuterer ikke, om det er fornuftigt at bruge så mange penge på at rense op, men konstaterer, at det er uheldigt for Lemvig Kommune at have depotet liggende, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce