SKJERN: Fire børnebørn i alderen fem til 12 år har lokket pensionisterne Svend og Hjørdis Anne Nielsen fra Græsted i Nordsjælland til Skjern.
Ægteparret havde boet 50 år i Nordsjælland, men allerede efter tre måneder i Skjern føler de sig nu mere end godt tilpas i Vestjylland.
- Vi er overraskede over, hvordan vi er faldet til her. Vi er glade for skiftet og føler os næsten allerede hjemme, siger 80-årige Svend Nielsen.
Vi vægter, tilflytterne skal føle, de bliver lyttet til. Vi vil hjælpe deltagerne til at finde nogle netværk, som rammer deres interesse og alder.
Mette Christensen, tilflytterguide, Skjern
Tilflyttere roser velkomst
Ikke alene er ægteparret kommet tættere på fire børnebørn i Skjern samt tre sønner i Skjern, Silkeborg og Aarhus, de er også kommet til et område, som aktivt siger velkommen til tilflyttere.
Tidligere har Hjørdis Anne Nielsen og Svend Nielsen fået en rundtur i Aktivitetscenter Skjern og haft besøg af naboen, som er velkomstambassadør.
Torsdag drog tilflytterne så til velkomstcafé i Røde Kors’ mødelokale på stationen i Skjern. Her fandt Svend ud af, at hvis man har betalt for medlemskab af Aktivitetscenter Skjern, betaler man ikke ekstra for at bruge fitnesscentret, mens Hjørdis fik navnet på en vandregruppe, hun kan gå stavgang med.
Velkomstcaféen var med til at understrege det indtryk, de to allerede havde fået af egnen; her hjælper man hinanden og bruger tid på at interessere sig for andre mennesker.
- Vi er blevet taget helt fortræffeligt imod. Det er helt fantastisk. Sådan en måde ville det ikke foregå, hvis man flyttede derop, hvor vi kommer fra. Der er man mere reserverede og sig selv nok. Sådan er mentaliteten. Så jeg må sige, jeg synes, vi er blevet taget meget, meget flot imod af kommunen og det hele, siger Svend Nielsen.
Caféer i fem lokale byer
Arrangementer som velkomstcaféen har da også til formål at få tilflyttere til at falde hurtigere til. For hvis tilflytterne ikke hurtigt føler sig hjemme, stiger risikoen for, at de flytter væk igen. Derfor er det vigtigt, deltagerne til velkomstcaféerne både kan få information og netværk med hjem, mener tilflytterguide i Skjern Mette Christensen, som også er bychef.
- Vi vægter, tilflytterne skal føle, de bliver lyttet til. Vi vil hjælpe deltagerne til at finde nogle netværk, som rammer deres interesse og alder, siger hun.
Torsdagens velkomstcafé er den første i Skjern i år. Året ud holder man én café per måned. Det samme sker i Tarm, Ringkøbing, Videbæk og Hvide Sande.
Her finder du velkomstcaféer i din by
Ringkøbing: Sidste torsdag i måneden i Ringkøbing-Skjern Medborgerhus.
Tarm: Anden mandag hver måned i Tarm Idrætscenter.
Videbæk: Første mandag i måneden Videbæk Idræts- og Fritidscenter.
Hvide Sande: Sidste torsdag i måneden frem til november.