Annonce
Debat

Strandingsmuseets venner?

Læserbrev

museum: Venner eller uvenner?

Ja, det må man nok have lov at spørge om, når denne støtteforenings bestyrelse i et nyhedsbrev til medlemmerne dateret 2. okt. meddeler, at man har afbrudt samarbejdet med museets ledelse og ikke vil gennemføre sæsonens planlagte foredrag. Det kan foreningens cirka 450 medlemmer absolut ikke være tjent med. Efter almindelige danske foreningsregler betyder bestyrelsens skridt, at den ikke længere agter at opfylde formålsparagraffen. Den umiddelbare konsekvens må være, at der indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling, hvor bestyrelsen stiller sine mandater til rådighed for nyvalg. Bestyrelsen begrunder sin drastiske handling med, at den i den nye struktur for de kulturhistoriske museer i Holstebro kommune ikke har fået opfyldt sine mangeårige ønsker om større selvstændighed for Strandingsmuseum St. George i Thorsminde.

Annonce

Dette synspunkt uddybes i et længere nyhedsbrev dateret 1. november. Begge breve indeholder i øvrigt nedladende bemærkninger om museets personale, bl.a. om Helle Sigh. Hun er en meget velkvalificeret yngre historiker, der blev ansat i februar i en nyoprettet stilling og med stor ildhu er gået i gang med opgaverne. Bl.a. har hun fået etableret marinarkæologiske forskningssamarbejder nationalt og internationalt. Hun efterfulgte Lars Froberg Mortensen som afdelingsleder, da denne efter sommersæsonen i år fratrådte efter eget ønske. Bestyrelsen er fornærmet over, at Helle Sigh ikke selv er marinarkæolog af uddannelse. Hertil er blot at sige, at de kulturhistoriske museer i Holstebro kommune i oktober opslog en stilling som marinarkæolog med tjenestested på Strandingsmuseet, og at stillingen hurtigt er blevet besat. Nu har man to unge friske folk til at føre Strandingsmuseet videre.

I januar 1985 udpegede Ulfborg-Vemb kommune en arbejdskomité, der skulle forsøge at tilvejebringe grundlag for en strandingsudstilling i Thorsminde. De opsigtsvækkende fund fra Nationalmuseets marinarkæologiske dykninger 1983-84 i vraget af HMS St. George skulle være hovedattraktion. Der kunne på ingen måde være tale om at oprette et nyt selvstændigt museum.

Nationalmuseets betingelse for at afstå fundene var, at de sammen med ansvaret for kommende bjergningskampagner blev overdraget til et allerede eksisterende statsanerkendt lokalmuseum, i dette tilfælde Ringkøbing Museum. Kulturministeriet oplyste samtidig, at driften af det påtænkte nye museum skulle være fuldt integreret i Ringkøbing Museums økonomi. Dette medførte indgåelse af en række særskilte driftsaftaler mellem kommunerne og museet med efterfølgende godkendelse fra ministeriet. Det kom til at vare hele syv år, inden der var skabt tilstrækkelig grundlag for, at Ulfborg-Vemb kommune havde fået opført en museumsbygning, hvor Strandingsmuseum St. George i april 1992 kunne slå dørene op for publikum som en ny afdeling af Ringkøbing Museum. To måneder før bygningen stod klar, og museet kunne begynde indretningen, blev Strandingsmuseets Venner stiftet. Helt fra projektets start i 1985 havde det ellers været mit ønske, at få oprettet en støtteforening, der kunne vise lokal opbakning til projektet. Vedtægterne blev skrevet af politimester Jens Olufsen fra Ringkøbing Museums bestyrelse, og foreningen blev repræsenteret i museets styrelse. Men det er altså ikke venneforeningen, der står bag tilblivelsen og driften af Strandingsmuseet, som nogen tror. Derimod har foreningens bestyrelse og menige medlemmer gennem årene ydet stor hjælp og støtte gennem frivilligt arbejde, sponsering af køb af nye genstande, arrangering af foredrag og diverse særudstillinger m.v. Ved udvidelsen i 2001 fik Strandingsmuseet titel af marinarkæologisk center, idet Ringkøbing Museum fra kulturministeriet fik tildelt et geografisk ansvarsområde på søterritoriet. Øgede driftsmidler gav nu for første gang mulighed for ansættelse af en afdelingsleder.

Som følge af strukturreformen 2006 blev Ringkøbing Museum fusioneret med Skjern-Egvad Museum. Samtidig måtte Strandingsmuseet, det marinarkæologiske ansvarsområde samt dele af samlingerne afgives til Holstebro Museum. Der er ikke ændret ved de lovgivningsmæssige betingelser for driften af Strandingsmuseet. Det er stadig helt urealistisk af foreningen at tro, at den kan få ændret på reglerne for drift af offentlige museer og samlinger og opnå en særstatus for Strandingsmuseum St. George. Derfor burde bestyrelsen for Strandingsmuseets Venner for længst have indstillet sit mangeårige konfliktsøgende og dumstædige lobbyarbejde for at opnå dette. Som den museumsfaglige ophavsmand til Strandingsmuseet må det være mit håb, at en ny bestyrelse for foreningen vil indlede et mere positivt og konstruktivt samarbejde med ledelse og personale om den fremtidige udvikling af museet.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Boligselskab vil bygge fire højhuse og 28 rækkehuse tæt på Ringkøbings bymidte: Pris over 100 millioner

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Marianne Karlsmose hørte om KD-formands exit fra en journalist: Nu er hun fungerende formand mod sin vilje

Hvide Sande For abonnenter

Krimiserie går verden rundt: Nu får japanere og grækere også et indblik i livet i Hvide Sande

Navne

Mindeord over 91-årige Aksel Mortensen fra Stadil: Far var en af de få, som fik mulighed for at flytte fra et plejehjem

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Ringkøbing

Sidney Lee havde prøvet det meste: Men han nægtede at tappe en orne, da han var i lære som landbrugsmedhjælper i Velling

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog: Få lyspunkter i halvsløj pligtsejr - nu går Skjern efter førstepladsen

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hvide Sande

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Ringkøbing-Skjern

Vikaren fra himlen dropper Kristendemokraterne: Men det får ikke Kristian Andersen til at genoverveje comeback

Videbæk For abonnenter

Overarbejde førte til 33 års erhvervseventyr: Nu er Peter Birkkjær klar til et generationsskifte

Ringkøbing-Skjern

Ansat hos Wiese fortalte om sine landsmænds nød: Erhvervslivet og FrivilligVest i storstilet indsamling til ukrainere

Annonce