Annonce
Ringkøbing-Skjern

Stort nej fra medarbejdere til Vestas' krav om mundbind og overarbejde: Fagforening bakker de ansatte op og opfordrer til dialog

På Vestasfabrikken i Ringkøbing siger størstedelen af medarbejderne i produktionen nej til mundbind og overarbejde, også i industriferien. Foto: Jørgen Kirk
Størstedelen af de ansatte på Vestas er imod ledelsens krav om mundbind og ekstra overarbejde, også i industriferien. Fagforeninger forstår dem, men juridisk er der ikke noget at komme efter.

RINGKØBING: - Jeg kan virkelig godt forstå kollegaerne på Vestas, for det er da varmt at have mundbind på en hel dag.

Sådan siger Carsten Kjeldgaard, formand for Dansk Metals lokalafdeling i Ringkøbing-Skjern, som kommentar til Vestas' krav om, at de 580 ansatte i produktionen skal bære mundbind indtil 1. august for ikke at risikere at sprede coronasmitte og derved miste produktion. Præcis som det skete i foråret, hvor Vestas måtte sende 135 ansatte hjem på grund af corona.

- Rent juridisk er der ikke noget at komme efter med hensyn til ledelsens udmelding, men vi opfordrer til dialog og til at finde andre løsninger. Det er noget, der arbejdes på, ved jeg, siger metalformanden, hvis fagforening repræsenterer knap halvdelen af de fabriksansatte.

Annonce

Hårdt i sommervarmen

Carsten Kjeldgaards kommentar falder, efter avisen på baggrund af en anonym henvendelse fra flere fabriksansatte gør ham bekendt med, at 90 procent af fabriksarbejderne ikke ønsker at arbejde over, heller ikke på frivillig basis, netop på grund af mundbindskravet.

"Det har over 90 procent sagt nej til ligeledes både dag og nat. Det samme gælder for at rykke ferieugen 29", skriver de ansatte i en anonym mail til Dagbladet.

De vil gerne være anonyme, da de ellers frygter at miste deres job.

Det er nemt at sidde ved sit skrivebord og være fritaget for brug af mundbind ved skærmarbejde og så beslutte, at medarbejderne fortsat skal bruge mundbindet i ni til 13 timer ad gangen. Det er hårdt at udføre fysisk hårdt arbejde med mundbind på, og det bliver absolut ikke mindre hårdt i sommervarmen", står der også i henvendelsen.

De ansatte fortæller, at mellem 50 til 75 procent fra både dag- og aftenholdet stiller sig uforstående overfor, at ledelsen opretholder kravet til mundbind til trods for, at de angivne afstande er anbefalinger.

Annonce

Har henvendt sig

300 af de fabriksansatte på Vestas er medlem af 3F. Her har man fået tre til fire henvendelser netop omkring mundbindskravet. Det fortæller formand Henning Boye Christensen.

- Vi er dialog med tillidsfolkene for at undersøge, om der er andre muligheder end mundbind. Det er noget, der fortsat arbejdes på, siger han og fortsætter:

- Vi har også talt med arbejdstilsynet omkring det, men i forhold til ledelsens beslutning er der rent juridisk ikke noget at komme efter. Jeg har den fulde forståelse for, at medarbejderne synes, det er voldsomt træls.


Jeg har den fulde forståelse for, at medarbejderne synes, at det er voldsomt træls.

Henning Boye Christensen, formand for 3F Ringkøbing-Skjern


Både han og Carsten Kjeldgaard oplyser, at de er bekendt med, at der for øjeblikket foregår lønforhandlinger for de timelønnede på Vestas.

- Mig bekendt er mundbindskravet og overarbejde ikke en del af forhandlingerne, siger Carsten Kjeldgaard.

Avisen har flere gange forsøgt at komme i kontakt med fælleskoordinerende tillidsmand Thomas Merker for at høre, hvad han siger til den store modstand mod både krav om mundbind og overarbejde. Det har trods flere gentagne forsøg ikke været muligt at træffe ham.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Claus Juul Jørgensen fylder 60 år og har arbejdet hos Lange i 50 af dem: Som 17-årig købte jeg havemøbler for én million

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Hav styr på støjen, så får I lov: Dambrug får silo-tilladelse, hvis naboklage imødekommes

Debat

Lørdagsklummen: Er Raunonia død? Havde jeg været investor på det, ville jeg have skyndt mig væk

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Skjern For abonnenter

Stjal korkpropper, fugle og en sort sok: Kikset indbrud i jagthus giver betinget fængsel og narkobehandling

Skjern

Skarpe skytter scorede 1500 kroner til klassekassen: Det blev meget spændende til sidst

Ringkøbing

Naboerne ikke begejstrede, men udvalgsflertal siger ja til fodboldgolfbane trods risiko for støvgener

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Tarm

Se før og efter-billederne: Så meget er Tarm Kirke blevet forvandlet for seks millioner kroner

Skjern For abonnenter

Fire unge skarpskytter før DM: Vi har lidt nerver på!

Tarm

Landejendom med skøn udsigt solgt i budrunde: Prisen er en hemmelighed - indtil videre

Annonce