Annonce
Videbæk

Stavnsbundet: På Guldregnallé 9 er jorden giftig

Guldregnallé 9 er opført i 1977 og blev købt af de nuværende ejere i 2010. I 2013 begyndte forureningsundersøgelserne. Foto: Lars Kryger

Ungt par er stavnsbundet til parcelhus på Guldregnallé i Videbæk. Grunden er forurenet, fortæller regionen - tre år efter, at parret købte huset.

Videbæk: Planten guldregn er giftig - og på adressen Guldregnallé 9 i Videbæk er jorden giftig.

Tilbage i 1960'erne lå her en losseplads, indtil Videbæk Kommune i begyndelsen af 70'erne udstykkede arealet, byggemodnede og solgte grundene.

I 1977 blev der opført et parcelhus på nummer 9, som op igennem årtierne var hjem for familier, der ikke vidste, at haven, hvor deres børn legede, og hvor de måske havde anlagt køkkenhave, var forurenet af klorerede opløsningsmidler fra lossepladsen.

I 2010 køber et ungt par parcelhuset på Guldregnallé nummer 9. Her vil de bo og stifte familie - men drømmen er endt i et mareridt. Parret vil ikke stå frem med navn og billede, men lader kvindens far Niels Olesen stå frem. Han er bosat i Egeris og har formidlet parrets historie til Dagbladet.

- Jeg føler mig truet på min retsfølelse. Der er under al kritik, at borgere kan blive sat i sådan en situation af systemet, siger Niels Olesen.

 
Den grå kasse på gavlen indeholder maskineriet til den ventilation, som forhindrer de sundhedsskadelige dampe fra opløsningsmidlerne i jorden i at trænge ind i huset. Foto: Lars Kryger

Låst til huset

Hans datter og svigersøn fortæller:

- Vi er et ungt par, der i februar 2010 overtager ejendommen med en drøm om, at vi i 2015 vil udvide huset med en tilbygning på cirka 50 kvadratmeter og endvidere renovere og modernisere huset. Vi kan på dette tidspunkt se os selv sammen med vores kommende børn bo her i mange år.

I oktober 2013 modtager parret et brev fra Region Midtjylland, der agter at foretage jordforurenings-undersøgelser på grunden.

- Det sætter mange tanker i gang om, hvad det måtte indebære. Forskellige folk tager flere forskelligartede prøver, men ingen kan svare på, hvad der skal ske, eller hvordan vi er stillet.

Den 6. maj 2015 bliver der holdt møde med regionen om, hvad der er fundet af forurening, ligesom det videre forløb bliver skitseret.

- Kort inden har vi modtaget nogle store mapper omkring forureningen, men ingen af os forstår, hvad der står i disse undersøgelsesrapporter.

Parret har i mellemtiden haft møde med banken, da de skal i gang med tilbygning og renovering.

- Men på grund af undersøgelsesmaterialet, der stempler ejendommen som forurenet, vil banken ikke låne os penge. Banken meddeler, at så længe der er påvist forurening, vil man næppe låne os penge noget steds. Vi bliver lige med ét slag låst til huset, som vi ikke kan eller må binde penge i.

Grunden er på hele 1.089 kvadratmeter - men er forurenet med klorerede opløsningsmidler. Foto: Lars Kryger
Annonce

Alle vores drømme er væk

Region Midtjylland lader ingeniørfirmaet Niras, som er specialister i forurenede grunde, foretage undersøgelserne af Guldregnallé 9. Niras laver mange målinger, både ude og inde i huset og langt hen i 2017 foregår der stadig undersøgelser.

Ifølge parret mener Niras at have fundet en løsning, som senere skal sættes i værk. Det er nu treethalvt år siden, sagen begyndte. Senest har Niras etableret ventilation under huset, der skal afskærme indeklimaet fra afdampningen fra forureningen.

Parret fortæller:

- Hele vejen igennem det lange forløb har der været rigtig mange frustrationer, idet vi ikke ved, hvad fremtiden bringer, og hvor lang tid, der vil gå inden dette er overstået og med hvilket resultat. Frustrationer over at bruge så mange penge på en ejendom, som slet ikke er det værd, og som formentlig aldrig bliver ren. Alle vores drømme er væk, og lige meget hvad vi gør, vil vi aldrig få lov til at låne penge til at realisere vores drømme.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Annonce