Annonce
Videbæk

Stavnsbundet: På Guldregnallé 9 er jorden giftig

Guldregnallé 9 er opført i 1977 og blev købt af de nuværende ejere i 2010. I 2013 begyndte forureningsundersøgelserne. Foto: Lars Kryger

Ungt par er stavnsbundet til parcelhus på Guldregnallé i Videbæk. Grunden er forurenet, fortæller regionen - tre år efter, at parret købte huset.

Videbæk: Planten guldregn er giftig - og på adressen Guldregnallé 9 i Videbæk er jorden giftig.

Tilbage i 1960'erne lå her en losseplads, indtil Videbæk Kommune i begyndelsen af 70'erne udstykkede arealet, byggemodnede og solgte grundene.

I 1977 blev der opført et parcelhus på nummer 9, som op igennem årtierne var hjem for familier, der ikke vidste, at haven, hvor deres børn legede, og hvor de måske havde anlagt køkkenhave, var forurenet af klorerede opløsningsmidler fra lossepladsen.

I 2010 køber et ungt par parcelhuset på Guldregnallé nummer 9. Her vil de bo og stifte familie - men drømmen er endt i et mareridt. Parret vil ikke stå frem med navn og billede, men lader kvindens far Niels Olesen stå frem. Han er bosat i Egeris og har formidlet parrets historie til Dagbladet.

- Jeg føler mig truet på min retsfølelse. Der er under al kritik, at borgere kan blive sat i sådan en situation af systemet, siger Niels Olesen.

Annonce
 
Den grå kasse på gavlen indeholder maskineriet til den ventilation, som forhindrer de sundhedsskadelige dampe fra opløsningsmidlerne i jorden i at trænge ind i huset. Foto: Lars Kryger

Låst til huset

Hans datter og svigersøn fortæller:

- Vi er et ungt par, der i februar 2010 overtager ejendommen med en drøm om, at vi i 2015 vil udvide huset med en tilbygning på cirka 50 kvadratmeter og endvidere renovere og modernisere huset. Vi kan på dette tidspunkt se os selv sammen med vores kommende børn bo her i mange år.

I oktober 2013 modtager parret et brev fra Region Midtjylland, der agter at foretage jordforurenings-undersøgelser på grunden.

- Det sætter mange tanker i gang om, hvad det måtte indebære. Forskellige folk tager flere forskelligartede prøver, men ingen kan svare på, hvad der skal ske, eller hvordan vi er stillet.

Den 6. maj 2015 bliver der holdt møde med regionen om, hvad der er fundet af forurening, ligesom det videre forløb bliver skitseret.

- Kort inden har vi modtaget nogle store mapper omkring forureningen, men ingen af os forstår, hvad der står i disse undersøgelsesrapporter.

Parret har i mellemtiden haft møde med banken, da de skal i gang med tilbygning og renovering.

- Men på grund af undersøgelsesmaterialet, der stempler ejendommen som forurenet, vil banken ikke låne os penge. Banken meddeler, at så længe der er påvist forurening, vil man næppe låne os penge noget steds. Vi bliver lige med ét slag låst til huset, som vi ikke kan eller må binde penge i.

Grunden er på hele 1.089 kvadratmeter - men er forurenet med klorerede opløsningsmidler. Foto: Lars Kryger

Alle vores drømme er væk

Region Midtjylland lader ingeniørfirmaet Niras, som er specialister i forurenede grunde, foretage undersøgelserne af Guldregnallé 9. Niras laver mange målinger, både ude og inde i huset og langt hen i 2017 foregår der stadig undersøgelser.

Ifølge parret mener Niras at have fundet en løsning, som senere skal sættes i værk. Det er nu treethalvt år siden, sagen begyndte. Senest har Niras etableret ventilation under huset, der skal afskærme indeklimaet fra afdampningen fra forureningen.

Parret fortæller:

- Hele vejen igennem det lange forløb har der været rigtig mange frustrationer, idet vi ikke ved, hvad fremtiden bringer, og hvor lang tid, der vil gå inden dette er overstået og med hvilket resultat. Frustrationer over at bruge så mange penge på en ejendom, som slet ikke er det værd, og som formentlig aldrig bliver ren. Alle vores drømme er væk, og lige meget hvad vi gør, vil vi aldrig få lov til at låne penge til at realisere vores drømme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Annonce