Annonce
Videbæk

Stavnsbundet: På Guldregnallé 9 er jorden giftig

Guldregnallé 9 er opført i 1977 og blev købt af de nuværende ejere i 2010. I 2013 begyndte forureningsundersøgelserne. Foto: Lars Kryger

Ungt par er stavnsbundet til parcelhus på Guldregnallé i Videbæk. Grunden er forurenet, fortæller regionen - tre år efter, at parret købte huset.

Videbæk: Planten guldregn er giftig - og på adressen Guldregnallé 9 i Videbæk er jorden giftig.

Tilbage i 1960'erne lå her en losseplads, indtil Videbæk Kommune i begyndelsen af 70'erne udstykkede arealet, byggemodnede og solgte grundene.

I 1977 blev der opført et parcelhus på nummer 9, som op igennem årtierne var hjem for familier, der ikke vidste, at haven, hvor deres børn legede, og hvor de måske havde anlagt køkkenhave, var forurenet af klorerede opløsningsmidler fra lossepladsen.

I 2010 køber et ungt par parcelhuset på Guldregnallé nummer 9. Her vil de bo og stifte familie - men drømmen er endt i et mareridt. Parret vil ikke stå frem med navn og billede, men lader kvindens far Niels Olesen stå frem. Han er bosat i Egeris og har formidlet parrets historie til Dagbladet.

- Jeg føler mig truet på min retsfølelse. Der er under al kritik, at borgere kan blive sat i sådan en situation af systemet, siger Niels Olesen.

 
Den grå kasse på gavlen indeholder maskineriet til den ventilation, som forhindrer de sundhedsskadelige dampe fra opløsningsmidlerne i jorden i at trænge ind i huset. Foto: Lars Kryger

Låst til huset

Hans datter og svigersøn fortæller:

- Vi er et ungt par, der i februar 2010 overtager ejendommen med en drøm om, at vi i 2015 vil udvide huset med en tilbygning på cirka 50 kvadratmeter og endvidere renovere og modernisere huset. Vi kan på dette tidspunkt se os selv sammen med vores kommende børn bo her i mange år.

I oktober 2013 modtager parret et brev fra Region Midtjylland, der agter at foretage jordforurenings-undersøgelser på grunden.

- Det sætter mange tanker i gang om, hvad det måtte indebære. Forskellige folk tager flere forskelligartede prøver, men ingen kan svare på, hvad der skal ske, eller hvordan vi er stillet.

Den 6. maj 2015 bliver der holdt møde med regionen om, hvad der er fundet af forurening, ligesom det videre forløb bliver skitseret.

- Kort inden har vi modtaget nogle store mapper omkring forureningen, men ingen af os forstår, hvad der står i disse undersøgelsesrapporter.

Parret har i mellemtiden haft møde med banken, da de skal i gang med tilbygning og renovering.

- Men på grund af undersøgelsesmaterialet, der stempler ejendommen som forurenet, vil banken ikke låne os penge. Banken meddeler, at så længe der er påvist forurening, vil man næppe låne os penge noget steds. Vi bliver lige med ét slag låst til huset, som vi ikke kan eller må binde penge i.

Grunden er på hele 1.089 kvadratmeter - men er forurenet med klorerede opløsningsmidler. Foto: Lars Kryger
Annonce

Alle vores drømme er væk

Region Midtjylland lader ingeniørfirmaet Niras, som er specialister i forurenede grunde, foretage undersøgelserne af Guldregnallé 9. Niras laver mange målinger, både ude og inde i huset og langt hen i 2017 foregår der stadig undersøgelser.

Ifølge parret mener Niras at have fundet en løsning, som senere skal sættes i værk. Det er nu treethalvt år siden, sagen begyndte. Senest har Niras etableret ventilation under huset, der skal afskærme indeklimaet fra afdampningen fra forureningen.

Parret fortæller:

- Hele vejen igennem det lange forløb har der været rigtig mange frustrationer, idet vi ikke ved, hvad fremtiden bringer, og hvor lang tid, der vil gå inden dette er overstået og med hvilket resultat. Frustrationer over at bruge så mange penge på en ejendom, som slet ikke er det værd, og som formentlig aldrig bliver ren. Alle vores drømme er væk, og lige meget hvad vi gør, vil vi aldrig få lov til at låne penge til at realisere vores drømme.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Fremtiden i Hvide Sande er usikker: Næsten hele Atlantic Sapphires fabrik er ødelagt af branden

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Farligt stof i fjorden efter branden: Fredag formiddag skal forureningen undersøges nærmere

Hvide Sande For abonnenter

Hvide Sande Hallen lynhurtigt klar med husly: 50 mennesker evakueret under storbrand

Hvide Sande

Bådejere fik travlt med at flytte deres både under storbranden i Hvide Sande: - Vi skulle bare væk

Skjern

39-årig kvinde snydt: Solgte iPhone til 6.500 kroner - modtog falske pengesedler

Ringkøbing

Nu bliver Naturkraft også til koncertsted: - Vi vil gerne vise, at vi også kan spille en rolle som lokalt kulturhus

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Velkommen til syv nye selskaber

Videbæk

Det ottekantede hobbithus kan blive dit: Grevinden i Troldehuset sælger med blødende hjerte

Skjern

Tre mulige løsninger på Skjerns skoleproblem: Forskellen mellem den billigste og dyreste løsning er 150 millioner

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Hvide Sande

Klar melding fra politiet: Kan gå flere dage før efterforskningen af brandårsag i laksefabrik kan gå i gang

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Videbæk

Vognmand sur over bøde på 12.000 kroner for at transportere tyr og tre køer til slagteriet i samme lastbil

Annonce