Annonce
Ringkøbing

Slut med hemmelige møder: Jens Rohde bliver Kristendemokrat og sender partiet tilbage i Folketinget

Jens Rohde forlod De Radikale for tre måneder siden. Han har en fortid hos Venstre, men er nu medlem hos Kristendemokraterne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter mere end ti år ude i kulden gør Kristendemokraterne nu comeback i Folketinget. Vestjysk stemmesluger er begejstret. Han er overbevist om, at Jens Rohde - trods en gammel møgsag - kan være med til at fremtidssikre KD.

artiRingkøbing-Skjern: Efter måneder med hemmelighedskræmmeri og skjulte møder mellem Kristendemokraternes topfolk og løsgængeren Jens Rohde blev det her til aften officielt.

Jens Rohde har meldt sig ind i Kristendemokraterne og bliver dermed partiets repræsentant i Folketinget. Dermed slutter mange års ørkenvandring for det lille kristelige parti, som længe har forsøgt at vende tilbage til Christiansborg.

- Det er en rigtig stor og god nyhed for Kristendemokraterne. Det betyder, at vi frem til næste valg får en endnu bedre platform til at fortælle om vores politik med Jens Rohde i Folketinget, og det kan være med til at sikre os en fremtid i landspolitik, siger en begejstret Kristian Andersen, der både er byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern og folketingskandidat, fra den vestjyske højborg.

Annonce

KD i kulden

Kristendemokraterne var snublende tæt på at vinde et vestjysk kredsmandat ved Folketingsvalget i 2019 - blandt andet takket være Kristian Andersens flere en 10.000 personlige stemmer. Blot 191 stemmer manglede partiet.

Det er mere end ti år siden, partiet sidst havde en fast plads i Folketinget, da Per Ørum Jørgensen skiftede fra Konservative til Kristendemokraterne og i en ganske kort periode repræsenterede KD i Folketinget. Ørums private livsstil satte dog kort efter en stopper for samarbejdet med partiet, og deres veje skiltes.

Kristendemokraterne har ikke været valgt siden 2005, men det er Kristian Andersen nu overbevist om, der bliver ændret på.

Annonce

Barnlig optræden

Vestjyske kernevælgere har på forhånd været bekymrede for rygterne om, at Jens Rohde skulle være på vej ind i KD. Det skyldes en 18 år gammel sag, hvor han som politisk ordfører for Venstre valgte at udeblive fra gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning, fordi den indremissionske præst Thomas Kristensen skulle stå for prædiken.


Hvis nogen skulle kunne tilgive Jens Rohde for den gamle sag, så er det da kristendemokrater.

Kristian Andersen (KD), byrådsmedlem og folketingskandidat


Rohde kaldte den gang præsten og hans religiøse udgangspunkt for sort. For nylig tog Jens Rohde afstand fra den gamle sag ved i Dagbladet at fastslå, at det bestemt ikke ”var hans fineste time som folketingsmedlem”, og at sagen viste, at han den gang hverken opførte sig rummeligt eller liberalt.

- Det var en barnlig optræden af en umoden politisk ordfører. Man kan og skal ikke fornægte eller foragte andre mennesker deres tro og deres praksis i deres tro - så længe de ikke forhindrer andre i at tro på deres religion og udøve deres religion i henhold til deres tro - og i øvrigt ikke hverken bryder loven eller udfører social kontrol. Jeg tror ikke, at jeg dengang forstod, at rummelighed ikke alene kan defineres ud af mine egne præmisser, lød forklaringen på den gamle sag.

Annonce

Tror på tilgivelse

Kristian Andersen afviser, at den gamle sag kommer til at betyde noget for opbakningen blandt kernevælgerne i det vestjyske.

- Vælgerne skal stemme på os af de samme grunde, som de hele tiden har gjort. Vi er stadig det samme parti. Hvis nogen skulle kunne tilgive Jens Rohde for den gamle sag, så er det da kristendemokrater, siger han.

Jens Rohde erkender overfor Viborg Stifts Folkeblad, at der vil blive tale om, at han nu er medlem af sit tredje parti, men at skiftet ikke handler om at fremme sin karriere.

- Jeg har blandt andet brugt tiden på at tænke meget over, hvor man kan gå hen, når man er liberal. Alle borgerlige partier er blevet nationalkonservative, men det er jeg ikke, siger han til avisen.

Med Jens Rohde som medlem af Folketinget rykker partiets landsformand Isabella Arendt også ind på Christiansborg, hvor de to vil køre politisk parløb.

Rohde og Arendt vil senere på ugen præsentere Kristendemokraternes 2030 plan på et pressemøde på netop Christiansborg.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Videbæk For abonnenter

Biogas-anlæg ved Videbæk skal udvides med hal til eksplosiv affald og testanlæg

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kæmpe biogas-anlæg endelig på vej ved Hee: Naturbiogas Ejstrup satser på produktion sidst i 2022

Tarm For abonnenter

Godt 5 millioner kroner for 1 kilometer cykelsti: Vejdirektoratet forklarer de dyre kilometer

Ringkøbing-Skjern

DGI vil bruge Naturkraft som trækplaster til årsmøde: Mindst ét bestyrelsesmedlem stopper

Debat

Dagbladet om minkskandalen: Det må koste mere end Mogens Jensens ministerliv

Ringkøbing

Skipper Hagde og Anette Visgaard sælger garnbutik

Tarm For abonnenter

Landsret stadfæstede: 24-årig Tarm-bo er dømt for voldtægt

Ringkøbing

Se video: Motocross-akrobaterne Alex og Pat flyver over Nygade

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Ballade på Østergade: Politi måtte stoppe flere påvirkede bilister

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Videbæk

Mystisk hærværk i Videbæk: Bilist klippede kædelås over på løbehjul og kørte igen

Annonce