Erhverv

Se video: Skumsprøjt i ansigtet, vind i håret og fuld fart hen over Ringkøbing Fjord

Seaside Safari er nu for alvor begyndt at fjordsejladsen; og det går tjept, konstaterede Dagbladets udsendte.

HVIDE SANDE: Det rigtig sjove begynder først, da vi er kommet ud af Hvide Sandes fjordhavn …

Da bygningerne i havnen begynder at skrumpe, trykker skipper Jonathan Birk Rasmussen gashåndtaget i bund, og båden nærmest springer frem i de krappe bølger; der er som at sidde i et fly, der er endt i turbulens - bare meget sjovere.

Snart sidder vi alle, voksne og det ene barn, der er med, med store smil om munden, der bliver til brede grin, når vi rammer en særlig krap bølge, og et sprøjt af skum rammer os i ansigtet. Der er nu ét eller andet ved at fare hen over Ringkøbing Fjord med en hastighed på 20 knob - tæt på 40 kilometer i timen!

Båden ejes af Seaside Safari, Jyllandsakvariets nye afdeling i Hvide Sande, der åbnede midt i april. Dengang lovede ejer Michael Madsen, at der også ville blive sejlads mellem Hvide Sande og Ringkøbing.

Dagbladet valgte at tage turen "Fjord og vragsafari", der foregår i raskt tempo hen over fjorden. Båden vender i Ringkøbing Havn, men undervejs gøres der stop, hvor vraget af Lancaster-bomberen ED 709, der styrtede ned i 1943, ligger.

Man kan også vælge at tage en tur fra havneby til havneby, eventuelt tage cyklen med, og cykle hjem igen.

Skumsprøjt i nakken og vinden i håret. Huhej, hvor det går.

Cyklen med

Turen starter ved Seaside Safaris hovedsæde i Mamrelund.

Her tager Jonathan Birk Rasmussen imod flokken, der ud over Dagbladets udsendte og hans cykel tæller et par tyske familier. Vi er ni om bord ud over styrmanden.

Styrmanden er i øvrigt biolog, og jobbet som guide for Seaside Safari er noget af et drømmejob, når man som han elsker formidlingsarbejdet.

Vi bliver alle sammen udstyret med redningsveste, og så træder vi om bord i den splinternye båd. Cyklen bliver forsvarligt sat fast i et specielt stativ og sikret med diverse remme. Den skal nok komme over Ringkøbing Fjord uden at lide samme skæbne som den engelske Lancaster og de mange andre vrag på bunden af fjorden.

Så starter Jonathan Birk Rasmussen motoren, og stille og roligt glider vi ud af Hvide Sandes Havn. Undervejs forklarer styrmanden turisterne lidt om, hvad det er, de ser i havnen.

Men snart går det tjept. Vinden støjer i ørerne, og motoren og stævnen, der larmende hugger i bølgerne gør det svært at føre en samtale; Jonathan Birk Rasmussen koncentrerer sig om at føre båden.

- Når vi sejler hurtigst, er hastigheden 28 knob, siger han til Dagbladets udsendte.

Fremme ved vraget

Lidt ud for Ringkøbing stopper styrmanden motoren. Vi har nået det sted, hvor ED 709 styrtede ned.

Jonathan Birk Rasmussen fortæller lidt om maskinen og dens skæbne; et forsøg på at lokalisere vraget ved hjælp af ekkolod bliver dog ikke noget - bølgerne er for høje til, at sonaren kan finde den. Så starter han atter motoren og sætter kursen mod Ringkøbing, hvor Dagbladets udsendte har fået lov at stå af.

Vi sejler stille og roligt ind i Ringkøbing Havn og tager en vending i inderhavnen, hvor de spisende ved Fiskehusets udendørs borde hilser på os.

Så lægger skipper til ved kajen i yderhavnen, så Dagbladets udsendte og hans cykel kan blive forsvarligt afleveret. Faktisk er der tale om en "specialleverance"; normalt tages der ikke cykler med på vragsafarituren.

Det gør der til gengæld på turen mellem Hvide Sande og Ringkøbing og omvendt; her er ideen, at folk kan sejle til en af de to havnebyer, og så cykle hjem igen.

Og efter at have prøvet turen, må Dagbladets udsendte konstatere:

En tur over fjorden med en af Seaside Safaris både er en noget anderledes oplevelse end en adstadig tur med den forlængst hedengangne fjordfærge, "Sorte Louis"!

Jonathan Birk Rasmussen er egentlig uddannet som biolog, men er sprunget ud som styrmand.
Så går turen hen over Ringkøbing Fjord med 20 knob i timen. Foto Poul Osmundsen.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Ringkøbing-Skjern

Vi skal løse plastikforureningen sammen

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

Hvide Sande

3-årige Felix om Hvide Sande-sejltur: Det går alt for langsomt

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

To helikoptere og fire både leder nu efter den unge sejler - Politiet: Kig efter et blåt og hvidt sejl

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce