Annonce
Ringkøbing

Seniorfællesskab med fjordudsigt lokker Lene fra Dragør til Ringkøbing: - Jeg har ikke lyst til at blive gammel alene

Lene Elkjær fra Dragør bliver budt velkommen af projektleder Jørgen Søndermark, der har set frem til at de første beboere rykker ind i det eksperimenterende byggeri for seniorer. Foto: Johan Gadegaard
I denne uge fik de første beboere i seniorbofællesskabet Havtorn nøglerne til deres lejligheder. Foreløbigt bor der kun kvinder, men de vil gerne have nogle mænd med.

Ringkøbing: Det var nærmest kærlighed ved første blik.

62-årige Lene Elkjær fra Dragør havde i flere år været på udkig efter et bofælleskab i naturen. Da hun googlede, dukkede der pludselig et Realdania Byg & Byg-projekt op i Ringkøbing, som passede perfekt til drømmen.

- Jeg tænkte, hvorfor ikke prøve det. Jeg har længe gerne villet prøve et bofællesskab igen. Jeg har boet sådan sidst i 80'erne med fællesvask og spisning klokken 18. Det er en mulighed for at møde nogle helt andre mennesker, end dem man plejer at være sammen med. Det kan jeg godt lide, fortæller hun.

Annonce

- Jeg kommer fra Holstebro, men har i 42 år boet hovedstadsområdet og udlandet. Min forældre er blevet gamle, og jeg vil godt være i nærheden. Det kan jeg være, hvis jeg bor i Ringkøbing.

Farvel til Dragør

Torsdag fik Lene Elkjær nøglerne til den spritnye lejlighed med fjordudsigt på førstesal i seniorbofællesskabet Havtorn, som en af de første beboere af de foreløbigt syv kvinder, som har sagt ja til kollektiv på den moderne måde.

Hun har sagt farvel til sin lejlighed og en kolonihave i Dragør og venter på, at flyttebilen kører de 350 kilometer mod vest, så hun kan indrette sit nye liv. Jobbet som tilkaldevikar på den canadiske ambassade beholder hun foreløbigt, men planen er at få et nyt job i det vestjyske.

Gennem mange år var hun ansat i udenrigsministeriet, hun har også en læreruddannelse, og så er hun åben for nye muligheder.

- Jeg var kommet til et tidspunkt, hvor jeg var parat til at tage hul på en ny fase i mit liv. Jeg har boet alene i mange år, men har ikke lyst til at blive gammel alene, fortæller hun.

Annonce

Vil dyrke fællesskabet

Rigtig mange seniorer ønsker faktisk at bo sammen, viser undersøgelser. Hele 80.000 overvejer at skifte deres nuværende bolig ud med en i et seniorbofællesskab, hvor antallet af egne kvadratmeter er lidt mindre, men hvor fællesskabet med andre seniorer til gengæld er stort. Og det har fået Realdania Byg & Byg til at bygge i Naturbydelen Ringkøbing K.

Bofællesskabet Havtorn

Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende byggeri, som er opført og ejet af Realdania By & Byg, som en del af Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre”.

Udviklingen af seniorbofællesskabet i Ringkøbing afprøver nye løsninger, der skaber attraktive rammer for hverdagsfællesskaber, en sjovere og lettere hverdag og øget livskvalitet blandt seniorer.

Seniorbofællesskabet Havtorn består af 14 lejeboliger med en husleje, der harmonerer med en almindelig folkepension.

Til seniorbofællesskabet hører i alt 250 kvadratmeter fælles faciliteter: Fælleshus med køkken, multirum med plads til 30-40 mennesker, lounge/bibliotek, gæstebolig, drivhus/orangeri, værksted, fælles vaskeri og grejskur .

I de kommende år vil Realdania By & Byg og Realdania evaluere, hvordan fællesskabet kommer til at udfolde sig i seniorbofællesskabet. Resultaterne af evalueringerne vil løbende blive formidlet af både Realdania By & Byg og Realdania.

Projektleder Jørgen Søndermark er glad for, at der nu for alvor kommer liv Seniorbofællesskabet Havtorn, og han håber, at de sidste syv lejligheder får mandlige beboere.

- Vi har haft mænd på krogen. Men én kunne ikke få solgt sit hus, og en anden endte med at trække sig. Det er nok sværere for mænd at kaste sig ud i et bofællesskab end kvinder, tror jeg, fortæller han.

Fælleshuset rummer café i stueetagen, et gæsterum på førstesal og et bibliotek øverst oppe.  Foto: Johan Gadegaard

Alle får deres egen lejlighed, men fælles café, bibliotek, orangeri og ikke mindst vaskeri, skal sørge for at beboerne kan mødes hver eneste dag. De første beboere har allerede aftalt at spise sammen et par gange om ugen.

Annonce

Møbler på skrump

Mens Lene Elkjær er flyttet til den anden ende af landet, så er den 61-årige biolog Thea Illum kun rykket nogle få kilometer fra Markskellet til Naturbydelen. Hun har solgt sit 170 kvadratmeter store hus og rykker ind i 64 kvadratmeter med sydvendt altan og fjordudsigt - og hun glæder sig til at komme på plads.

Også hun har prøvet at bo i kollektiv tidligere og drømte om fællesskabet.

- Jeg troede, at jeg var nødt til at flytte til Aarhus. Men så dukkede dét her op. Jeg er allerede vild med det, siger hun, mens hun og sønnen slæber de første af mange flyttekasser op til lejligheden.

Men inden det nye liv som Havtorn-beboer kan begynde, er der lige et hus, som skal tømmes...

Annonce
Sport For abonnenter

Endelig comeback efter to år ude med skader: Fik advarsel efter kun 30 sekunder på banen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Dalager Marked soler sig i succes: Formand frygtede folk var blevet bange for at bruge penge

Ringkøbing For abonnenter

Et vildt paradis forsvinder: Bekymring over, at grøn kile midt i byen måske forvandles til bolig-område

Skjern

Tatiana vil klippe hunde og katte på fuld tid: Hun satser på en fremtid med egen salon i Skjern

Hvide Sande

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Ringkøbing For abonnenter

Elbæk i angreb på tidligere direktør: - Personligt udløb min tålmodighed med Peter Sand i efteråret

Navne For abonnenter

Det sidste leverstød er slået: Ringkøbings olympiske bokser er død 87 år

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Læserbrev

Viceborgmester om Naturkraft: Én mand bærer det store ansvar for mareridtet - og nu har vi to muligheder

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Vestjylland

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da Hans Christensen fra Ringkøbing blev slået til ridder, Kaj Axelsen bygger lædervare-fabrik i Skjern og andre glimt fra Gamle Dage

Tarm

Har du også undret dig over, hvornår det gule sejl på kulturtaget kommer tilbage? En genforening nærmer sig

Annonce