Annonce
Navne

Rundet af solide, vestjyske værdier: Jakob Mouridsen fylder 50 år

Altid på vej for at finde nye løsninger. - Det, du ikke ved nu, kan du finde ud af i eftermiddag, siger Jakob Mouridsen. Foto: Jørgen Kirk
Han kom til Skjern Ostelager som arbejdsdreng i 1986, og siden er der kommet mange kasketter på Jakob Mouridsens hoved. Nu fylder han 50 år - og han holder fast i det, han har lært hjemme på Bork Mærsk.

SKJERN: Far Orla var nu nok ikke helt tilfreds med sin 16-årige søn den dag i 1986, da Jakob skulle til Skjern. For ville knægten ikke være sin far bekendt?

Jakob Mouridsen var lige blevet færdig på Staby Efterskole og ville have sig et sabbatår. Han havde set, at Skjern Ostelager søgte en arbejdsdreng, og det opslag reflekterede han på. Som landbofamilie på Bork Mærsk var det Tarm, familien Mouridsen tog til, og Skjern var noget længere væk og noget, der primært var kendt for samlestaldene. Den dag, Jakob Mouridsen skulle til samtale på Skjern Ostelager, ville hans far gå med ind for at se, hvad det var for et firma, og om det nu også var noget for sønnen. Men han fik ordre på at blive i bilen, for den jobsamtale skulle knægten nu nok selv klare. Jakob Mouridsen fik jobbet, og da han senere spurgte Skjern Ostelagers daværende ejer, Las Stefansen, om hvorfor det netop var ham, de valgte, var svaret, at det var, fordi han var den eneste, der ikke havde sine forældre med!

- Og min far har tilgivet mig, smiler Jakob Mouridsen i dag.

5. november runder Jakob Mouridsen 50 år, og siden den dag, han var til samtale på Skjern Ostelager, er det gået slaw i slaw, som man siger på godt vestjysk. Arbejdsdrengen fik læreplads på Skjern Ostelager. Blev salgschauffør. Fik en administrativ stilling. Fulgte med over i Thygesen Holding, hvor han i dag sidder med det administrative og har været med i de projekter, som ejeren har haft gang i gennem mange år. Derudover arbejder han hos FD Sikring, Ringkøbing-Skjern Installationsforretning og Troldhede Installationsforretning. Altid frisk på at finde løsninger og ikke mindst muligheder.

- Det, du ikke ved nu, kan du finde ud af i eftermiddag, forklarer Jakob Mouridsen.

Med den indstilling har han opbygget en stor viden om regelsæt for virksomheder. Mens andre for et års tid siden ærgrede sig over GPDR - EUs persondataforordning - som er noget kompliceret at finde rundt i, kastede Jakob Mouridsen sig ud i lovgivningen med liv og sjæl, for man kan lige så godt prøve at få det bedste ud af tingene, mener han.

Og sådan har det altid været. For hvis han får færten af noget, så skal det undersøges.

Annonce

Det, du ikke ved nu, kan du finde ud af i eftermiddag.

Jakob Mouridsen.

Bondesøn fra Bork Mærsk

Nok er han en mand på kontor, men man skal ikke have snakket mange minutter med Jakob Mouridsen for at finde ud af, at han er rundet af noget helt andet end hæve-sænke-borde. For han er et menneske med værdier, der har rod i det gamle landbosamfund. De værdier, som har formet Vestjylland. Et ord er et ord, man passer det, man skal og ikke mindst det, der er særligt for netop den stolte kultur: Et vidt udsyn til det samfund, som man befinder sig i, og som man derfor deltager aktivt i.

- Jeg er jo bondesøn fra Bork Mærsk, og det er langt ude. Det betyder noget for mig. Jeg er opvokset på et landbrug og var den eneste tilbageværende søn. Så var det spørgsmålet, om jeg skulle overtage gården, og jeg tænkte også på at blive agronom, men jeg var teenager under kartoffelkuren, hvor mange landbrug gik ned, og så tænkte jeg, at det nok ikke var det, jeg skulle, fortæller Jakob Mouridsen.

Jakob Mouridsen var en videbegærlig dreng. Kom han i tanke om, at det kunne være sjovt at kunne navnene på verdens 10 højeste bjerge eller vide, hvor de dybeste grave var i verdenshavene, skulle han have det slået op i et leksikon. Dygtige lærere pirrede hans nysgerrighed. Pastor Assenfeldt i Bork var en god fortæller, som inspirerede Jakob Mouridsen til selv at tage fat på historien. Da pastoren nævnte, at der havde været en hovedgård omkring Anerbjerge, skulle det undersøges.

- En kammerat og mig kørte afsted med spader på en knallert, for så skulle vi ud og grave efter stolpehuller. Det blev vi så hurtigt trætte af, fortæller Jakob Mouridsen, der bemærker, at nutidens metaldetektor var den gave, han aldrig fik som barn.

I dag bor han sammen med fru Vibeke i Skjern, og lokalhistorien optager ham meget. Om sommeren bruger han fritiden på sin mountainbike, men om vinteren tager han fat i sine bøger og udforsker fortællingen om forne tider. En tekst i en gammel årbog, et sort-hvidt billede eller noget andet, får ikke lov til at være i ro, hvis Jakob Mouridsen opdager det. Han skal udforske det.

- Det betyder noget for mig at vide, hvad der var her før os. Jeg synes, at vi skal ære dem, der var her før, og noget af det bedste, jeg ved, er, hvis man finder en tidskapsel, eksempelvis når man renoverer et hus. Jeg kan slet ikke være i mig selv, når det sker, fortæller Jakob Mouridsen.

Historien har på flere måder også haft en finger med i spillet, da Jakob Mouridsen valgte at blive Liverpool-fan. Da hans bedsteforældre fik farvefjernsyn, så han kampe om lørdagen der, og hans farfar fortalte ham, at Liverpool var et godt hold. Senere satte Jakob Mouridsen sig ind i Liverpools historie, og det gjorde ikke interessen for holdet mindre.

Han har mødt mange inspirerende mennesker på sin vej. Men når Jakob Mouridsen skal sætte ord på, hvem der har betydet mest for ham, så vender han tilbage til gården på Bork Mærsk. Til alt det, der har formet ham. Det hører med til hans historie, at familien blev ramt af en frygtelig tragedie, da Jakob Mouridsen var 11 år. Hans otte år ældre storebror valgte livet fra. Hver eneste dag i de 38 år, der er gået siden, har Jakob Mouridsen tænkt på ham. Og Jakob Mouridsen erkender, at der skal meget til at ryste ham, for dengang blev han rystet i sin grundvold. Men trods sorg og smerte formåede forældrene at gøre alt for, at Jakob Mouridsen og hans søster, der i dag er bosat i Sverige, fik så god en barndom som overhovedet muligt, og han er dem evigt taknemmelig for alt, hvad de har givet ham.

- Jeg har lært allermest af mine forældre. Det, man lærer af sine forældre, er alt det, man måske ikke lige tænker nøjere over i hverdagen. Oftest helt lavpraktiske ting, som dog får dig godt gennem dagen. Hvorfor gør man tingene på lige den måde og i den rækkefølge, man gør? Ja, det er, fordi man har set ens forældre gøre det på den måde. Alt det, som forældrene giver, er sokkel og grundsten i alt, hvad man gør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En succes giver problemer

Set med biologøjne må det betegnes som en ubetinget succes... I 1999 satte Naturstyrelsen 18 bævere ud ved Flynder Å-systemet i Klosterheden lige syd for Lemvig. De 18 er i de mellemliggende år blevet til et sted mellem 240 og 270 bævere, anslår forskere. Kritikere mener, at det er endnu flere. For lige præcis det mål, Naturstyrelsen havde med bæverudsætningen, er også det, der kalder på kritik fra dem, der bliver udsat for den flittige gnaver med ingeniørfærdighederne. Bævernes dæmninger skaber oversvømmelser og får områder omkring deres konstruktioner til at forsumpe. Det giver en mere interessant og alsidig natur - mere "biodiversitet", som det hedder - men prisen er altså, at nogle lodsejere får dårligere muligheder for at udnytte deres jordarealer. Bæveren har bredt sig fra Klosterheden til en pæn portion af Jylland. Også til Ringkøbing-Skjern Kommune er gnaveren ankommet, selv om der kun med nogenlunde sikkerhed kan siges et være et par familier i Husby Sø og Nørresø. Henning Fjord Aaser, der er biolog ved Naturstyrelsen i Vestjylland, er dog ikke i tvivl om, at bæveren vil blive mere udbredt i vores kommune. "Der er flere egnede levesteder for dem. De vil gerne leve steder, hvor der er adgang til ferskvand, og hvor der er noget løvtræ tæt ved. Det kan være småsøer, vandløb og grøfter", siger han i en artikel i Dagbladet. Det er væsentligt at slå fast, at bæveren ikke er en invasiv art. Skønt den har været fraværende fra dansk natur i 1000 år, er den naturligt hjemmehørende her; det er vel netop derfor, den så hurtigt har kunnet slå rod. Men lige som eksempelvis skarven og ikke mindst ulven kommer også dyr, der historisk hører til i vores natur nemt til at støde sammen med menneskers interesser. I gamle dages mangelsamfund var der ingen plads til sentimentalitet; konkurrerende dyr blev skånselsløst fortrængt eller udryddet. Det er fint, at vi i dag har samfundsmæssigt overskud til atter at give dem plads. Men vi må trods alt ikke glemme, at der fortsat er mennesker, for hvem denne konkurrence er benhård hverdag. Deres interesser er vi også nødt til at tage hensyn til. Vi skulle jo gerne alle kunne være her...

Annonce