x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Revisor: Detail- turisme- og restaurationsbranchen står til den største lussing nogensinde

Kim Brarup har som revisor fulgt det lokale erhvervsliv gennem 35 år. For industriens vedkommende vurderer han, at finanskrisen var værre, men når det kommer til detailhandel, turisme og hotel- og restaurationsbrancen, står man overfor den værste krise nogensinde. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Revisor Kim Brarup forventer lokale konkurser på grund af coronakrisen, og har valgt at yde gratis rådgivning til medlemmer af Skjern Handelsforening.

RINGKØBING-SKJERN: Uden tvivl vil der blive lokale konkurser som følge af corona-krisen.

Den konklusion kommer fra statsautoriseret revisor Kim Brarup, Martinsen Revision i Skjern, der gennem sit arbejde har fulgt det lokale erhvervsliv i 35 år, og i nogle brancher bliver krisen den værste nogensinde.

- Detailhandlen, turismen og hotel- og restaurationsbranchen får en lussing, der er hårdere, end noget, de har prøvet før, siger Kim Brarup, der konstaterer, at blandt andet hotel- og restaurationsbranchen over en nat er gået fra fuld kadence til et nul.

Kim Brarup peger især på dem, der har tjent for lidt op til nu. Han er formand for erhvervsrådet, og de seneste to år har han i beretningerne på generalforsamlingerne sagt, at der var virksomheder, der ikke tjente nok. For dem, der har kørt på kanten gennem de senere år, er der for lidt at stå imod med nu, hvor det virkelig gælder. Fra Kim Brarups sidde er der ros til regeringen for hjælpepakkerne, men det er ikke ensbetydende med, at alle bliver sikret af det.

- Der er jo mange flere udgifter end dem, der bliver godtgjort. Selvom man kan få refunderet løn for 23.000 kroner, vil der altid være restudgifter, konstaterer Kim Brarup, der forventer at detailhandlerne kan komme op at køre omkring sommerferien.

Kim Brarup har sammen med sin forretningspartner Jacob Hall tilbudt gratis rådgivning til medlemmer af Skjern Handelsforening.

- Vi mener, at vi alle skal hjælpe til det bedste vi kan, og noget af det, vi kan hjælpe med, er at udfylde ansøgninger til kompensationsordninger, forklarer Kim Brarup.

Annonce

Finanskrisen var værre

Mindre skrøbelig er den lokale industri. Kim Brarup vurderer, at finanskrisen var noget hårdere ved industrien, end corona-krisen vil blive det. Dog er det en forudsætning, at der kommer styr på det hele indenfor et par måneder, men det handler i høj grad af, hvordan forsyningskæderne bliver påvirket, da der er mange underleverandører. Et ordrestop her og nu vil først få effekt langt senere.

- Det positive er, at Kina er tilbage på fuld kadence, men det hjælper jo ikke, hvis ikke man kan afsætte varer, konstaterer Kim Brarup.

Dog er der ikke grund til at miste modet, selvom det hele lige nu er svært.

- Der kommer en dag på den anden side af alt det her, fastslår Kim Brarup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Vi skal bruge de danske oplevelser som aldrig før

Læserbrev: I Danmark har vi gennem de seneste ti år bygget et fantastisk turismeprodukt op med et meget bredt udbud af restauranter i alle prisklasser, som gør, at man kan spise kvalitetspizza og gourmetburgere den ene dag og på Michelinrestaurant den næste. Man kan vælge at bo på et nyistandsat vandrerhjem eller på et femstjernet luksushotel. Kort sagt er der masser af oplevelser til enhver smag. Men alle virksomhederne i erhvervet er hårdt ramt af COVID-19-virussen, og vil vi fortsat have et spændende og differentieret oplevelsesudbud i Danmark, så har vi alle et ansvar. Et ansvar for at støtte de danske restauranter, cafeer, forlystelsesparker og øvrige oplevelsesvirksomheder for at bidrage til deres overlevelse. De første konkurser fra hotel- og restauranterhvervet er begyndt at tikke ind. Desværre kommer der flere. Mange flere. Regeringen har allerede gjort meget, og det har danskerne også. Nogle restauranter og hoteller har satset på takeaway gennem krisen, og mange fortæller om kolossal opbakning fra nærmiljøet. Netop denne følelse må vi ikke glemme, når Danmark igen åbner. For behovet for støtte til de lokale virksomheder vil bestå. Denne krise forsvinder ikke igen med det samme. Erfaringer fra tidligere kriser viser, at det vil tage turisme- og oplevelseserhvervet flere år at komme tilbage til det tidligere niveau. Måske kommer turisterne igen - men hvornår? De senere år er turisterne kommet rejsende hertil fra hele verden for at tage del i den danske hygge og se på dansk kultur og design. De lægger 55 milliarder kroner om året. Penge, som bidrager til et stærkt turisterhver, vi som danskere også får mulighed for at nyde. Men når forbruget fra udenlandske turister forsvinder, er der ekstraordinært brug for, at vi selv støtter op. Vi kan ikke forvente, at udenlandske turister og forretningsrejsende med det samme igen strømmer til landet. Og selvom vi danskere kan ikke dække hele deres forbrug, så kan vi bidrage flere steder. Dette forår har mange været nødsaget til at aflyse runde fødselsdage, konfirmationer, bryllupper og andre store mærkedage, der skulle være fejret på hoteller, kroer og restauranter. Forhåbentlig kan disse fejringer gennemføres på et senere tidspunkt. Og måske kan en del af feriebudgettet, der var afsat til en tur til Østen eller Middelhavet i stedet bruges på ophold langs de danske kyster og til at nyde et fantastiske måltider på landets restauranter. Støtter vi ikke erhvervets virksomheder i dag, har vi dem måske ikke i morgen. Det vil være en skam, for turismeproduktet i Danmark er vokset med innovative ideer og spændende nye projekter, som skaber arbejdspladser, omsætning og vækst i hele Danmark. I år er året, hvor ‘Staycation’ får en helt anden betydning. Det er nemlig dét, der kan være med til at sikre turismeerhvervets overlevelse.

Annonce