Annonce
Ringkøbing-Skjern

Prima Svin udvider: - Det er sjovt lige nu

Thomas Søby Carstensen og Torben Poulsen ved byggepladsen på Ølstrupvej 27. Foto: Lars Kryger
Torben Poulsen og hans kompagnon Thomas Søby Carstensen bygger ny stald på Ølstrupvej for at kunne producere flere og større smågrise.
Annonce

Ølstrup: - Det er sindssygt godt!

Selv om han er vestjyde, kan Torben Poulsen slet ikke holde de store ord indenbords, når han skal beskrive svineproducenternes situation lige nu.

- Den er munter. Vi går og griner. Det er sjovt lige nu. Det går op og ned i vores branche, men lige nu går det opad, så det er en god branche. Det er priserne, der arter sig. Noteringen på svinekød er på 13 kroner og 60 øre. Det er 20 år siden, den har været det, siger Torben Poulsen.

De gode tider er kommet meget belejligt for Torben Poulsen, der for to år siden stiftede selskabet Prima Svin A/S sammen med Thomas Søby Carstensen, og investerede 67 millioner kroner i gården Hjøllund på Attenagrevej. Gården blev købt af Nordea, efter at den forrige ejer gik konkurs i 2012. Staldene blev derpå renoveret og en storstilet svineproduktion sat i gang. Med i investeringen på Attenagrevej fulgte en gård på Ølstrupvej 27, som netop nu er under udvidelse med en 5.000 kvadratmeter klimastald.

- Så vil vi kunne udvide produktionen fra 60.000 smågrise på op til 20 kilo til 80.000 smågrise på 30 kilo, fortæller Torben Poulsen.

Investeringen på Ølstrupvej løber op i 23 millioner, og vil blive fulgt op næste år. Da vil Poulsen og Carstensen investere yderligere 65 millioner fordelt på endnu en stald på Ølstrupvej og endnu en på Attenagrevej.

Foruden produktionerne i Prima Svin har Torben Poulsen Klaptoft Svineproduktion i Velling med 3.000 søer samt gårde på Bandsbølvej og Skuldbølvej ved Hemmet, hvor der produceres 100.000 smågrise til eksport og 10.000 slagtesvin.

Det er svinepesten i Kina, der har sendt priserne i vejret. Kina har siddet på halvdelen af verdensmarkedsproduktionen, men har reduceret med 25 procent.

- De slår mange svin ned i Kina og Filippinerne og andre områder, hvor svinepesten har spredt sig. Der er ikke styr på det endnu. Der er mange baggårdsgrise, og herfra bliver smitten spredt af mennesker og vildsvin. Det er løbet løbsk derude. Men samtidig opruster Kina stort og bygger store farme, fortæller Torben Poulsen, der er eksemplet på udviklingen i dansk svineproduktion. Færre, men større brug, på færre hænder.

- Det største problem er generationsskifter, at få virksomhederne overdraget til næste generation. Det er svært for unge mennesker at låne penge. Samtidig er der urentable brug, som er svære at omsætte, og bankerne står ikke ligefrem i kø for at låne penge ud. Der er også tabt mange penge i den finansielle sektor på landbruget, men nogen skal jo finansiere det. Og gårdene er jo tungt omsættelige, fordi der er så meget jord til. Det er mange millioner, der skal til for at starte op, siger Torben Poulsen.

Thomas Søby Carstensen er 31 år, er opvokset på en gård i Skanderborg, uddannet agrarøkonom og var, inden han dannede Prima Svin med Torben Poulsen, driftsleder på en gård på Mors.

Da Prima Svin overtog Hjøllund på Attenagrevej i 2017 sagde han til Dagbladet:

"Vi har en god plan for det her. Man skal ikke sprede sig over for meget. Det er svineproduktion, vi skal være skarpe på, og det er vi".

Byggeriet af den 5000 kvadratmeter store stald på Ølstrupvej 27 skal være færdig i april. Hansen & Larsen har hovedentreprisen.

Svineproduktion

En analyse fra Danmarks Statistik fra 2018 fortæller:

Antallet af konventionelle bedrifter med svin som hoveddriftsform er faldet fra 3.800 til 2.200 i perioden 2008 til 2017, mens den gennemsnitlige bedriftsstørrelse er steget fra 249 til 383 dyreenheder. (39 slagtesvin udgør én dyreenhed).

Kun 16 procent af de konventionelle svinebedrifter har en produktion med både søer, smågrise og slagtesvin, mens andelen af bedrifter, der er specialiseret i enten smågriseproduktion eller slagtesvineproduktion, udgør 84 procent.

Danmarks Statistik fortæller desuden, at der er cirka 12,9 million svin i Danmark (pr. 1. juli 2018) og cirka 1,1 procent af dem er økologiske. Svinetætheden er højest i Vest- og Nordjylland samt på Bornholm. Bestanden i Danmark udgør cirka 8 procent af den samlede bestand i EU.

Fra 2008 til 2015 er antallet af slagtninger faldet med cirka 2,5 million. Antallet af slagtninger i Danmark toppede i 2004 med 23 millioner, og er siden faldet til 17,5 millioner slagtninger i 2017.

Eksporten af levende svin – især smågrise - er i kraftig vækst. I 2017 blev der eksporteret 14,2 millioner smågrise mod 4,9 millioner smågrise i 2007. Smågrisene eksporteres primært til Tyskland og Polen.

Den samlede eksportværdi af levende svin og svinekød udgjorde i 2017 26,2 milliarder kroner, hvilket svarer til 3,9 procent af Danmarks samlede vareeksport i 2017. De største eksportmarkeder for svinekød er Tyskland, Japan og Storbritannien, som samlet modtager cirka halvdelen af den danske svinekødseksport.

Kilde: Danmarks Statistik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland

Fastholder: - Jeg så ulven

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kræmmer-Winnie er tilfreds med politi-undskyldning: Men hun forstår stadig ikke, at markedet skulle lukkes

Annonce