Annonce
Vestjylland

Overvældende ja til ny præst

»Jeg er glad for, at der ikke var nogen, der ikke ville have mig,« siger Margrethe Dahlerup Koch, der tiltræder som præst ved Holstebro Valgmenighed den 1. oktober. Arkivfoto

Holstebro Valgmenighed besluttede i aftes ved en ekstraordinær generalforsamling, at Margrethe Dahlerup Koch skal være menighedens præst nummer to.

94 stemmer for og seks blanke.

Annonce
Peter Hedegaard har længe ønsket sig en kollega. Nu går ønsket i opfyldelse. Arkivfoto

Så overbevisende var afstemningen, da Holstebro Valgmenighed på hele Danmarks valgaften afviklede et helt andet slags valg, nemlig det om en kommende præst nummer to ved kirken.

Med det overbevisende resultat er det dermed afgjort, at Peter Hedegaard ikke længere er Valgmenighedens eneste præst. Den 1. oktober tiltræder Margrethe Dahlerup Koch som kirkens anden præst.

»Det er vi meget glade for. Og jeg synes, hun leverede en fornem gudstjeneste,« siger formand for valgmenighedens bestyrelse, Karen Bjerre Madsen, tilfreds.

I valgmenigheder er det menigheden, der ved stemmeflertal ansætter en præst.

Lidt nervøs for mødet

I en sognekirke, er det kun menighedsrådet, der afgør, hvem der skal ansættes. I begge tilfælde skal der en prøveprædiken til før en eventuel ansættelse, og i aftes prøveprædikede Margrethe Dahlerup Koch så i Valgmenighedskirken.

»Om jeg var nervøs? Nej, ikke for selve gudstjenesten. Jeg elsker at holde gudstjeneste og glæder mig altid til det. Men i aftes skulle jeg jo møde en masse mennesker, jeg ikke kendte, og det var jeg lidt nervøs for,« forklarer Margrethe Dahlerup Koch, der i 22 år har været præst ved Tim, Stadil og Vedersø kirker.

152 medlemmer af valgmenigheden mødte op til prøveprædiken klokken 18.30-19.15, hvor Margrethe Dahlerup Koch prædikede over Lukas 14, 16-24, lignelsen om det store festmåltid. Og der var generelt stor tilfredshed at spore blandt kirkegængerne.

»Hun var god - meget klar i mælet«, »jeg kunne godt lide hende« og »fint supplement til Peter, for hun er mere teologisk i sin tilgang« var nogle af de kommentarer Dagbladet fik på blokken efter prædikenen.

100 af de fremmødte havde tid og lyst til at gå videre til den ekstraordinære generalforsamling i Skolegade, hvor Margrethe Dahlerup Koch altså blev valgt.

Flytter til Ringkøbing

»Det er jeg bestemt rigtig glad for. Jeg har jo kun prøvet at blive valgt af et menighedsråd før. Det var dejligt, at der ikke var nogen, som sagde, at deikkeville have mig,« siger Margrethe Dahlerup Koch og ler lidt.

Nu skal ansættelsen lige stadfæstes af Kirkeministeriet - valgmenigheder er fuldgyldige medlemmer af folkekirken og hører derfor under Kirkeministeriet - og så får både Peter Hedegaard og Margrethe Dahlerup Koch et stort ønske opfyldt: At få en kollega.

Margrethe Dahlerup Koch og hendes familie flytter ikke til Holstebro, da der ikke er bopælspligt i forbindelse med stillingen. Men flytte skal de, for de bor i øjeblikket i tjenestebolig.

»Vi flytter til Ringkøbing, hvor min mand har sit guldsmedeværksted,« forklarer Holstebro Valgmenigheds kommende præst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce