Annonce
Ringkøbing

Naturkraft fejrer rejsegilde med gourmethotdogs

Der skulle en kran til at få kransene op i toppen af hovedbygningens stålkonstruktion ved Naturkrafts rejsegilde. Foto: Mads Dalegaard
Efter næsten 10 år er den luftige idé om en oplevelsespark drevet af naturens kræfter næsten blevet til virkelighed. Direktøren for det hele glæder sig over, at endnu en milepæl er nået med fredagens rejsegilde på det gigantiske projekt.

Ringkøbing: I begyndelsen mente mange, at han var direktør for varm vestjysk luft.

De færreste troede nemlig på, at det kunne lade sig gøre at forvandle en luftig idé til en oplevelsespark med naturens kræfter som omdrejningspunkt på en mark i Ringkøbing. Derfor betegnede Naturkraft-direktør Peter Sand det som lidt af en milepæl, at kunne invitere til rejsegilde på det projekt som næste år skal tiltrække tusindvis af turister.

- Det er en stor tilfredsstillelse at være nået så langt. Vi skal fejre håndværkerne, som godt kan ranke ryggen over at være med til at gennemføre et stykke vestjysk unikahåndværk. Den slags byggeri bliver der kun ét af på planeten. Det meste er opfundet til lejligheden, sagde Peter Sand til rejsegildet fredag, hvor et par hundrede deltog.

Også projektleder Brian Meldgaard fra Hansen & Larsen talte om milepæle.

- Det er et sjovt og udfordrende byggeri, og vi er stolte af dét, der er skabt. Det kræver mere end dygtige håndværkere, lød rosen fra Meldgaard.

Borgmester Hans Østergaard afslørede, at projektet i flere omgange var i fare for slet ikke at blive til noget. Men da A.P. Møllerfonden lagde 100 millioner kroner, fik Naturkraft det gennembrud, som folkene bag så længe havde arbejdet for.

- Jeg glæder mig til, at Naturkraft står færdigt. For selvfølgelig hører en attraktion som den til her i Naturens Rige, hvor naturens er så stor en del af vores dna, lød det fra borgmesteren.

Og hvad serverer man så for 200 håndværkere og inviterede gæster - en gourmethotdog med alt godt fra Naturens Rige selvfølgelig. Pølsebrød bagt med overskydende mæsk fra Stauning Whisky, lokalt økokød i pølserne og med vestjyske grøntsager som fyld.

Menuen fik tommel op fra de håndværkere, som skal bruge tiden frem til næste sommer med at blive helt færdige med byggeriet. Dørene til Naturkraft bliver nemlig efter planen slået op for besøgende til juni.

Annonce

Kort om Naturkraft

Naturkraft er kommunens ambition om at skabe en ny turistmagnet med naturkræfterne i centrum.

Parken ligger på et 50 hektar stort areal i trekanten mellem Søndervig Landevej, Holstebrovej og Venstre Ringvej.

Byrådet havde oprindeligt støttet projektet med 100 millioner kroner. Det helt store økonomiske gennembrud for Naturkraft kom, da A.P. Møllerfonden støttede med 100 millioner kroner. Vestas, Realdania, Augustinus Fonden og Region Midtjylland er også blandt bidragsyderne, ligesom det lokale erhvervsliv har bidraget.

En foreløbig hemmelig bidragyder har desuden støttet projektet med to millioner kroner.

Naturkraft har et anlægsbudget på omkring 250 millioner kroner.

Attraktionen ventes at kunne tiltrække 200.000 gæster om året, når dørene bliver slået op fra juni 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Nattelivet gav ballade og larm

Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Annonce