Annonce
Ringkøbing

Naturkraft fejrer rejsegilde med gourmethotdogs

Der skulle en kran til at få kransene op i toppen af hovedbygningens stålkonstruktion ved Naturkrafts rejsegilde. Foto: Mads Dalegaard
Efter næsten 10 år er den luftige idé om en oplevelsespark drevet af naturens kræfter næsten blevet til virkelighed. Direktøren for det hele glæder sig over, at endnu en milepæl er nået med fredagens rejsegilde på det gigantiske projekt.

Ringkøbing: I begyndelsen mente mange, at han var direktør for varm vestjysk luft.

De færreste troede nemlig på, at det kunne lade sig gøre at forvandle en luftig idé til en oplevelsespark med naturens kræfter som omdrejningspunkt på en mark i Ringkøbing. Derfor betegnede Naturkraft-direktør Peter Sand det som lidt af en milepæl, at kunne invitere til rejsegilde på det projekt som næste år skal tiltrække tusindvis af turister.

- Det er en stor tilfredsstillelse at være nået så langt. Vi skal fejre håndværkerne, som godt kan ranke ryggen over at være med til at gennemføre et stykke vestjysk unikahåndværk. Den slags byggeri bliver der kun ét af på planeten. Det meste er opfundet til lejligheden, sagde Peter Sand til rejsegildet fredag, hvor et par hundrede deltog.

Også projektleder Brian Meldgaard fra Hansen & Larsen talte om milepæle.

- Det er et sjovt og udfordrende byggeri, og vi er stolte af dét, der er skabt. Det kræver mere end dygtige håndværkere, lød rosen fra Meldgaard.

Borgmester Hans Østergaard afslørede, at projektet i flere omgange var i fare for slet ikke at blive til noget. Men da A.P. Møllerfonden lagde 100 millioner kroner, fik Naturkraft det gennembrud, som folkene bag så længe havde arbejdet for.

- Jeg glæder mig til, at Naturkraft står færdigt. For selvfølgelig hører en attraktion som den til her i Naturens Rige, hvor naturens er så stor en del af vores dna, lød det fra borgmesteren.

Og hvad serverer man så for 200 håndværkere og inviterede gæster - en gourmethotdog med alt godt fra Naturens Rige selvfølgelig. Pølsebrød bagt med overskydende mæsk fra Stauning Whisky, lokalt økokød i pølserne og med vestjyske grøntsager som fyld.

Menuen fik tommel op fra de håndværkere, som skal bruge tiden frem til næste sommer med at blive helt færdige med byggeriet. Dørene til Naturkraft bliver nemlig efter planen slået op for besøgende til juni.

Annonce

Kort om Naturkraft

Naturkraft er kommunens ambition om at skabe en ny turistmagnet med naturkræfterne i centrum.

Parken ligger på et 50 hektar stort areal i trekanten mellem Søndervig Landevej, Holstebrovej og Venstre Ringvej.

Byrådet havde oprindeligt støttet projektet med 100 millioner kroner. Det helt store økonomiske gennembrud for Naturkraft kom, da A.P. Møllerfonden støttede med 100 millioner kroner. Vestas, Realdania, Augustinus Fonden og Region Midtjylland er også blandt bidragsyderne, ligesom det lokale erhvervsliv har bidraget.

En foreløbig hemmelig bidragyder har desuden støttet projektet med to millioner kroner.

Naturkraft har et anlægsbudget på omkring 250 millioner kroner.

Attraktionen ventes at kunne tiltrække 200.000 gæster om året, når dørene bliver slået op fra juni 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Tre gymnasier søger alle en ny rektor: - Vi er selvfølgelig i en konkurrencesituation

Læserbrev

Man ser hensigten og græmmes: Vil regeringen langsomt kvæle private institutioner?

Læserbrev: Devisen for børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Teil er åbenbart og ikke overraskende: Styrk det offentlige – svæk det private initiativ. Man kan ikke udlede andet af en ny aftale om minimumsnormeringer i daginstitutioner, som markant forskelsbehandler kommunale og private daginstitutioner: De kommunale institutioner får 500 millioner kroner ekstra øremærket til flere ansatte. De private institutioner får 0 kroner! Lovgivningen i Danmark sikrer ellers, at aktive forældre kan drive institutioner i deres lokalområde eller drive institutioner med en særlig profil. Altså et brud på kommunernes monopol og en mulighed for at vælge. Men med den nye forskelsbehandling bliver der gnavet godt og grundigt i grundlaget for frit-valgs-ordningen. Det er regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, som netop har aftalt, at normeringerne i daginstitutioner skal forbedres med de 500 millioner kroner, som er sat af til formålet på Finansloven for 2020. Kommunerne skal sikre, at penge vitterligt går til opnormeringer – men ikke én krone af dem til private daginstitutioner. Pengene må heller ikke indgå i det beregningsgrundlag, som de private daginstitutioner får tilskud efter. Det er ikke til at tage fejl af hensigten: Det skal være svært – måske umuligt at drive institutioner på private initiativer. Man får uvægerligt fornemmelsen, at folket er godt nok, så længe det ikke udviser initiativ. Private initiativer kan jo udfordre tanken om, at stat og kommune ved bedst. Altså bedre end forældre, der vælger det tilbud, der passer til familiens ønsker og behov. Private initiativer udfordrer den tanke, at børn er statens ejendom – eller i det mindste statens ansvar. ”Der skal være flere pædagoger, pædagogiske assistenter og medhjælpere, så børnene får den opmærksomhed, de har fortjent,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i ministeriets præsentation af aftalen om bedre normeringer. Og Radikale Venstres børneordfører Anne Sophie Callesen holder sig heller ikke tilbage: “Alle børn skal have en god start på livet. Nu retter vi endelig op på års besparelser på vores børn, når vi begynder et massivt løft af daginstitutionerne, som skal kunne mærkes alle steder.” siger Anne Sophie Callesen, børneordfører for Radikale Venstre. Der er vel at mærke kun tale om, at børn i kommunale institutioner har fortjent bedre normering. Ikke alle børn. Man ser hensigten – og græmmes.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ørskov: Jeg ville gerne have vidst, at min mor havde fået tilbudt jobbet

Annonce