Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Søren Laubjerg har ikke noget imod det kølige sommervejr. - Det giver en særlig syrlig smag til æblerne, siger han. Arkivfoto.
Efter nattefrost i maj ser det skidt ud for æblehøsten på landsplan. Men lokalt er billedet helt anderledes.

No: - I gennemsnit ligger vi nok generelt på en tilbagegang på 35 procent i forhold til et normalår.

Sådan siger formanden for Æble/Pære Klubben, Jan Jager. Tilbagegangen skyldes ifølge ham et usædvanligt forårsvejr.

- Skaderne skete i maj. De første 14 dage i maj havde vi otte nætter med nattefrost, og det kan blomsterne ikke holde til. Frugthøsten i år bliver ikke opløftende. Det ser skidt ud, og det har ramt de fleste frugtavlere over hele landet, siger han.

Men der er dog gode nyheder for vestjyske frugter. De avlere, der er værst ramt, ligger nemlig inde i landet. Ved kysterne er man sluppet billigere. Søren Laubjerg fra Laubjergs Planteskole vil heller ikke slutte sig til koret af hårdt ramte frugtavlere.

- Det ser fornuftigt ud, siger han.

Godt sommervejr for æbler

Søren Laubjerg understreger, at han har svært ved at sige noget konkret, før æblerne er høstet.

- Så længe høsten ikke er i hus, så ved vi det ikke. Men det ser ikke så galt ud. Der er færre æbler end sidste år, men så kan det ske, at de bliver større. Sidste år var også et godt frugtår, siger han og fortsætter:

- Det ser ikke katastrofalt ud, og vi er ikke pessimister over for høsten. Det bedste, jeg kan sige lige nu, er, at det ser fornuftigt ud.

Han fortæller - ligesom Jan Jager - at placeringen nær kysten gør en forskel.

- Vi ligger i et område, hvor vi er tæt på Vesterhavet. På grund af Golfstrømmen får vi ikke så hårde vintre. Frosten har sikkert taget nogle blomster, men det er ikke alle blomster, der bliver til æbler alligevel, siger han.

Søren Laubjerg fortæller, at det kølige sommervejr faktisk er en gevinst for den Vesterhavsmost, som planteskolen producerer.

- Der er positive ting ved sommeren her. Vejret skifter lidt, og kølige dage giver syrlig smag til æblerne, og det vil vi gerne have. Det er det vi kan her i Danmark. Hvis der er varmt hele tiden, giver det en flad smag. Så naturen hjælper os med at lave et godt produkt. Det er ikke så ringe, siger han.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Portræt

Flemming Schantz: Først da jeg gik konkurs og mistede alt, lærte jeg at drive forretning

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Udland For abonnenter

Britisk ambassadør: Stor­britannien forlader EU 31. oktober - aftale eller ej

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Annonce