Annonce
Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Søren Laubjerg har ikke noget imod det kølige sommervejr. - Det giver en særlig syrlig smag til æblerne, siger han. Arkivfoto.
Efter nattefrost i maj ser det skidt ud for æblehøsten på landsplan. Men lokalt er billedet helt anderledes.

No: - I gennemsnit ligger vi nok generelt på en tilbagegang på 35 procent i forhold til et normalår.

Sådan siger formanden for Æble/Pære Klubben, Jan Jager. Tilbagegangen skyldes ifølge ham et usædvanligt forårsvejr.

- Skaderne skete i maj. De første 14 dage i maj havde vi otte nætter med nattefrost, og det kan blomsterne ikke holde til. Frugthøsten i år bliver ikke opløftende. Det ser skidt ud, og det har ramt de fleste frugtavlere over hele landet, siger han.

Men der er dog gode nyheder for vestjyske frugter. De avlere, der er værst ramt, ligger nemlig inde i landet. Ved kysterne er man sluppet billigere. Søren Laubjerg fra Laubjergs Planteskole vil heller ikke slutte sig til koret af hårdt ramte frugtavlere.

- Det ser fornuftigt ud, siger han.

Annonce

Godt sommervejr for æbler

Søren Laubjerg understreger, at han har svært ved at sige noget konkret, før æblerne er høstet.

- Så længe høsten ikke er i hus, så ved vi det ikke. Men det ser ikke så galt ud. Der er færre æbler end sidste år, men så kan det ske, at de bliver større. Sidste år var også et godt frugtår, siger han og fortsætter:

- Det ser ikke katastrofalt ud, og vi er ikke pessimister over for høsten. Det bedste, jeg kan sige lige nu, er, at det ser fornuftigt ud.

Han fortæller - ligesom Jan Jager - at placeringen nær kysten gør en forskel.

- Vi ligger i et område, hvor vi er tæt på Vesterhavet. På grund af Golfstrømmen får vi ikke så hårde vintre. Frosten har sikkert taget nogle blomster, men det er ikke alle blomster, der bliver til æbler alligevel, siger han.

Søren Laubjerg fortæller, at det kølige sommervejr faktisk er en gevinst for den Vesterhavsmost, som planteskolen producerer.

- Der er positive ting ved sommeren her. Vejret skifter lidt, og kølige dage giver syrlig smag til æblerne, og det vil vi gerne have. Det er det vi kan her i Danmark. Hvis der er varmt hele tiden, giver det en flad smag. Så naturen hjælper os med at lave et godt produkt. Det er ikke så ringe, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Tag hensyn til handicappede og bevar Jobcenter og Borgerservice i midtbyen

Læserbrev: Kære politikere, Når I tirsdag tager hul på den videre beslutningsproces vedrørende Innovest II, vil vi i Danske Handicaporganisationer gerne pege på, at en udflytning af Borgerservice og Jobcenter eller andre offentlige serviceorganer til Innovest er uhensigtsmæssig for mange persongrupper – ikke mindst personer med nedsat førlighed. Hvis der sker en flytning, langt væk fra rutebilsstationen og banegården, vil det således være ganske svært for mange at deltage i møder hos de to serviceorganer. I dag går der dog nogle busser til Skolebyen, men disse er naturligvis prioriteret efter skolens time-skema. Og skulle man, som person med funktionsnedsættelse, endelig komme helt ud i den ende af Skjern by, ligger Ringvejen som den næste store forhindring. At krydse ringvejen er særdeles farligt, hvis bevægeapparatet ikke er som en ung sportsudøvers. Langt de fleste personer med et handicap, vil meget gerne have et tilknytningsforhold til arbejdsmarkedet, men det bliver meget sværere, og for nogen umuligt, at deltage i møder på Innovest II, hvis man er tvunget til at benytte offentlige transportmidler og så dernæst skal bevæge sig den, iflg. Google Maps, lange tur på cirka 2 km til Innovest. Så kære politikere – tag hensyn til mobiliteten for personer med bevægelseshandicap og bevar servicefunktionerne i Skjern midtby.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce