Annonce
Ringkøbing-Skjern

Menneskelig fejl hos kommunen skyld i læk af sommerhusejeres personnumre

Vær ekstra opmærksom, lyder opfordringen til de borgere, hvis CPR-nummer er blevet lækket. Arkivfoto: Jens Frandsen.
504 sommerhusejeres personnumre blev sendt ud som bilag til et brev fra Ringkøbing-Skjern Forsyning. Sagen er indberettet til Datatilsynet – kommunen vil lære af fejlen.

Ringkøbing-Skjern: 504 sommerhusejere i Vedersø Klit og Halby fik fredag klokken 14 et brev i e-boks fra Ringkøbing-Skjern Forsyning om en forundersøgelse forud for den kommende kloakering – men desværre fulgte der mere med.

I et medfølgende bilag var der nemlig oplistet navne, adresser og CPR-numre på samtlige 504 modtagere af brevet.

Kommunen blev kort efter orienteret om fejlen af en modtager og reagerede straks. Der blev udsendt en opfordring til at slette brevet og derpå sendt et nyt brev, uden det forbudte bilag.

Annonce

- Der er tale om en menneskelig fejl i vores sagsbehandlingssystem, forklarer afdelingsleder Ivan Thesbjerg hos Land, By og Kultur.

- Vi havde et møde med Forsyningen og tilbød vores hjælp til at sende orienteringen ud, da vi har fint system. Vi laver mange udsendelser via kortsystemerne. Det foregår ved, at vi laver en fil, som indeholder navne, adresser og CPR-numre, hvilket skal bruges til udsendelse af meddelelser i dagens Danmark. Filen med oplysningerne blev ved en fejl placeret under brevet og blev derfor sendt med som bilag. Den skulle have ligget længere nede i systemet. Så var det ikke kommet med ud, siger Ivan Thesbjerg.

Vær opmærksomme

Fejlen blev straks indberettet til Datatilsynet.


Derfor opfordrer vi modtagerne til at være ekstra opmærksomme, og eventuelt kontakte deres bank, som så kan være opmærksom på, hvis der sker noget ekstraordinært på deres konti.


- Samtidig blev hændelsen beskrevet, så alle kan lære af fejlen, så den forhåbentlig ikke sker igen. Men CPR-numrene er jo desværre kommet ud, og er der uhæderlige mennesker, der vil misbruge dem, kan de misbruges. Derfor opfordrer vi modtagerne til at være ekstra opmærksomme, og eventuelt kontakte deres bank, som så kan være opmærksom på, hvis der sker noget ekstraordinært på deres konti, siger Ivan Thesbjerg.

En af de modtagerne af brevet er europaparlamentariker Søren Gade, der har sommerhus i Vedersø Klit.

Ifølge TV-MidtVest efterlyser han sanktioner, når det offentlige gør sig skyldig i datalæk.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi har ét system, som gælder for private virksomheder, og et andet, der gælder for offentlige myndigheder. Havde det været en privat virksomhed, havde det udløst en kæmpe dummebøde fra det offentlige, og derfor er vi nødt til at have nogle sanktioner - også mod det offentlige - når de laver sådan nogle fejl, siger han til tv-stationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce