Annonce
Ringkøbing

Mød en af de ultraløbere der løber fjorden rundt i dag - Vi er heldigvis ikke lavet af papmaché

Svend Dalgaard, Holger Lindholm, Thomas Lykkeberg og Lars Guldbrandsson cirka 46 km inde i løbet ved Bork Havn. På dette tidspunkt var der blå himmel, men kort før billedet blev taget, kom der en ordentlig byge, og meget af resten af turen stod i strid modvind. Foto: Kaj Poulsgaard
Thomas Lykkeberg fra Spjald er ikke god til at sidde stille og nyde regnens dans mod ruden. Han vil meget hellere løbe fjorden rundt sammen med Svend Dalgaard fra Ringkøbing.
Annonce

Ringkøbing: Lørdag morgen klokken 07.30 - mens regnen piskede mod ruderne, og de fleste af os stadig lå og sov trygt under vores lune dyner, begav 33 seje løbere sig ud på 100 km rundt om Ringkøbing Fjord.

Det var anden Cannonball-løb om vinteren, der blev skudt i gang og vejrudsigten lovede, ud over en del regnbyer, strid modvind på ruten fra Bork til Søndervig med op til 10-12 sekundmeter.

Inden løbet talte Dagbladet med Thomas Lykkeberg fra Spjald om, hvad der gør de lange løb så spændende.

Hvorfor overhovedet løbe ultraløb?

- Ultraløb er egentlig bare betegnelsen på et løb på 42 km og opefter. Man ved aldrig helt, hvad man går ind til. Ofte involverer de løb sand, vand, skove, moser, stier, klitter og mudder og alle de værste bakker, der kan opdrives, men samtidig ser man også de smukkeste sider af den danske natur som man ellers normalt ikke ser.

- Mange ultraløbere er erfarne løbere, der ofte vægter nogle lidt andre ting højere. Selv om man er overladt til sig selv, og ofte kun er i sit eget selskab i mange timer, så er der alligevel en anden ånd over de løb. Her hjælper folk hinanden, og selv om der sjældent er de store præmier på spil, så er det at komme igennem sådan et løb en præmie i sig selv. Det kræver at man kender sin krop ekstremt godt og ved lige nøjagtig, hvor meget man kan presse den, før det går galt. Der er en hårfin balance mellem succes og fiasko.

- I byen bliver du båret rundt af tilskuerne og stemningen, og det er da bestemt også en fed fornemmelse. Herude har de fleste tilskuere fire ben og øremærker eller vinger. Det betyder, at man er nødt til at hanke lidt mere op i sig selv for at få afmonteret den tanke i baghovedet, der vil komme, når det begynder at gøre ondt - at man bare kan udgå og tage bussen hjem. Den kommer for alle men specielt ved 55-60 km er selvmedlidenhedsbarometeret banket helt om i det røde felt, så letter det igen bagefter, siger Thomas Lykkeberg.

Hvordan øver man sig selv op til at kunne løbe så langt?

- Jeg har aldrig været så god til at sove længe, og så kan man jo lige så godt løbe en lille tur inden børnene skal op og arbejdet begynder. Det er mere hovedet end benene, der bestemmer, hvor langt man kan løbe. Selvfølgelig skal fysikken være rimelig god, men hvis man rent mentalt ikke er indstillet på, at det kommer til at tage et par timer og trække lidt tænder ud før man er i mål, så kommer man det heller aldrig.

Er det overhovedet sundt at løbe så langt?

- Jeg er sikker på, at det er sundt. Måske ikke lige under selve løbet, men alle de andre ture op til. Man skal ikke opholde sig for længe i sofaen og sengen. Det er det sted, hvor flest går bort... og jeg har aldrig haft skader relateret til løb eller cykling foruden blå mærker og manglende tånegle, når skoene bliver fyldt op af sand...

Er det vigtigt at vinde?

- Nej. Det er det ikke. Selvfølgelig er det da altid rart at kravle op på skamlen, men bare det at komme igennem er en sejr. Jeg har faktisk den dybeste respekt for de løbere, der er ude på ruten i måske 16 timer eller mere. Det gør nøjagtig lige så ondt på dem som på os andre undervejs, men vi er der kun i måske 9,5-10 timer, så de løbere er i mine øjne de største vindere og har min dybeste respekt!

Stor ros og respekt til Thomas Lønbæk og hans familie og hjælpere for at stable løbet på benene og bruge så meget af deres tid og kræfter på at give andre en oplevelse ud over det sædvanlige og samtidig at få promoveret vores område.

Thomas Lykkeberg

Annonce

Stor ros til løbsledelsen

Hvilket udstyr har du med?

- Løbetøj, der ikke gnaver, et par gode sko, buff, noget energi i form af gel, vingummi, chokolade og nødder. Rygsæk med cirka 1,5 liter væske samt en pandelampe.

Hvilke ultraløb er de bedste og hvorfor?

- De er alle sammen forskellige og alle har deres fordele og charme. Jeg er bedst på de lange distancer og er nok mest glad for dem, der er fra cirka 70 km og opefter, og som involverer sand og vand og gerne Vestkysten. Selv om mange kilometer i løst, tungt sand og klitter kan få de mest mørke tanker frem... Men, lige så snart man er i mål, længes man efter det igen. Det er lidt mærkeligt.

Julsø Ultra på 85 km i Nord- og Vesterskoven omkring Silkeborg er nok et af de bedste løb. Voldsom kuperet og med cirka 2.500 højdemeter, men også i noget af det smukkeste natur vi har i Danmark.

Hvad er specielt godt ved Ringkøbing Fjord Cannonball?

At vi løber i vores egen baghave langs med fjorden og ude på klitten og så selvfølgelig, at jeg får den årlige snak med Svend Dalgaard, Ringkøbing og andre spændende folk.

- Stor ros og respekt til Thomas Lønbæk og hans familie og hjælpere for at stable løbet på benene og bruge så meget af deres tid og kræfter på at give andre en oplevelse ud over det sædvanlige og samtidig at få promoveret vores område.

Sådan sagde Thomas Lykkeberg før han begav sig ud på ruten, som han regnede med at bruge cirka 10 timer på. Søndag og de kommende tre-fire uger, skal han så bruge på at restituere. Den pris betaler han gerne.

Thomas Lykkeberg

Alder: Thomas Lykkeberg er 41 år.

Uddannelse: Landmand og ejendomsmægler.

Stilling: Ejendomsmægler - medejer af Nybolig Landbrug Holstebro - Viborg.

Bopæl: Bor på en landejendom på Kildsigvej i Spjald.

Civil Status: Fraskilt. To børn på 12 og 15 år.

Fritidsinteresser ud over løb: Cykler og svømmer også. Deltog for eksempel i Thor Beach Triathlon sidste år, hvor han manglede 11 minutter i at kravle øverst på skamlen. Ellers står fritiden på børnene, familie og gode venner.

Svend Dalgaard og Thomas Lykkeberg morer sig inden løbet. De mindes sidste sommers varme ultraløb rundt om fjorden, hvor Svend måtte spørge tilfældige tyske turister om "Wasser". - Thomas taler alt for meget - han er alt for humoristisk. Men det stopper omkring Nymindegab, siger Svend med et smil. Foto: Kaj Poulsgaard
Thomas Lønbæk med familie står for meget af Ringkøbing Fjord Cannonball 100 km. I år løber Thomas selv med som "hjælper" for de bagerste løbere. I baggrunden er Thomas Lykkeberg ved at sætte sit nummer på. Han løber som nummer 1 i år. Foto: Kaj Poulsgaard
Thomas Lønbæk giver de sidste instrukser før prologen i Ringkøbing. Foto: Kaj Poulsgaard
Louise Christensen og Pernille Krogh Björklund fra København havde sovet ved Louises svigerforældre Jens og Jytte Christensen i Rousthøje. De var også med sidste år, hvor de nød den skønne natur. Derfor var de friske på endnu en tur. Foto: Kaj Poulsgaard
Gotfred Witthøft Skjødeberg og Carsten Friis var klart i spidsen ved Skaven Strand, som de ramte lige efter klokken 11.00. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Landsbyer arbejder videre med friskoleplaner: - Vi kommer til at stå dårligt uden skole

Ringkøbing-Skjern

For tredje dag i streg er der smittede: Fem personer er testet positive siden fredag

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tre fodboldhold i Ringkøbing IF påvirket af corona - en spiller er testet positiv

Annonce