Annonce
Skjern

Livsfarlige vindmøller: KVA Vind politianmeldt efter massivt antal havarier

Det er denne mølletype, havarisagen drejer sig om. KVA Vind 6-10 er opstillet i 300 eksemplarer over hele landet, og 33 af dem er havareret. Flere af dem er pludselig væltet. Ingen personer er kommet til skade. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Sikkerhedsstyrelsen er skredet til politianmeldelse af KVA Vind i Astrup, efter at den lokale vindmølleproducent ikke har rettet sig ind efter påbud og flere indskærpelser. Kunderne skulle selv betale for at få sikret møllen, og det er i modstrid med påbuddet, som blev givet i maj.
Annonce

ASTRUP: Vindmølleproducenten KVA Vind i Astrup er blevet politianmeldt i den havarisag, der har kørt gennem flere måneder. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen til Dagbladet.

Årsagen til politianmeldelsen er, at KVA Vind ikke har overholdt det påbud, som Sikkerhedsstyrelsen gav den 16. maj efter at 23 møller var havareret – heraf var flere væltet.

En del af påbuddet var, at KVA Vind uden beregning skulle eftermontere en rystesensor på møllerne. 21. august skrev KVA Vind ud til flere mølleejere, at denne rystesensor kunne tilkøbes for 1800 kroner plus moms, til trods for, at det af påbuddet tre måneder tidligere klart fremgik, at den skulle leveres og monteres uden beregning.

Mølleejerne henvendte sig til Sikkerhedsstyrelsen, der den 29. august indskærpede over for KVA Vind at betaling for eftermontering af rystesensoren var en overtrædelse af påbuddet.

Den 4. september sendte Sikkerhedsstyrelsen et brev ud til mølleejerne for at begrænse eventuel forvirring og for at understrege, at mølleejerne ikke skal betale for sensoren. Af brevet fremgår det, at Sikkerhedsstyrelsen har kendskab til flere mølleejere, som i strid med påbuddet er blevet opkrævet for rystesensoren.

- Da virksomheden ikke har rettet ind efter flere henvendelser og indskærpelser, har vi nu politianmeldt virksomheden for at overtræde påbuddet, skriver pressekonsulent Ninna Andreasen, Sikkerhedsstyrelsen.

Er der flere mølleejere, som uretmæssigt er blevet opkrævet for rystesensoren, vil Sikkerhedsstyrelsen gerne høre fra dem, da det er en overtrædelse af påbuddet.

Annonce

Ingen kommentarer

Direktør og ejer af KVA Vind, Kurt Østergaard, oplyser at han ikke har modtaget besked om politianmeldelsen, og at han ikke ønsker at udtale sig i sagen.

Sikkerhedsstyrelsen vil løbende at KVA Vind får udbedret møllerne, og har stillet krav om, at det skal være sket senest den 1. maj 2020.

18. september udsendte direktør Kurt Østergaard en mail til kunderne, at montering af rystesensorerne ikke kunne tilbydes længere, da firmaets mangeårige servicemedarbejder var stoppet, og at det ville tage et halvt år at få lært en ny op.

Den pågældende mølletype hedder KVA 6-10 og er delvist produceret i Kina. Det var den første mølletype, som Astrup-firmaet sendte på markedet, og der er omkring 300 eksemplarer opstillet i Danmark. Allerede i 2015 kom de første meldinger om møller, der pludselig var væltet eller på anden måde havareret. Ingen personer er kommet til skade ved de mange havarier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Justitsminister har bedt om redegørelse af kræmmermarkedsag: Rigspolitiet og Midt- og Vestjyllands Politi beklager vildledning

Annonce