Annonce
Skjern

Laksecenter vil rationalisere: Opdræt af Skjern Å-laksen flyttes til Randers

Afdelingsleder i Skjern Søren Larsen, til venstre, og direktør Gert Holdensgaard, tilser produktionen på dette foto fra 2016. Nu kommer opdrættet til at foregå i Randers. Arkivfoto: Mikkel Jezequel
Danmarks Center for Vildlaks flytter opdrættet af Skjern Å-laksen fra Skjern til Randers for at rationalisere driften. Beslutningen møder kritik, da den ”vil udhule Skjern Å-laksens brand”. Det afvises dog af centrets direktør.

Skjern: Der vil ikke blive fyret nogle af de 12 medarbejdere hos Danmarks Center for Vildlaks, lover direktør Gert Holdensgaard, men medarbejderne i Skjern ”vil nok komme til at savne nogle fisk i bassinet”, medgiver han.

Danmarks Center for Vildlaks (DCV, har besluttet at samle al opdræt af laks og ørred i anlæggene i Randers for at mindske de samlede produktionsomkostninger.

Det betyder, at opdrættet af Skjern Å-laksen ikke længere skal foregå i bassinerne i Skjern.

- Miseren er, at vi er nødt til at kigge på økonomien. For at kunne eksistere i fremtiden må vi lave rationaliseringer og driftsbesparelser. Vi har produktionsanlæg i Randers og Skjern og vi er nået til et niveau, hvor vi kan sammenlægge det ét sted, og ved kun at drive ét anlæg får vi besparelser i driften, siger direktør Gert Holdensgaard.

Annonce

Aborre-produktion stopper

Når der er blevet plads i bassinerne i Randers, skyldes det, at DCV er kuldsejlet med en produktion af aborrer til eksport.

- I ti år har vi med succes lavet aborrer, men afsætningsmulighederne er ikke længere, hvad de har været sandsynligvis på grund af coronaen. Vi har ikke kunnet afsætte de mængder, der har været nødvendige for at køre en rentable forretning. Det afslutter vi så, hvorefter vi har produktionskapacitet i overskud. Derfor giver det god mening at samle produktionen, siger Holdensgaard.

Annonce

Mere rådgivning

Når der frigøres produktionskræfter i Skjern, skal medarbejderne i stedet styrke rådgivningsindsatsen.

- Vi har valgt at sige, at vi styrker rådgivningsaktiviteter og arbejdet i felten, som er en lige så vigtig del af vore arbejde, som jo er at sikre, at der er gyde- og levesteder for fisken. Det vil vi styrke, og det bliver med Skjernmedarbejderne, så vi kan fastholde medarbejderstaben i det vestjyske, siger direktøren.

Det er dog også forventningen, at DCV vil tilbyde rådgivning og konsulenttjenester fra Randers, så centret samlet kan dække en større geografisk del af de danske vandløb.

Annonce

Moderfisk forbliver

Gert Holdensgaard forklarer, at samarbejdspartnere som lystfiskerforeningerne og myndighederne ikke kommer ikke til at mærke noget til produktionsændringerne.

- Det vil fortsat være medarbejderne fra Skjern, der møder op og indsamler moderfiskene fra de vestjyske vandløb og bringer dem til anlæggene i Skjern. Anlæggene i Skjern vil fortsat blive anvendt til opbevaring af moderfiskene, indtil de kan afstryges. Først når æggene er øjenæg og veterinært kontrolleret, bliver de overført til videre opdræt i Randers. Ligeledes er det også medarbejdere fra DCV der leverer fiskene ud til udsætningslokaliteterne, når de skal udsættes i de forskellige jyske vandløb, siger han.

Annonce

Bredside mod brandet

Beslutningen møder kritik fra Lars Rahbæk fra Borris, der skriver:


Det vil være en enorm udhulning af dette brand, hvis opdrættet flyttes til Randers, blot fordi ledelsen og bestyrelsen har fejlet med et stort aborreprojekt.

Lars Rahbæk


”Jeg er rystet over, at DCV overvejer at reducere værdien af en mangeårig opbygning af kompetencer, faglig viden, produktionssikkerhed og ikke mindst lokalt nærvær. DCV i Skjern og de tilknyttede medarbejdere nyder stor anseelse lokalt, og deres indsats har igennem årene været med til at sikre en solid, blivende bestand af den oprindelige Skjern Å laks. Det lokale DCV og medarbejderne har en enorm indflydelse på brandingen af Skjern Å, og det vil være en enorm udhulning af dette brand, hvis opdrættet flyttes til Randers, blot fordi ledelsen og bestyrelsen har fejlet med et stort aborreprojekt”.

Han opfordrer DCV til at ændre beslutningen, som vil være ”en seriøs bredside mod det lokale brand”, der ellers står til en yderligere styrkelse med flere lystfiskere og naturturister i de kommende år.

Annonce

Der er følelser i det

Gert Holdensgaard afviser, at brandet ”Skjern Å-laksen” skulle blive udhulet.

- Det er stadig DCV, der producerer fisken, og det vil vi blive ved med. Nu bliver de bare lavet i nogle bassiner i Randers i stedet for Skjern. Det er samme firma og samme medarbejdere, men selvfølgelig er der følelser i det. De har opdrættet fisk derovre i 30 år, og de folk, der til daglig har haft fingrene i det, kommer nok til at savne nogle fisk i bassinet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Rohde om sin gamle kritik af Indre Mission som sort: - Det var ikke min stolteste time som folketingsmedlem

Skjern

Fejl i elskab gav mindre brand

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Det store valg for 75 år siden: Se navnene på de mange lokalvalgte i både sogneråd, byråd og amtsråd

Annonce