Annonce
Danmark

KD sætter partiformanden på udskiftningsbænken

Kristendemokraternes landsformand Stig Grenov kalder det en strategisk beslutning, at han overlader pladsen ved de afsluttende partilederdebatter på tv til partiets vestjyske folketingskandidat Kristian Andersen. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Kristendemokraterne sætter nu alt på ét bræt og satser benhårdt på et vestjysk kredsmandat. Det koster landsformand Stig Grenov pladsen som frontfigur ved de afsluttende tv-debatter.

Valg: Selv om Folketingsvalget endnu ikke officielt er udskrevet, har Kristendemokraterne allerede lavet om på startopstillingen til de kommende partilederrunder i tv.

I stedet for at sende partiets landsformand Stig Grenov på skærmen i valgkampens slutspurt er det besluttet at sætte den relativt ukendte folketingskandidat Kristian Andersen fra Tarm i front for partiet i de landsdækkende tv-debatter. Det sker i erkendelse af, at den vestjyske kandidat er manden, der kan sikre, at Kristendemokraterne igen kommer i Folketinget.

- Vi er overbeviste om, at vi kan vinde et kredsmandat i Vestjylland, og her er det mest sandsynligt, at jeg bliver valgt. Derfor giver det mest mening, at det er mig, der tager opgaven, siger Kristian Andersen.

Landsformand Stig Grenov kalder udskiftningen en ”strategisk beslutning”.

- Kristian kan bruge de direkte tv-debatter som en platform til at tale sig ind i hjerterne på de vestjyske vælgere, som gerne vil have et borgerligt alternativ. Han er en fremragende debattør, og jeg i er ikke i tvivl om, at han kan gøre en forskel, siger Stig Grenov.

Vestjysk medvind

Ifølge Kristendemokraterne selv bliver det svært at nå over spærregrænsen på to procent, og derfor er det planen at sikre et kredsmandat i partiets højborg i Vestjylland. Det vil kræve 18.000 stemmer eller mere end en fordobling af valgresultatet for fire år siden.

Men Kristian Andersens lokalpolitiske succes fra det seneste kommunalvalg har givet partiet vestjysk selvtillid. Han blev absolut topscorer og trak seks mandater til byrådet i Ringkøbing-Skjern. Det lykkedes også den tidligere landsformand Marianne Karlsmose at blive valgt til regionsrådet i samme område. Den vestjyske medvind skal derfor veksles til folketingstaburetter for partiet, der ikke har været valgt til Folketinget siden 2005.

En mission, professor i statskundskab Kasper Møller Hansen har kaldt ”meget svær” for Kristendemokraterne.

Annonce

Sover godt om natten

Både Stig Grenov og Kristian Andersen er bevidste om, at der er kort afstand mellem succes og fiasko, når der er dømt direkte politisk duel med garvede folk som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets statsministerkandidat, Mette Frederiksen.

- Men det får mig nu ikke til at sove dårligt om natten. Jeg var med i en direkte debat ved valget i 2011, og det gik sådan set meget godt. Jeg er godt klar over, at jeg skal læse på lektien og være hurtig på aftrækkeren for at få taletid, siger Kristian Andersen, der stiller op til Folketinget for tredje gang.

Stig Grenov har et enkelt godt råd til sin partifælle, når tv-kameraerne snurrer:

- Start med pointen, det er ikke sikkert, du når andet, griner han.

Annonce
Annonce
Skjern Håndbold

Skjern-cheftræner efter kæmpe pokal-skuffelse: Det har været en sæson med røven i vandskorpen

Annonce