Erhverv

Kallesoe fejrer 50 år med stor udvidelse

De glæder sig til udvidelsen af Kallesoe Machinery står færdig: Fra venstre adm. direktør Bjarne Andersen, salgschef Jens Kallesøe, salgsdirektør Bruno Kallesø og salgschef Kristian Kallesøe. Foto Jørgen Kirk.
2500 kvadratmeter skal skaffe Kallesoe Machinery luft til at komme i bund med tyk ordrebog; rejsegildet blev holdt fredag.

LEM: Fra Bredgade var det ikke til at se, at Kallesoe Machinery er i fuld gang med sin hidtil største udvidelse, da Dagbladet tidligere på ugen aflagde visit på maskinfabrikken.

Men fulgte man det labyrintiske spor gennem fabrikskomplekset, endte man til sidst i den montagehal, der daterer sig fra den seneste udvidelse i 2008; og ude på den anden side af endevæggen var der travlhed:

Skønt regnen stod ned, var montagefolkene i fuld gang med at sætte de stålspær op, der hvælver sig over det 2500 kvadratmeter store fundament, så de kunne nå at blive færdige til rejsegildet om fredagen.

- Vi skal være færdige til at tage hallen i brug til den 1. juli i år, fortalte salgsdirektør Bruno Kallesøe.

- Og vi skal nok nå at blive færdige til rejsegildet på fredag - på trods af vejret, understregede han.

Den udvidelse, der er på vej, er en anelse større end den i 2008 - og faktisk nummer 14 i rækken af udvidelse i de snart 50 år, Kallesoe Machinery har eksisteret.

Jubilæet fejres i øvrigt senere på året, fortæller Bruno Kallesøe.

Vækstvirksomhed

Han og administrerende direktør Bjarne Andersen kan næsten ikke vente, til de 2500 nye kvadratmeter står færdige; faktisk bekymrer de sig en anelse for, om det nu er nok.

For det går godt for Kallesoe Machinery, der har ordrebogen fyldt halvandet år frem i tiden, og som forventer en fremgang på 30 procent i 2019.

Allerede i 2017 søgte virksomheden om tilladelse til at udvide på Bredgade med en ny montagehal. Ikke fordi man dengang var klar til at stikke spaden i jorden, men fordi Kallesoe Machinery gerne vil have plads til at udvikle sig i fremtiden, som Bruno Kallesøe dengang sagde til Dagbladet.

Fremtiden viste sig at indtræffe temmelig hurtigt!

Der er nemlig massiv efterspørgsel på Kallesoe Machinerys produkter - og det skyldes ikke mindst den grønne omstilling, fastslår Bjarne Andersen.

Kallesoe Machinery er en af Nordeuropas førende leverandører af højteknologiske maskiner til træ- og energiindustrierne.

Især forskellige limtræs-presseanlæg fylder godt i ordrebogen; 20-25 procent af produktionen er dog underleverancer til vindmølleindustrien, og derudover løser Kallesoe Machinery forskellige specialopgaver for en bred vifte af industrigrene.

CO2-neutralt

Hvad angår træindustrien, er udfordringen, at anlæggene kommer til at fylde mere og mere, siger Bruno Kallesøe.

- Vores opgaver bliver større og større i omfang. Vi er gået fra at lave dele af en produktionslinje til at lave en komplet linje.

Hvor meget det fylder, kan man få en idé om ved at se det gigantiske anlæg, der fylder montagehallen fra 2008, og som skal leveres til en trævirksomhed i Finland inden påske.

- Vi laver selv så mange af delene, som vi kan her i Lem; men desuden bruger vi en del underleverandører i både ind- og udland, fortæller Bruno Kallesøe.

Selve montagen foregår dog i Lem, og det giver altså pladsmæssige udfordringer, som den nye hal skal afhjælpe.

Den er hårdt tiltrængt, for det er lykkedes Kallesoe Machinery at sætte sig på en niche, der tiltrækker kunder fra hele verden. USA er således et stort fremtidige vækstmarked, understreger Bjarne Andersen.

Lys fremtid

- Der er stor og voksende efterspørgsel på krydslamineret tømmer (kaldet CLT-produkter, red.), fordi det er et godt og miljøvenligt CO2, neutralt byggemateriale, siger Bruno Kallesøe.

Det gælder også i USA; men her er der ingen virksomheder, der kan levere anlæggene til produktion af limtræsprodukter.

Det kan Kallesoe Machinery.

- Så det er med til at give travlhed. Ikke mindst, fordi vi ikke "bare" leverer anlægget, men også servicerer det døgnet rundt hele året, siger Bjarne Andersen.

Kallesoe Machinery arbejder hele tiden på at udvikle nye produkter.

- Vi præsenterer meget snart et nyt pressesystem, der kan bruges til at lime træ sammen, der hidtil har været brugt til forskallingsbrætter og lignende. Ved at bruge træ af den kvalitet i CLT-produkter, opnår trævirksomhederne en væsentlig værdiforøgelse, siger Bruno Kallesøe.

Og Kallesoe Machinery forventer stærkt øget efterspørgsel, så der er endnu en god begrundelse for den igangværende udvidelse.

Væsentligste udfordring er faktisk, at det er svært af skaffe medarbejdere ud over de 80 mand, der p.t. er ansat.

- Vi søger folk af snart sagt alle kategorier. Og vi vil også gerne have flere lærlinge ind i virksomheden, siger Bjarne Andersen.

Efterspørgslen på virksomhedens produkter bare vokser og vokser, fortæller salgsdirektør Bruno Kallesøe.
0/0

Tophistorier

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

Tophistorier

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce