Annonce
Tarm

Kæmpe skuffelse over julehjælp: Kurven var fyldt med alt for gamle madvarer

Denne skinkesalat, som var med i julekurven, udløb den 9. december. Den var halvt optøet, da den blev udleveret, og er begyndt at skille. Foto: Christian Baadsgaard
Juleslikket var alt for gamle påskeæg, og sidste salgsdato var forlængst overskredet på de varer, som to kvinder fra Bork fik udleveret i den julekurv, de ellers havde glædet sig til.

BORK: - Så er du da sikker på at du har noget at tørre dig med, når du skider fordærvet mad ud!

Lone Russell fra Bork er vred, da hun kigger ned i den julekurv, som hun og samboen Sissie Krogh fredag formiddag fik udleveret fra deres sagsbehandler i Skjern. Der ligger to ruller toiletpapir blandt mange andre varer, som skulle have været brugt til at holde jul i år.

Alt i alt er der 22 varer - inklusiv toiletpapiret - men kun fire af dem har ikke for længst overskredet sidste salgsdato. En skinkesalat, hvis sidste salgsdato var 9. december, er begyndt at skille. En bacon, der havde udløbsdato 10. december, er ved at være noget grå. Juleslikket - hvis man ellers kan kalde det for juleslik - består af påskeæg, hvis udløbsdato var 9. september. Noget nyere er Anton Berg-chokoladen, som udløb 25. november og nu er begyndt at blive hvid i kanten.

De to kvinder har ikke mange penge til rådighed. Lone Russell er på ressourceforløb med henblik på fleksjob.

Sissie Krogh er på kontanthjælp og er enlig mor, og hun havde søgt en julekurv hos Røde Kors, som hun fik tildelt. Fra sin sagsbehandler blev hun 5. december spurgt, om hun ville indstilles til en julekurv. Det sagde hun ja til, for så kunne Lone Russell få den, da de to ikke skal holde jul sammen. Så kunne Lone Russell også få en god jul sammen med sine to børn, og lettelsen var stor hos Lone Russell, da muligheden bød sig, for så blev der trods alt noget, der lignede en almindelig jul.

Torsdag fik Sissie Krogh at vide, at hun kunne hente kurven fredag formiddag klokken 11 i Skjern, og skuffelsen var stor, da de kiggede ned i den pose og kasse, de fik tildelt.

- Vi kørte ned med den igen og fik bare at vide, at så kunne vi smide den ud, fortæller Sissie Krogh.

Ingen af dem havde forventet, at indholdet var dugfrisk fra producenten. De to er nemlig meget rutinerede som skraldere, der for at få det hele til at løbe rundt dykker ned i supermarkedernes containere og fisker mad op, der er tæt på sidste salgsdato. Det er noget, de kun gør, når der er frostvejr for at være sikker på, at maden ikke er tøet op og blevet fordærvet.

- Men det her er grotesk. Min grænse går ved mad, der er tre dage før udløbsdato for at være sikker på, at det ikke er fordærvet, siger Lone Russell.

Flæskestegen, rødkålen og kartoflerne på glas har dog et stykke til sidste salgsdato endnu. Pebernødderne, der i øvrigt er bløde, er tilsyneladende hjemmebagte.

Annonce
Her er årets juleslik. Påskeæg, der udløb den 9. september. Foto: Christian Baadsgaard

Skulle bruges akut

Kurven er pakket af velgørenhedsforretningen G Factor i Ringkøbing, og fredag formiddag blev leder Lene Laugesen kontaktet af den pågældende sagsbehandler, som skulle bruge en julekurv.

G Factor har et samarbejde med de kommunale sagsbehandlere, som kan indstille borgere til en julekurv. Fredagens forespørgsel om en julekurv var noget akut, for årets juleuddeling er sådan set afsluttet, men Lene Laugesen lovede, at hun lige ville kigge i fryseren.

- Jeg sagde, at vi ikke havde noget tilbage, men sagsbehandleren svarede, at hvis der bare var lidt, ville det være fint, fortæller Lene Laugesen, som fandt nogle ting frem og sendte dem med.

Tingene, som G Factor får, er doneret af andre, og Lene Laugesen forklarer, at det er den eneste måde, som G Factor kan hjælpe på.

Madvarer kommer i en fryser, og Lene Laugensen oplyser, at man hver uge prøver at gennemgå fryseren for at se, om noget er blevet for gammelt. Det er på ingen måde bevidst, at det, der blev udleveret denne fredag, er for gammelt. Om juleslikket fortæller Lene Laugesen, at hun har beklaget overfor andre, at påsken varer lige til jul, men det er det, som G Factor har at give af. Hun gør også sagsbehandlerne opmærksom på, at det, der kan gives til borgerne, er det, som G Factor har.

Sammensætningen i den aktuelle kurv ligner heller ikke en traditionel julekurv, hvor der er alt til at få en traditionel juleaften. Lene Laugesen forklarer, at det heller ikke er meningen med kurven. Derimod kaldes det julemadhjælp, så der er noget til dagene omkring jul.

Nu vil Lene Laugesen have fat i den pågældende sagsbehandler og have en snak om, hvordan man undgår en lignende situation i fremtiden. Hun ærgrer sig dybt over sagen.

- Hvorfor kommer man ikke til os i stedet for, spørger hun.

Kamstegen til venstre er blandt de ældre ting af madvarerne. Der var sidste salgsdato den 6. november. Baconpakken ved siden af, udløb over en måned senere, nemlig den 10. december. Dog er den ved at være noget grå og trist i det. Foto: Christian Baadsgaard
"Glad påsk" melder påskeharen på juleslikket. Foto: Christian Baadsgaard
Anthon Berg-chokoladen er begyndt at blive lidt hvid i det. Den udløb også den 25. november. Foto: Christian Baadsgaard
Blandt de nyttige ting i kurven, som ikke er omfattet af udløbsdatoer, er to ruller toiletpapir. Kurvens indhold gør Sissie Krogh (tv.) og Lone Russell vrede, men toiletpapiret kan da bruges. - Så er du da sikker på at du har noget at tørre dig med, når du skider fordærvet mad ud, lyder det fra Lone Russell. Foto: Christian Baadsgaard
Her er julekurvens indhold. Kun fire ting overholder salgsdatoen. Foto: Christian Baadsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Urimeligt gebyr på affald fra genbrugsbutikker

Læserbrev: Så blev der endelig offentligt røre omkring gebyr til genbrugspladsen for frivillige organisationer. Da vi i Kirkens Korshær Genbrug blev præsenteret for gebyret, var vi af den opfattelse, at det måtte bero på en misforståelse. Så vi sendte en ansøgning om fritagelse med henvisning til vores organisations formål, nemlig at indsamle midler til gavn for udsatte mennesker i Danmark blandt andet ved drift af varmestuer og væresteder. Desværre blev vores ansøgning om fritagelse ikke bevilget. Vi er cirka 40 frivillige, som hver uge gør et stort arbejde i den gode sags tjeneste med sortering og salg af donerede effekter fra borgere, som kunne have afleveret direkte til genbrugspladsen, som de har betalt gebyr for. Vi er meget taknemlige for det, som vi modtager til videresalg. Men vi er også nødt til at bruge genbrugspladsen i forbindelse med sortering, og altså nu betale gebyr for at kunne aflevere. Hvilket vi synes er urimeligt i vores situation. Vi i Kirkens Korshær Genbrug tilslutter os fuldt ud argumenterne fremført i læserbreve fra Blå Kors Genbrug og Plejehjemmets Venner vedrørende emnet og ønsker også, at dette gebyr for genbrugsbutikker med videre genbehandles i udvalg og byråd.

Annonce