Annonce
Ringkøbing-Skjern

I grundvand til knæene: Sommerhus-kloakering kan måske fremskyndes - hvis der er ønske om det

Oversvømmede sommerhusområder er blevet et vanligt syn i denne syndflodsvinter. Her Riskrogvej, Haurvig. Både teknik- og miljøudvalget og Forsyningen åbner op for fremskynding og omprioritering af kloakeringer i sommerhusområderne, hvis der er ønske om det fra grundejerforeningernes side. Foto: Johan Gadegaard.
Både Finn Jessen, direktør for Ringkøbing-Skjern Forsyning, og John G. Christensen, formand for teknik- og miljøudvalget, åbner op for, at der kan ændres på rækkefølgen af kloakeringsprojekter i sommerhusområder; hvis altså sommerhusejerne selv vil.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Spildevandskloakering af sommerhusområderne i Ringkøbing-Skjern Kommune kan måske godt fremskyndes; men det kræver, at sommerhusejerne selv vil det.

Denne mulighed åbner både direktør Finn Jessen, Ringkøbing-Skjern Forsyning, og John G. Christensen (S), formand for teknik- og miljøudvalget, nu for.

Da byrådet for cirka et år siden vedtog kloakeringsplanen for kommunens sommerhusområder, var det en langt mindre ambitiøs plan, end den forsyningen - der jo står for kloakering og afledning af spildevand - havde foreslået.

Forsyningens udspil var, at de 7650 ikke-kloakerede sommerhuse i kommunen skulle kloakeres i perioden 2019 til 2027.

Det tempo var den kommunale administration og en følgegruppe for sommerhusgrundejerforeningerne på Holmsland Klit dog ikke enige i. De ville gå meget langsommere frem.

Derfor endte det med, at byrådet i marts 2019 vedtog en langt mindre ambitiøs plan, der går ud på, at der i perioden 2021-2022 skal kloakeres 609 sommerhuse i Lodbjerg Hede, 168 i Vedersø Klit i 2023, 177 huse i Halby i 2023, 821 i Søndervig i 2024-2026 og 89 i Årgab i 2027.

Annonce

Vand i åen

Siden den beslutning blev truffet, er der imidlertid i bogstaveligste forstand løbet meget vand i åen. Det har regnet så meget, at alvorlige problemer med at aflede grundvandet er blevet akutte i flere sommerhusområder.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, vil spildevandskloakering ikke direkte afhjælpe truslen fra stigende grundvand. Til gengæld vil der kunne drænes i de truede område, når spildevandet er korrekt afledt, og ikke risikerer at ende i Ringkøbing Fjord.

- Vi har ikke fået forespørgsler om, hvorvidt vi kunne fremrykke kloakeringen. Men skulle det spørgsmål komme på bane, er det da noget, vi vil drøfte med vores bestyrelse; det kan godt være, at vi kan ryste posen og lave andre prioriteringer, siger Finn Jessen.

Helt ligetil er det dog ikke. Finn Jessen understreger, at siden byrådet vedtog kloakeringsplanen for sommerhusene sidste år, har forsyningen indstillet sig efter den, og umiddelbart bliver det ikke nemt at ændre på den.

- Vores næste store opgave er separering af regn og spildevand i byerne, og skal vi i stedet satse på sommerhusområderne, kræver det omprioriteringer. Vi skal også tage stilling til, om vi vil gældsætte virksomheden for at kloakere flere sommerhusområder; på den måde binder vi jo fremtidige generationer, siger han.

Annonce

Fremtidige generationer

- Hvis John G. Christensen kommer og spørger, om vi kan tage det eller det område ind, vil vi da kigge på det. Man skal bare være opmærksom på, at så kan det enten komme til at gå ud over eksisterende og planlagte projekter, eller vi må til at optage lån, siger Finn Jessen.

John G. Christensen har ikke noget imod, at der bliver ændret på prioriteringerne, når det gælder kloakering i sommerhusområderne, hvis Forsyningen kan håndtere det.

- Jeg har da fået forespørgsler om mulighederne for kloakering fra to sommerhusgrundejerforeninger, siger han.

Udvalgsformanden understreger dog, at der skal være sammenhæng i planlægningen; det kan ikke nytte, at man kloakerer hist og pist, for områderne skal jo kobles på det hovedkloaknet, der etableres.

- Men hvis situationen udvikler sig, og vi får officielle henvendelser fra grundejerforeningerne, behandler vi gerne sagen igen, siger John G. Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Luftfartsekspert har svært ved at se idéen bag nyt flyselskab: 'Der er masser af ledig kapacitet på markedet'

Ringkøbing-Skjern

Nu må nordjyske minkavlere med raskmeldte besætninger sælge skindene - vestjyske kolleger må stadig ikke

Annonce