Annonce
Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Thomas Vilhelmsen til højre og de andre i Remisen Skjern får nu lov at overtage remisen, så snart papirarbejdet er faldet på plads. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Frivillige kræfter vil omforme en gammel tog-garage til et spillested og folkehus. Nu sørger det lokale erhvervsliv for, at foreningen kan overtage bygningen.

SKJERN: Først fik de lov at holde koncert for at teste idéen om at etablere et spillested i en forladt remise. Så sagde Realdania ja til at donere 850.000 kroner til at renovere bygningens facade, selvom de frivillige kun havde ansøgt om 750.000. Nu får de frivillige så endnu mere medvind, for nu går de fra at være brugere af den tidligere garage for tog til at være ejere. Og så endda uden at skulle betale en krone for det.

- Det er gået over al forventning. Det er da bare at håbe, det fortsætter på den måde. Vi får selvfølgelig også en svær periode, hvor vi får noget at bøvle med, men lige nu nyder vi bare, at mange bakker op om det her projekt og ser de samme fede idéer i stedet, som vi gør, siger Thomas Vilhelmsen.

Han er en af de unge voksne i 20’erne, som vil omdanne den tidligere Banedanmark-bygning til hele Skjerns folkehus.

Nu er planen, at folkene bag Remisen Skjern skal danne en forening. For så står Hansen & Larsen og Skjern Bank klar med en økonomisk håndsrækning. Begge virksomheder spæder ”nogle hundrede tusinde kroner” i hver, så Remisen kan overtage bygningen fra Hansen & Larsen, uden foreningen selv skal betale.

- Vi har ikke prøvet at donere en ejendom før i de 20 år, jeg har været her. Vi synes bare, det er en fantastisk mulighed og et fantastisk projekt, siger administrerende direktør i Skjern Bank, Per Munck.

Facaden skal renoveres, og det har Realdania allerede doneret penge til. Nu går jagten ind på penge til at redde det indvendige i bygningen. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Banedanmark ville rive den ned

Bankdirektøren har boet i Skjern, lige så længe han har været direktør i den lokale bank. Men der skulle gå 19,5 år, før han fandt ud af, at Skjern gemte på en remise. Hos Hansen & Larsen har medejer Brian Meld omvendt kendt til stedet i hele sit liv. For som barn legede han og en kammerat gerne omkring remisen på Ahornvej.

- Jeg tror også, jeg har været oppe på taget, siger Brian Meldgaard med et grin.

Som født og opvokset i Skjern fik han derfor en klump i halsen, da han hørte, at Banedanmark ville rive remisen ned. Så Hansen & Larsen fik Banedanmark til at hugge bremserne i, inden remisen fik kuglen.

Senere vandt Hansen & Larsen udbuddet, da Banedanmark ville sælge. Nu giver den lokale virksomhed så bygningen videre til de unge, der vil skabe et folkehus og spillested til gavn for hele byen.

Annonce

Mange K3’ere

Donationen fra det lokale erhvervsliv vækker stor glæde hos Thomas Vilhelmsen.

For som en forening med egen bygning kan man lettere hive flere fondsmidler hjem. Næste mål er, at også det indvendige kan blive restaureret med respekt for den mere end 100-årige bygnings historiske værdi. Lige nu er remisen for alvor et håndværkertilbud.

- Puha, der er mange K3’ere, siger Thomas Vilhelmsen, der er ejendomsmægler, med et grin, inden han fortsætter:

- Nej, men det er en fuldstændig speciel bygning, og der er ikke ret mange af de her rundremiser tilbage i Danmark. Jernbanen har haft en betydning for byen, og det har bygningen også. Det ville bare være synd, hvis den forsvandt. Vi ser så mange muligheder, og den skal have lov at blive, siger han.

Han håber på, at spillestedet kan stå klar inden for to år.

Remisen har været et sted, hvor Brian Meldgaard legede som barn. Faktisk har han også nydt udsigten fra taget. Så da han hørte, Banedanmark ville rive den nu mere end 100 år gamle bygning ned, arbejdede Brian Meldgard for, at det ikke skulle ske. Arkivfoto: Christian Munk
I sine 20 år som bandirektør i Skjern Bank har Per Munck ikke tidligere prøvet at være med tila t donere en historisk bygning væk. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Videbæk For abonnenter

Biogas-anlæg ved Videbæk skal udvides med hal til eksplosiv affald og testanlæg

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kæmpe biogas-anlæg endelig på vej ved Hee: Naturbiogas Ejstrup satser på produktion sidst i 2022

Tarm For abonnenter

Godt 5 millioner kroner for 1 kilometer cykelsti: Vejdirektoratet forklarer de dyre kilometer

Ringkøbing-Skjern

DGI vil bruge Naturkraft som trækplaster til årsmøde: Mindst ét bestyrelsesmedlem stopper

Debat

Dagbladet om minkskandalen: Det må koste mere end Mogens Jensens ministerliv

Ringkøbing

Skipper Hagde og Anette Visgaard sælger garnbutik

Tarm For abonnenter

Landsret stadfæstede: 24-årig Tarm-bo er dømt for voldtægt

Ringkøbing-Skjern

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Skjern

Havnefogeden gennem 30 år holder til i tyskernes skur - og nyder det: Jeg elsker Stauning Havn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Ballade på Østergade: Politi måtte stoppe flere påvirkede bilister

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Videbæk

Mystisk hærværk i Videbæk: Bilist klippede kædelås over på løbehjul og kørte igen

Annonce