Annonce
Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Thomas Vilhelmsen til højre og de andre i Remisen Skjern får nu lov at overtage remisen, så snart papirarbejdet er faldet på plads. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Frivillige kræfter vil omforme en gammel tog-garage til et spillested og folkehus. Nu sørger det lokale erhvervsliv for, at foreningen kan overtage bygningen.

SKJERN: Først fik de lov at holde koncert for at teste idéen om at etablere et spillested i en forladt remise. Så sagde Realdania ja til at donere 850.000 kroner til at renovere bygningens facade, selvom de frivillige kun havde ansøgt om 750.000. Nu får de frivillige så endnu mere medvind, for nu går de fra at være brugere af den tidligere garage for tog til at være ejere. Og så endda uden at skulle betale en krone for det.

- Det er gået over al forventning. Det er da bare at håbe, det fortsætter på den måde. Vi får selvfølgelig også en svær periode, hvor vi får noget at bøvle med, men lige nu nyder vi bare, at mange bakker op om det her projekt og ser de samme fede idéer i stedet, som vi gør, siger Thomas Vilhelmsen.

Han er en af de unge voksne i 20’erne, som vil omdanne den tidligere Banedanmark-bygning til hele Skjerns folkehus.

Nu er planen, at folkene bag Remisen Skjern skal danne en forening. For så står Hansen & Larsen og Skjern Bank klar med en økonomisk håndsrækning. Begge virksomheder spæder ”nogle hundrede tusinde kroner” i hver, så Remisen kan overtage bygningen fra Hansen & Larsen, uden foreningen selv skal betale.

- Vi har ikke prøvet at donere en ejendom før i de 20 år, jeg har været her. Vi synes bare, det er en fantastisk mulighed og et fantastisk projekt, siger administrerende direktør i Skjern Bank, Per Munck.

Facaden skal renoveres, og det har Realdania allerede doneret penge til. Nu går jagten ind på penge til at redde det indvendige i bygningen. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Banedanmark ville rive den ned

Bankdirektøren har boet i Skjern, lige så længe han har været direktør i den lokale bank. Men der skulle gå 19,5 år, før han fandt ud af, at Skjern gemte på en remise. Hos Hansen & Larsen har medejer Brian Meld omvendt kendt til stedet i hele sit liv. For som barn legede han og en kammerat gerne omkring remisen på Ahornvej.

- Jeg tror også, jeg har været oppe på taget, siger Brian Meldgaard med et grin.

Som født og opvokset i Skjern fik han derfor en klump i halsen, da han hørte, at Banedanmark ville rive remisen ned. Så Hansen & Larsen fik Banedanmark til at hugge bremserne i, inden remisen fik kuglen.

Senere vandt Hansen & Larsen udbuddet, da Banedanmark ville sælge. Nu giver den lokale virksomhed så bygningen videre til de unge, der vil skabe et folkehus og spillested til gavn for hele byen.

Annonce

Mange K3’ere

Donationen fra det lokale erhvervsliv vækker stor glæde hos Thomas Vilhelmsen.

For som en forening med egen bygning kan man lettere hive flere fondsmidler hjem. Næste mål er, at også det indvendige kan blive restaureret med respekt for den mere end 100-årige bygnings historiske værdi. Lige nu er remisen for alvor et håndværkertilbud.

- Puha, der er mange K3’ere, siger Thomas Vilhelmsen, der er ejendomsmægler, med et grin, inden han fortsætter:

- Nej, men det er en fuldstændig speciel bygning, og der er ikke ret mange af de her rundremiser tilbage i Danmark. Jernbanen har haft en betydning for byen, og det har bygningen også. Det ville bare være synd, hvis den forsvandt. Vi ser så mange muligheder, og den skal have lov at blive, siger han.

Han håber på, at spillestedet kan stå klar inden for to år.

Remisen har været et sted, hvor Brian Meldgaard legede som barn. Faktisk har han også nydt udsigten fra taget. Så da han hørte, Banedanmark ville rive den nu mere end 100 år gamle bygning ned, arbejdede Brian Meldgard for, at det ikke skulle ske. Arkivfoto: Christian Munk
I sine 20 år som bandirektør i Skjern Bank har Per Munck ikke tidligere prøvet at være med tila t donere en historisk bygning væk. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vibeke fandt både ro og kærlighed: Sorggruppe trøster og giver fællesskab gennem tårer og grin

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Videbæk For abonnenter

To nye hundeskove: Her kan vovsen løbe frit omkring og ejer nyde kaffe og udsigt

Skjern For abonnenter

Lokale vil skabe et grønnere og skønnere Skjern: Byen skal byde velkommen med flere træer og blomster

Videbæk

Borgerforening foreslår stor rokade med nyt børnehus og lægehus kort før borgermøde

Kultur

Trine Dyrholm og James Bond er på vej: Den lokale biograf klarer sig fint gennem langvarig corona-krise

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Hvis stormfloden kommer: Sådan vil beredskabet sikre borgernes liv, lemmer og ejendom

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Skjern

Derfor er Thomas blevet Remisens ansigt udadtil: Jeg er god til at sælge ideer

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Ringkøbing-Skjern

Derfor slås græsset: Kommunale grunde skal se pæne ud, så de kan sælges

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Patienter må blive hos lægerne på Søibergsvej: Ingen tvinges til lægeskift, skønt ny praksis er på vej

Vestjylland

En ung fyr fik stjålet sin knallert - han fandt den selv, og det førte politiet på sporet af en række ulovligheder

Annonce