Annonce
Læserbrev

Havet, fjorden og giften fra Cheminova

Annonce

Læserbrev: Freddy Skov-Jensen (FSJ) fra Fjand stillede forleden i et læserbrev en række spørgsmål om giften fra Harboøre Tange. Baggrunden var et AOF-foredrag med Bjarne Hansen fra Thyborøn. Samtidig undrer FSJ sig over, at ingen politikere deltog i mødet. Jeg havde gerne deltaget, men kan kun være et sted ad gangen.

Jeg vil indlede med at fortælle, at Bjarne Hansen er et særdeles troværdigt vidne fra første række, ligesom hans far var det før ham. Bjarne har gennem tiden sat sig godt ind problemerne med giften på tangen. Jeg og SF deler fuldt ud hans ønske om at få fjernet giften, hellere i dag end i morgen. SF forsøgte forgæves at få afsat penge ved finanslovsforhandlingerne før jul. Det lykkedes ikke denne gang, men jeg har en begrundet tro på, det vil lykkes næste gang. Alle støttepartier og regeringen har i det såkaldte forståelsespapir givet hinanden lovning på, at generationsforureningerne skal løses.

Jeg vil dog kommentere et par af de spørgsmål, FSJ rejser.

Holstebro Kommune sætter med glæde Blå Flag op ved 3 af vore vestkyststrande hvert år. Det sker, fordi både strandens og badevandets kvalitet er i orden. Med andre ord svømmer de badende ikke rundt i giftigt vand. Af samme grund strømmer der heller ikke en masse Cheminova gift ind og påvirker plante-og dyreliv i Nissum Fjord. Såfremt der skulle være en alvorlig lækage i Høfde 42 depotet, vil Jyllandsstrømmen føre giften nordover. Region Midtjylland forsikrer, at depotet holder endnu. Men jeg mener det haster med en oprensning. Derimod mener jeg, der er grund til bekymring for livet i den vestlige del af Limfjorden. Det skyldes den massive forurening på den gamle fabriksgrund syd for Cheminova. Den ligger på kanten af Limfjorden. Denne gift bør også fjernes.

Jeg mener det er en skandale, at Folketinget ikke pålagde fabrikkens mangeårige ejere at rydde op. Aarhus Universitets Forskningsfond var blandt flere ejet af ATP. De modsatte sig det offentlige pres på at rydde op før salget til en amerikansk kapitalfond. Deres begrundelse var, at de skulle varetage pensionsindskydernes økonomiske interesser med så højt afkast som muligt. Der er ikke meget etisk investering over den tankegang. Derfor burde Folketinget have pålagt dem at rydde op, før de stak en stor milliardgevinst i lommen.

Jeg skal i min egenskab af formand for KIMO Danmark mødes med miljøminister Lea Wermelin senere i denne måned. Formålet er at drøfte aktuelle problemstillinger for kystkommuner og havmiljøet. Her vil vi blandt flere emner også påpege ønsket om oprydning af de store kystnære forureninger på Harboøre Tange og ved Kærgård plantage vest for Varde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Diakoni: Rækkefølgen er afgørende

Annonce