Annonce
Erhverv

Græsprotein skal give forsyningsikkerhed: Vestjyllands Andel vil investere i biogas

Steen Bitsch, direktør for Vestjyllands Andel, finder det naturligt, at Vestjyllands Andel investerer i biogasanlæg. Arkivfoto: Poul Osmundsen
Den store grovvarevirksomhed har stiftet investeringsselskab sammen med Jysk Energi med henblik på at investere i danske biogasanlæg.

RINGKØBING: Vestjyllands Andel ser en stor fremtid i hjemmeavlet græsprotein som erstatning for soja og anden importeret protein.

Det er en væsentlig årsag til, at virksomheden nu har stiftet et fælles investeringsselskab sammen med Jysk Energi med henblik på at investere i danske biogasanlæg.

De to andelsselskaber har indledte allerede for godt et år siden et samarbejde om etablering af Danish Bio Commodities, der yder rådgivning til danske gårdbiogasanlæg, og varetager salg af de certifikater, som biogasanlæggene får tildelt på baggrund af gasproduktionen.

Det nye investeringsselskab, DBC Equity skal direkte investere i at udvikle og optimere allerede etablerede biogasanlæg.

Og Vestjyllands Andel har en særlig målsætning, fastslår direktør Steen Bitsch, VA, over for Dagbladet.

- Vores investering i biogasanlæg skal være med til at skabe større grundlag for etableringen af græsraffinaderier på de samme lokationer, siger han.

Annonce

Ringkøbing-Skjern langt fremme

Steen Bitsch peger på, at der allerede er et godt grundlag lokalt for at investere i biogasanlæggene.

- Især i Ringkøbing-Skjern Kommune er man allerede langt i forhold til at tænke projektet ind i lokalplanen, og jeg er ikke i tvivl om, at andre kommuner kommer med.

Steen Bitsch peger på, at coronakrisen har vist, hvor sårbare forsyningskæder er, og hvor vigtigt det er at være selvforsynende - også med protein til husdyrene.

- Alt i alt vil investeringerne bidrage til en større selvforsyningsgrad, hvilket utvivlsomt vil blive en væsentlig del af vores fremtid, siger han.

Steen Bitsch peger på, at i det hele taget taler det nye samarbejde direkte ind i den aktuelle bæredygtighedsdagsorden - og den handler ikke kun om forsyningssikkerhed.

- Det er vigtigt for Vestjyllands Andel at være en del af energiforsyningen i dansk landbrug, og herunder spiller vedvarende energi naturligvis en stor rolle, fastslår han.

For eksempel vil produktion af protein, baseret på vestjyske græsmarker, også være med til at beskytte biodiversiteten i kystnære områder, siger Steen Bitsch.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce