Annonce
Ringkøbing

Generalprøven på Naturkraft var fyldt med stolthed over Vestjyllands nye store attraktion

Naturkraftdirektør Peter Sand siger tak for besøget under generalprøven til Magnus. I baggrunden søster Kamma og mor Anita Gohr Andersen. Foto: Kaj Poulsgaard
Søndag var lokale medarbejdere fra Vestjysk Bank samt familie med til generalprøven på Naturkraft. Generalprøven gik godt, selv om ikke alt var 100 procent på plads, og der er lagt op til fest på indvielsesdagen fredag.
Annonce

Ringkøbing: Det er umuligt at beskrive Naturkraft med ét ord. Vestjyllands nye store attraktion skal opleves - og ét besøg vil ikke være nok. For den 300 millioner kroner dyre oplevelsesarena vil udvikle sig en del over de næste par år i takt med, at de 10.000 planter vokser op, og stedet finder sin naturlige plads blandt Danmarks topattraktioner.

Men søndag til generalprøven var der ét ord, der gik igen, og ét ord, der kunne aflæses i øjenkrogen på medarbejdere og frivillige - nemlig "stolthed".

Udsigt over en del af Naturkraft fra volden. På billedet ses blandt andet rutchebaner, trækfærger og vindmaskine. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce

På vej i 14 år

Det er 14 år siden den daværende formand for Ringkøbing Handelsforening, Bent Brodersen, fik ideen. Siden da har mange hundrede mennesker arbejdet med visionen.

Projektudviklingen er for eksempel skabt i samarbejde med blandt andet Aarhus Universitet, Arkitektskolen i Aarhus samt Designskolen i Kolding. En lang række af landets førende forskere inden for relevante discipliner og mere end 200 studerende - ingeniører, økonomer, dataloger, arkitekter, biologer, designere, antropologer, æstetikkyndige har desuden spillet aktive roller i projektudviklingen.

Hansen & Larsen har bygget den 5.500 kvadratmeter store hovedbygning og medarbejderne fra Stauning Maskinstation har flyttet 414.000 kubikmeter sand, grus og jord.

Annonce

Livets Træ drillede

Søndag var det så blevet de faste medarbejdere og de 98 ungarbejderes tur til at trække i arbejdstøjet og være med til generalprøven på Naturkraft, der nu er klar til at blive indviet af kronprinsesse Mary, de to ministre Joy Mogensen og Mogens Jensen, borgmester Hans Østergaard, samt naturligvis repræsentanter for sponsorer som A.P. Møller, Realdania, Augustinus Fonden, Vestas med mange flere. I alt ventes der 3.000 gæster fredag.

Det var ikke alt, der var 100 procent på plads til generalprøven. Blandt andet drillede "Livets Træ" i en af kuplerne, og der stod store maskiner og andet værktøj i mange hjørner. Men det er præmissen til en generalprøve, og alle gæster, som Dagbladet talte med, udtrykte stor beundring for det store bygningsværk.

Det var medarbejdere fra Vestjysk Bank med familier, der havde fået mulighed for at være med til generalprøven, og de 550 personer var glade testpersoner. Blandt dem Karsten Hedegaard fra Humlum, der havde taget sine to nevøer Malte og Oliver med.

- Det er rigtig spændende at være med i dag, og jeg er sikker på, at vi kommer igen senere, sagde Karsten Hedegaard.

Anita Gohr Andersen fra Velling havde børnene Magnus og Kamma med. De havde blandt andet nydt kælkebanen, indianerlege og labyrinten.

- De unge medarbejdere var virkeligt gode til at lege med børnene, sagde Anita Gohr Andersen.

Hovedbygningen til Naturkraft. Der er masser af plads på Naturkraft, så corona-krisen ventes ikke at blive den helt store udfordring. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce

Vi når det hele

- Det har været en helt klassisk generalprøve på godt og ondt. Det er gået rigtig fint. Vi har fået en masse feedback, som vi skal have samlet op på. Der mangler en masse detaljer, blandt andet skiltning og information. Men jeg er sikker på, at vi når det hele inden den officielle åbning. Men vi kommer til at arbejde til to minutter i 12 på fredag. Sådan skal det være, siger direktør Peter Sand.

Direktøren nød især at følge ungarbejderne på dagen.

- Vestjylland har så meget talent i de unge mennesker, og det er vidunderligt, at vi kan være med til at skabe en arbejdsplads og en attraktion der kan være med til, at nogle af dem kommer tilbage til området, efter de har været væk for at uddanne sig, siger Peter Sand.

Naturkraft bliver i øvrigt en oplevelsesarena, hvor der ikke er rabat til specielle grupper af mennesker.

- Det er helt bevidst. Vi har skabt en attraktion med høj kvalitet, hvor der er tilbud til alle aldersgrupper. Derfor vil vi hellere have en attraktiv pris for alle, end billigere billetter til udvalgte grupper, og så håber vi naturligvis, at så mange som mulig vil købe årskort og komme igen flere gange om året, siger Peter Sand.

Indgangsbilletten til Naturkraft koster 175 kroner, mens et årskort koster 350 kroner.

Vindmaskinen "Vestenvinden" var en at de meget populære attraktioner på Naurkraft under generalprøven. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce

Passer med genåbning

Coronaen har naturligvis skabt bekymring hos direktøren, men også på den front ser alt ud til at flaske sig.

- Jeg har netop talt med Esmark, der har forsikret mig om, at vi fra nu af kigger ind i en helt fantastisk sæson for sommerhusudlejningen. Tyskerne kommer igen fra den 15. juni. Det passer naturligvis helt perfekt for os, og med de nye regler for forsamlinger, vil vi heller ikke have problemer der. Vi har masser af plads og håndsprit, og gør naturligvis ekstra rent alle vegne. Vi har også udvidet sikkerhedskorpset af samme grund, siger Peter Sand.

Den eneste aktivitet, der ikke kommer i gang på Naturkraft i år, er de såkaldte zorbinkugler, som man kan trille i ned af volden.

- Det sætter corona-virus en stopper for i år, men så har vi jo allerede en nyhed til næste år, siger Peter Sand med et smil.

Ejgil Trankjær, Johannes Pedersen og Hans Jørgen Jacobsen er tre af de frivillige, der hjælper Karina Brun Andersen med at holde de grønne områder ved Naturkraft. Lige nu er der 23 frivillige i teamet, der gerne vil være endnu flere. Foto: Kaj Poulsgaard
Karsten Hedegaard fra Humlum havde taget sine to nevøer Malte og Oliver med til generalprøven på Naturkraft. De tre nød i den grad dagen, og vil helt klart komme igen senere. Foto: Kaj Poulsgaard
Der er god skiltning af de forskellige aktiviteter på Naturkraft, Princippet er, at der ud over de faste udstillinger og aktiviteter, som for eksempel et skuespil, vil være en masse ekspeditioner, der kan tilpasses dagens aktuelle vejr. Foto: Kaj Poulsgaard
Et glimt af udstillingen i toppen af Naturkraft. Udstillingen fortæller historien om Vestjylland. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsmyndigheder vil anbefale obligatorisk brug af mundbind i offentlig transport

Annonce