Annonce
Erhverv

Fremtiden smedes i laboratoriet på Innovest: Industri 4.0 skal løfte Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Innovest bliver rammen om det nye laboratorium, der skal bringe lokale industrivirksomheder ind i fremtiden. Foto Søren Palmelund.
Million-indsats skal tilføre ny forskningsbaseret viden til produktionsindustrien i kommunen; det kommer til at foregå i et tæt samarbejde med forskere på Aarhus Universitet.
Annonce

SKJERN: Om et halvt år vil man kunne stå i lobbyen i Innovest og kigge ind i vores industrielle fremtid - det, man kalder Industri 4.0.

I bogstaveligste forstand...

Til den tid skulle det nye innovations-laboratorium, som civilingeniør Jakob Lemming netop er sat i spidsen for, gerne stå klar. Og en del af konceptet er, at fremtids-laboratoriet i høj grad skal være tilgængelig for borgerne.

- Så der bliver store ruder, hvor igennem, man kan kigge ind i laboratoriet, og se hvad det går og laver, siger erhvervsdirektør Hans Jørn Mikkelsen.

Men hvad er Industri 4.0 egentlig?

Annonce

Den fjerde revolution

- Man kan sige, det er den fjerde industrielle revolution, siger Jakob Lemming, der skal lede det nye laboratorium.

Den første industrielle revolution var egentlig mekaniseringen i 1500-tallet, der introducerede vandmøllen og den mekaniske væv. Så fulgte den anden industrielle revolution i 1800- og 1900-tallet, der skabte fabrikken og samlebåndet.

- I 1980'erne og 1990'erne fulgte automatiseringen, der bragte robotter ind på linje med arbejdere i fremstillingen. Den fjerde industrielle revolution står egentlig på skuldrene af den tredje - det er integrationen mellem den digitale verden og den fysiske produktion, altså det, som vi kan med robotterne, siger Jakob Lemming.

Annonce

Otte millioner kroner

- Her i kommunen startede det egentlig for tre år siden som et projekt, hvor vi ønskede at komme tættere på universitetsverdenen og dermed give vore virksomheder et kick, siger Hans Jørn Mikkelsen.


Projektet løber over tre år, og vor målsætning er, at inden da har laboratoriet bevist sin værdi, både for det lokale erhvervsliv og Aarhus Universitet.

Jakob Lemming, leder af innovations-laboratoriet i Skjern.


Fem lokale virksomheder var så interesserede, at de gik sammen i en investorgruppe, der vil investere tre millioner i projektet over de næste tre år. Kommunen har desuden bevilget godt fem millioner kroner til projektet.

Pengene skal gå til etablering og drift af et fysisk og digitalt forskningslaboratorium på Innovest, der skabes i tæt samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Aarhus Universitet.

Målsætningen er, at lokale virksomheder kan være med forrest på den nye industrielle bølge, hvor den analoge verden integreres med den digitale, understreger Hans-Jørn Mikkelsen.

Annonce

Et bindeled

Helt praktisk vil laboratoriet blive bemandet i starten med en "labmanager", nemlig Jakob Lemming, to postdocs  - det vil sige personer, der er ansat i midlertidige forskerstillinger, og som har taget en ph.d.-grad - samt to ph.d-studerende.

Jakob Lemming bliver bindeleddet mellem laboratoriet i Skjern, lokale virksomheder og Aarhus Universitets forskningsmiljøer; en professor fra universitetet vil stå i spidsen for den forskningsmæssige del af aktiviteterne.

- Ideen er, at det ikke bare er virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune, der skal have glæde af laboratoriet; forskningen skal også komme Aarhus Universitet til gode, siger Jakob Lemming.

Han tilføjer, at laboratoriet i Skjern får et specielt fokuspunkt, idet der vil blive lagt vægt på forskning i "digital twins" - digitale tvillinger.

- Digital twins kombinerer en digital model og et fysisk produkt eller for eksempel en produktionslinje. Den digitale udgave er en præcis repræsentation af den fysiske model, forklarer Jakob Lemming.

Annonce

Tid og omkostninger

Fidusen ved digital twins er, at virksomheder bedre kan analysere og forudsige problemer med et produkt, inden det fremstilles; det kan simpelthen afprøves digitalt først.

Digital twins kan også være med til at udvikle og planlægge nye og bedre produktioner, hvilket selvfølgelig kan spare en virksomhed både tid og omkostninger.

- Vi håber, at lokale virksomheder i høj grad vil bruge os. Jeg forestiller mig, at virksomheder kan komme og sige, at "vi står med den og den udfordring; kan I hjælpe os?", og så får de mulighed for at få afprøvet og testet deres produkter eller produktionslinje, siger Jakob Lemming.

- Vi skal nu til at have planlagt, hvilke maskiner vi skal bruge i laboratoriet; det har jeg ikke lagt mig fast på endnu. Men det bliver formentlig nogle computere med stor datakraft, 3 D-printere og lignende.

- Projektet løber over tre år, og vor målsætning er, at inden da har laboratoriet bevist sin værdi, både for det lokale erhvervsliv og Aarhus Universitet, fastslår han.

Erhvervsdirektør Hans Jørn Mikkelsen (tv) og den nyansatte leder Jakob Lemming håber, at det nye Industri 4.0-projekt vil kunne løfte lokale virksomheder. Foto Søren Palmelund.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens coronatal: 932 Ringkøbing-Skjernborgere har haft corona det seneste år

Ringkøbing-Skjern

Lørdagens coronatal: Højeste antal smittede i ni dage, men smittetrykket er stadig lavt

Annonce