x
Annonce
Ringkøbing

Flere elever på mind- og skills-linje giver Fjordvang Efterskole fuldt hus

Fjordvang Efterskole tog i skoleåret 2018/19 hul på faglinjen Mind- og Skills. Dengang sagde man goddag til 11 mind-elever og 18 på skills-linjen. I år er det antal øget til 17 på mind-linjen og næsten en fordobling på skills-linjen til 33 elever. Arkivfoto Jørgen Kirk
Der er ikke én seng ledig på Fjordvang Efterskole i Velling i dette skoleår. 100 elever har i øjeblikket sin daglige gang på efterskolen, og det skyldes især et højere elevtal på skolens mind- og skills-linjen, forklarer forstander Jacob Gravlund Jørgensen. – Det er en ret stor fremgang, vi har oplevet på ét år, siger han.

VELLING: Det kan godt være, at det går lidt trægt med at få de unge til at komme i gang med en erhvervsuddannelse, så snart de har forladt folkeskolen.

Men sådan er det ikke hos Fjordvang Efterskole i Velling. I sit andet år med faglinjen mind- og skills, der deler elever op på en boglig og en praktisk linje ud fra deres styrkeområder, har efterskolen øget sit elevtal.

På mind-linjen, som er den boglige og teoretiske linje, har man øget elevtallet fra 11 til nu 17, mens man på skillslinjen, som er den praktiske linje, er gået fra 18 til 33 elever.

- Det er jeg glad for. Vi er i år gået fra at have 72 elever til at have 100 elever på skolen. Det betyder, at vi for første gang har fuldt hus, og jeg har sagt nej til elever i år. Så det er en ret stor fremgang, vi har oplevet på ét år. Det er blandt andet mind og skills, der har hjulpet til det. Så på den linje er det en ret stor succes, siger forstander for Fjordvang Efterskole, Jacob Gravlund Jørgensen, og forklarer, at en del af fremgangen også skyldes nye faglinjer som gastronomi og boldspil.

Annonce
Skills-eleverne har gennem skoleåret haft forskellige opgaver - lige fra at lave pyntejuletræer i metal (billedet) til hjælp i konstruktionsarbejdet med Fjordvang Efterskoles nye gastronomilokale. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Udgangspunkt i elevernes styrker

Men den største fremgang finder man altså hos mind- og skills-linjen, som så dagens lys sidste år.

Jacob Gravlund Jørgensen vurderer, at guldmedaljen til efterskolens hold ved DM i Skills for efterskoler kan have været medvirkende til at sætte linjen i et godt lys.

Men han mener også, den procentvist store elevfremgang kan skyldes et behov hos nogle elever i folkeskolen for at blive mødt med undervisning, der tager udgangspunkt i elevernes styrker, vurderer Jacob Gravlund Jørgensen.

- Jeg tror simpelthen, at der er et kæmpe behov for, at 9. klasse får større fokus på den kreative og praktiske del af elevernes styrke, for den danske folkeskole er nok mest skruet sammen til de boglige elever og knap så meget til de praktiske elever. Det er ikke, fordi vi har lavet en helt anderledes 9. klasse. Vi giver bare eleverne mulighed for at give den fuld gas med det praktiske og kreative i fire timer om ugen, forklarer Jacob Gravlund Jørgensen.

Gang i flere projekter

Derfor er flere af eleverne på skills-linjen i øjeblikket i gang med flere selvvalgte projekter rundt om på skolen med hjælp fra tre lærere og skolens pedel.

I øjeblikket arbejdes der blandt andet på at ændre på skolens bålhus. Nogle elever arbejder på at lave et større terrasseområde mellem skolens elevgange og de elevhuse, hvor eleverne bor.

Endnu en flok elever har kastet sig over at bygge en ny shelter til skolens shelterplads.

- Så der er gang i både store og små projekter på skolen i øjeblikket, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Annonce