Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fed ferie, nederen familietid, klimahåb, hjælpsomhed og Tinder: Hjemsendte elever skriver om corona-livet

Mads Joakim Rimer Rasmussen er tidligere elev på Fjordvang Efterskole. Han har brugt nogle dage på skolen og har fulgt holdet for at tage billeder til sin uddannelse som fotojournalist. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
En stribe unge stemmer fra Fjordvang Efterskole får i dag masser af fortælle-plads i Dagbladet. De fortæller med både humor og eftertanke, hvordan de oplever livet i Coronalandet.

Velling: Skriv om livet i Corona-land. Sådan lød den opgave, som lærer på Fjordvang Efterskole Lene Kjærgaard Lassen for nylig stillede sine hjemsendte elever fra 10. klasse.

Da hun havde læst de mange besvarelser igennem, besluttede hun at ringe til Dagbladet.

- Der er altså nogle ret gode bud; faktisk er det noget af det bedste, jeg har set dem skrive. Vil I måske bringe noget af det? spurgte dansklæreren.

Og ja, det vil Dagbladet hellere end gerne; de klare unge stemmer her skal Dagbladets læsere også have lov at få del i. Der er savn og tristhed at spore, men også masser af håb - og der er humor fra både den sorte og den lyse hylde. De unge har begået en stribe af reportager, refleksioner, interviews med både sig selv og andre foruden små noveller med store tanker i.

Pladsen tillader ikke at bringe alle elevernes besvarelser, men vi har fået lov at plukke i nogle af dem og bringer desuden tre af fortællingerne i deres helhed.

Det er Jacobs beretning om en Corona-hverdag, hvor dyb alvor sætter hverdagens helt almindelige gøremål i relief.

Det er Cecilias erkendelse af, at uden sociale medier ville hun og hendes jævnaldrende være en flok hysteriske møgunger lige nu.

Og det er Camilles opsang til forældrene om at være mere strikse med corona-reglerne.

Du kan læse alle elevernes historier her på fjordvangefterskole.dk

Fra fest til trist

Kathrine Hvidbjerg Kalhøj. Privatfoto

Kathrine Hvidbjerg Kalhøj, Lemvig:

Onsdag den 11. marts melder statsminister Mette Frederiksen ud, at Danmark lukker ned.

Samme aften sidder hele Fjordvang Efterskoles elever samlet i fællessalen. Lyden af en masse højtråbende elever fylder salen med både glade og triste samtaler.

”Vi skal bare holde fester og sove længe de næste 2 uger.” Sådan lyder det fra flere af eleverne.

Jacob kommer gående ind i fællessalen med et trist udtryk, og man kan mærke, at den gode stemning hurtigt ændrer sig til en lidt trykket én.

”Alle efterskoler bliver lukket ned de næste to uger, hvilket vi selvfølgelig er rigtig kede af. Dog vil undervisningen fortsætte hjemmefra.” Sådan lyder det fra en meget trist Jacob.

Flere af eleverne flyver ud af fællessalen for at ringe til deres forældre, så de kan komme hjem. Omkring 20 elever bliver hentet samme aften.

Mere tid, men ...

Esben Stubkjær Lindhard. Privatfoto

Esben Stubkjær Lindhard, Herning:

Da vi fik det at vide, var det hele skolen, som blev kaldt ind til samling, hvor der var nogle, der var forholdsvis glade, fordi de havde troet, de ville slippe helt for skole. Men det endte med, at vi har fået virtuel undervisning, og at alle fra skolen vil helst gerne tilbage så hurtig som muligt og bare håber/venter.

Det er selvfølgelig rigtig træls, at vi mister meget af vores efterskole-ophold på at sidde herhjemme og vente på, vi kommer tilbage, og man kan godt mærke, det er ved at være et stort stykke tid siden, vi sidst var der. Det er lidt som en ”ferie”, vi spontant fik. Men man bliver sådan meget træt og har ikke særlig meget overskud til ting, prøver lidt bare at få tiden til at gå.

Det positive ved at være hjemme er, at man har tid til de ting, man måske har lyst til, men nok ikke rigtig havde tid til, og måske lidt mere tid til sin familie - selvom det kan være nederen at tilbringe så meget tid med dem. Ellers ville jeg sige, at der ikke er så meget positivt i det, men vi må håbe Danmark snart åbner op igen.

Jeg følger forholdsreglerne for at undgå spredning af smitten. Hvis mig og min mor skal hente noget i et supermarked eller andre steder, spritter vi vores hænder af før og efter, at vi har været der. Det er bare for at være på den sikre side-agtigt, selvom der står håndsprit fremme til folk, når man kommer gående ind. Sørger også for at være meget hygiejnisk, når det angår at spise eller lave mad, og jeg har ikke social kontakt med folk.

Vi er jo som en familie

Josefine Hylander Christensen. Foto: Fjordvang Efterskole

Josefine Hylander Christensen, Spøttrup:

Det er den 12. marts 2020 og klokken er 12:44, vi befinder os nu i bilen på vej ned til Tristans efterskole. Der går ikke længe, før familien er der. Man kan høre lillesøster Astrid græde: ”Jeg må jo ikke lege og være sammen med mine venner mere”.

Tristan står allerede klar med sine ting, som han tænker, han får brug for de næste 14 dage.

- Jeg synes, det er rigtig træls, at vi ikke må være på efterskolen mere, da vi bare har et helt andet fællesskab, hvor vi er sammen 24 timer i døgnet. Vi er så tætte med hinanden, at man skulle tro det var løgn, vi er jo som en familie, vi spiser sammen, sover sammen, laver ikke rigtig andet end at være sociale sammen, så ja, vi bor faktisk næsten sammen. Det ville være noget andet, hvis man gik i folkeskole eller normal 10. klasse, der bor man stadig i nærheden af vennerne og har derfor en smule nemmere at ses med dem på afstand, siger han i et interview med Josefine Hylander.

Mor Jane udtaler sig i samme interview: - Jeg synes, det er rigtig synd for alle elever landet over, men jeg synes især, det er synd for alle efterskoleeleverne. Det er et år, der aldrig kan komme tilbage, og som dermed bliver”spildt”. Jeg ville ønske for alle, at vi kunne leve i en normal hverdag, men vi bliver også nødt til at tage de forholdsregler, der kommer.

Så kan de pludselig tage sig sammen

Maria Sandfeld. Foto: Fjordvang Efterskole

Maria Sandfeld, Kibæk:

Hos familien er det virkelig kommet bag på dem, hvordan Danmark har kunnet ændre sig så hurtigt. Folk forstår pludselig en alvor, når den kan ramme dem selv, man kan sammenligne dette med det store CO2-problem, verden har. Her er det altså kun en lille del af verdens folk, der sætter stor fokus på det, fordi det ikke er dem, men deres næste generation, det kommer til at gå ud over.

Men nu når det er dem selv, der kan blive smittet med en sygdom, så kan de pludselig godt tage sig sammen og gøre, hvad regeringen siger.

Det er da virkelig også opsigtsvækkende, men også positivt. Det viser, at vi her i verden faktisk godt kan tage os sammen, når det gælder.

Der er hjælp at finde

Yasmin Bennetzen. Privatfoto

Yasmin Bennetzen, Randers:

De mange unge mennesker må blive ved med at holde humøret højt og få det bedste ud af det, og det gør de også. Efterskolerne prøver nemlig at holde humøret højt blandt deres elever ved at lave konkurrencer, sjove opgaver derhjemme og livevideoer, og det hjælper mange af eleverne.

Men det er ikke kun efterskolerne, der prøver at holde humøret højt hos danskerne, men også de kendte og vi kan se, at de hjælper, og flere bliver i bedre humør. For eksempel Melvin Kakooza prøver at holde danskerne i gang og få noget godt ud af den her tid ved at lægge livevideoer ud om morgenen, hvor han inviterer andre kendte med til at lave morgen-fitness med ham og danskerne, og om aftenen sender han også live fra Instagram, hvor han laver quiz.

Rigtig mange er helt vilde med det og synes, at det er meget fedt, og de tagger ham i billeder, hvor de er med til fitness. Og det er alle aldre, der er med, fra de helt små til de ældre, og det ser ud til at være et hit for dem alle.

Så selv om, at den her coronakrise ikke er god, så er danskerne stadig gode til at hjælpe hinanden, og det kan vi se i mange forhold, også på Facebook, hvor folk tilbyder deres hjælp for dem, der er specielt udsatte for smitten, de gamle eller dem, der er gået i selvisolation. I nyhederne se vi også, hvordan folk hjælper hinanden og kommer på gode idéer til, hvordan vi kan hjælpe hinanden.

Forældrene er de oversete ofre

Lea My Varberg. Foto: Fjordvang Efterskole

Lea My Varberg, Bjert:

Det er en hård tid for alle. Nogen finder sig selv uden job, sendt hjem fra uddannelser, i færd med at miste en man elsker - eller indespærret med deres børn, som også lider af isoleringen.

Normalt er man vant til at bruge 6-9 timer om dagen med sine børn, alt afhængig af alder, sengetider og personligheder, nu bruger man 16-20. Man er frustreret over at befinde sig i den samme bolig, med meget lidt omgivelses-skift, og at skulle arbejde derhjemme, i visse tilfælde usikker på om man overhovedet kan beholde sit arbejde.

Det samme er børnene. Ikke at kunne komme ud og lege, eller være sammen med venner, skole derhjemme, omringet af de samme mennesker dagen lang. Med så meget indebrændt energi, må man være ulidelig at være omkring.

Det er hvad forældre i denne krise skal udholde. Time efter time, dag efter dag. Søskende-skænderier, kedsomhed på højeste plan, lektiehjælp, bekymring for, hvad der sker, når der for en gangs skyld er stille.

Alt i alt, så må det være en udfordring at være forælder i denne tid. De er de oversete ofre, som kæmper for at bevare dagligdagen, en nogenlunde arbejdsindsats og forstanden.

Ensomhed og video-snak

Emma Borg Jakobsen. Privatfoto

Emma Borg Jakobsen, Holstebro:

Karen er en af dem, der er ensom og har det svært med at være hjemme fra det fede efterskoleliv. Hun kæmper hver morgen med at få taget sig sammen til at få åbnet sin computer, så hun kan se, hvad lærerne har lagt ud af nye opgaver, men Netflix, Instagram og Facebook er yderste fristende og meget sjovere for en pige på 16 år. Men lektierne skal laves, for selvom eksamenerne er aflyst, skal der stadig gives karakterer i de forskellige fag.

Når lektierne er lavet, sætter Karen ofte en god serie eller film fra Netflix op på fjernsynet og giver sig til at hækle. Karen er begyndt at hækle små regnbuer og andre små ting, der symboliserer håb og glæde. De ting hænger hun så ud i sin hjemby, så folk kan få et lille smil på læben i denne svære tid.

Selv om Karen får spredt en smule glæde ved at hænge forskellige hæklede ting op i hjembyen, så savner hun det fede fællesskab og hendes venner fra efterskolen:

- Det er jo to måneder af et af det fedeste år i vores liv, som vi aldrig får tilbage, og det er bare blevet taget fra os, siger Karen med et bedrøvet ansigtsudtryk.

For at holde fællesskabet vedlige, så har Karen og hendes venner aftalt mindst en gang i ugen, at de laver et videoopkald og snakker om alt mellem himmel og jord, og nogle gange kan samtalerne vare i flere timer. Selvom hun får snakket med vennerne jævnligt, så bliver savnet stadigvæk større for hver dag, der går.

- Vi snakker om alt. Nærmest lige fra, hvad vi har spist til aftensmad dagen før, og til, hvad vi skal bruge tiden på, når vi forhåbentlig kommer tilbage på efterskolen, siger Karen med et lille smil på læben.

Hendes bedsteforældre er alle over 65 år og hører derfor til risikogruppen, men det afholder hende ikke fra at tage hjem til dem og spise et stykke kage, dog på afstand, så de ikke risikerer at blive smittet. Derudover ringer Karen en gang imellem til sit andet hold bedsteforældre, der bor udenbys, for dem har hun ikke mulighed for at besøge lige for tiden.

Tinder, PornHub og noget seriøst

Nora Odette Vink. Privatfoto

Nora Odette Vink, Randers:

Dagligstuen, hvor Anders og hans roomie Mikkel sidder, fyldes af presselarm få minutter efter klokken har slået 15, og ind træder Mette Frederiksen. Hun ser bekymret ud. Bekymringsrynken, som normalt kun bliver vist, hvis det er alvorligt, er markeret. Meget markeret. Hendes læber er samlet til en lige streg og hendes øjne ser alle andre steder hen end i kameraet. Som skulle hun til at smide verdens største bombe over lille Danmark.

Danmark lukker ned til påske” lyder det ud af deres højtaler. Larmen fra de mange journalister, fotografer og småsnakken, runger i ørene, da ordene er sagt.

Anders sukker i sekundet og finder sin mobil frem. Lyset fra telefonen skærer i øjnene på ham. Det er egentlig utroligt, når man tænker på, hvor mange timer han og mange danskere bruger foran en skærm. Ja, vi er faktisk det land, der lige nu topper listen for de mest mobil-glade i Europæere. Tinder bliver åbnet, og fingeren swiper lidt frem og tilbage. For Anders og mange andre unge er det normalt at bruge sin tid på dette. Ja statistikker viser faktisk, at i alt 320.000 danskere bruger Tinder eller andre dating apps.

- Mand, hvor er Tinder bare dødkedeligt. Ingen dates og ingen knald, udbryder Anders. Nu swiper begge drenge deres fingre frem og tilbage på den velkendte app, Tinder.

- Men har du lige set at PornHub Premium er gratis? Det er sgu da sygt, fortæller Mikkel og fortsætter: - Gal, der må være mange, der ser porno i øjeblikket.

……

- Ærligt, kunne jeg godt tænke mig noget seriøst nu, siger Mikkel og fortsætter:

- Jeg er 22 og om 10 år vil jeg gerne have en familie. Det er slut med alt det flirteri. Fra nu af skal det være seriøst.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Skjern For abonnenter

Nyhedsanalyse: Skolen i Skjern er en kattepine for politikerne uanset hvilken løsning de vælger

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Politisk skred eller lige lovlig lave stiger? Venstre-løve har bragt sig i øjenhøjde med vælgerne

Hvide Sande For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Debat

Masser af møder og snak, men intet sker: Hvorfor skal køreskoleerhvervet saboteres?

Tarm

Heldig Lotto-vinder: Købte sin kupon i Tarm og vinder over tre millioner

Vestjylland

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Sport For abonnenter

Lange næser i Ølstrup: Oprykningsdrømme er blevet til gummiben efter nederlag i Viborg

Ringkøbing

Rotary stiftet på Hotel Ringkjøbing med klar suppe og karamelrand: 75 år markeres samme sted - dog med fornyet menu

Skjern

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Her kan en ny skole bygges ved kulturcentret: Men i sidste øjeblik er en ny placering i spil i den anden ende af Skjern

Skjern For abonnenter

Børge er klar til en retssag: Kommunens forsømte vandløb koster ham et tab på over 100.000 kroner i år

Hvide Sande

Branden på 'Det Gamle Hotel': Vidne fortæller, at der stod en grill på altanen

Annonce