Annonce
Ringkøbing-Skjern

Færre flygtninge og nye gebyrer: Dansk Flygtningehjælp lukker sprogskoler i hele landet

Susanne Bregendahl, der er afdelingsleder for Lær Dansk i Ringkøbing-Skjern Kommune, er ked af den usikkerhed, som de ansatte står over for i forbindelse med lukningen af sprogcentret. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Et to år gammelt gebyr og færre flygtninge sammenholdt med coronakrisen har givet underskud på underskud hos Lær Dansk-centrene. Nu skal 11 kommuner heriblandt Ringkøbing-Skjern til at se sig om efter en ny udbyder af danskundervisning til flygtninge og andre udlændinge.
Annonce

Danmark: Sprogcentrene "Lær Dansk" er blevet en underskudsforretning, og derfor lukker de indenfor det kommende halvandet år.

Det oplyser den humanitære organisation Dansk Flygtningehjælp, der i dag driver centrene, som står for danskundervisningen for voksne udlændinge.

Det ærgrer dog generalsekretæren, at det nu er nået dertil, hvor alle sprogcentrene må lukkes.

- Det er rigtig trist, for vi ville gerne være blevet i det her marked. Vi synes, vi er en ret dygtig aktør på det her område. Vi har i årenes løb undervist i og lært tusindvis og atter tusindvis af udlændinge dansk, og vi synes, vi har bidraget med noget rigtig vigtigt med at styrke integrationen for mennesker ved at lære dem dansk. Så det er en tung og svær beslutning for os at tage, siger Charlotte Slente, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Hun kalder dog beslutningen en nødvendighed for at tage hånd om organisationens fremtid.

- Vi har svært ved at leve med økonomiske underskud, der er betragtelige år efter år, fordi det skaber en risiko for økonomien i vores samlede organisation. Det er ikke fordi, økonomien er under pres, men vi kan ikke se ind i, at vi år efter år har et underskud på et indsatsområde, siger generalsekretæren.

Kursisterne er både udenlandske arbejdere, internationale studerende, familiesammenførte og flygtninge.

Hvornår lukker sprogskolerne

 • Favrskov Kommune lukker senest 31. december 2021

 • Odense Kommune lukker 31. december 2021

 • Svendborg Kommune lukker 30. juni 2021

 • Herning Kommune lukker 30. april 2021

 • Nyborg Kommune lukker 31. marts 2021

 • Thisted Kommune lukker 31. marts 2021

 • Syddjurs Kommune lukker 28. februar 2021

 • Ringkøbing-Skjern Kommune lukker 31. december 2020

 • Ringsted Kommune lukker 31. december 2020

 • Næstved Kommune lukker 31. december 2020

 • Århus Kommune lukker 31. december 2020

 • Kerteminde Kommune lukker 31. marts 2021
Annonce

Brugerbetaling har kostet

Årsagerne til den manglende indtjening og dermed i sidste ende lukning var mange.

Men særligt et fald i antallet af kursister og det faktum, at flygtninge ifølge Charlotte Slente efterhånden er kommet i undertal på sprogcentrene, har spillet en rolle.

- Vi ser, at en stor del af de, der er kursister på Lær Dansk, også er andre udlændinge end dem, der er vores kernemålgruppe. Det vil sige udenlandsk arbejdskraft og udenlandske studerende, og det er jo superfint. Men hvis vi ikke kan få det til at løbe rundt, er det svært for os som organisation at legitimere, at vi skal have underskud på nogle målgrupper, som ikke er kernemålgruppen, siger hun og forklarer, at organisationens forskellige forsøg på at effektivisere ikke har lykkedes tilstrækkeligt.

Annonce

Corona var sidste søm i kisten

Selvom situationen de seneste år har set svær ud, var det coronapandemien og nedlukningen af Danmark, der blev dødsstødet.

- Det har betydet, at vi har skulle omlægge vores forskellige services til at være virtuelle og digitale også, og det har vi gjort. Der har i den her periode, hvor corona har været en del af den danske hverdag, været ydelser og undervisning, vi ikke har kunnet levere, fordi man har lukket ned nogle steder og derfor ikke har haft så mange kursister, som man plejede. Det har også påvirket os økonomisk. Men det er ikke coronaens skyld. Det er nogle vilkår, som er mere grundlæggende, og som også var der før coronaen, men man kan sige, at coronaen har været et forstørrelsesglas på de problematikker, vi allerede kendte og så, siger Charlotte Slente.

Annonce

Ringkøbing-leder bekymret for ansatte

I Ringkøbing-Skjern har nedgangen i antallet af kursister været kraftig i nogle år, fortæller afdelingsleder Susanne Bregendahl, der ærgrer sig over den kommende lukning.

- Jeg er selvfølgelig rigtig ked af, at vi ikke skal fortsætte Lær Dansk, fordi jeg er glad for konceptet. Det kan jo bekymre en, for det er en lidt usikker situation at stå i for alle, og jeg vil selvfølgelig gerne, at det skal gå så godt som muligt for både medarbejdere og kursisterne. Men det skal nu nok gå for kursisterne, for vi er for professionelle til, at de ikke mærker noget, siger Susanne Bregendahl.

Dansk Flygtningehjælp skyder på, at omkring 200 ansatte vil miste jobbet, når alle skolerne er lukkede. Heraf skal omkring 13 findes i Ringkøbing.

Senest den 31. august 2022 lukker organisationen desuden sin tolkeservice, som ifølge dens hjemmeside har 700 tolke tilknyttet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande For abonnenter

Skuespillere nyder at filme i Hvide Sande: 'Vi er bare så glade for, at det gode vejr er kommet'

Annonce