Annonce
Navne

Ejvind var altid frisk på et spil

Ejvind Pedersen nåede at få 10-11 gode år på Stauning Friplejehjem. Privatfoto
Ejvind Pedersen, Bølling, kom vidt omkring i livet. Men han fandt lykken i 45 år i Bølling.

STAUNING: På vegne af familien har Thorkild Skovgaard Pedersen, Astrup, skrevet følgende mindeord om Ejvind Pedersen, Bølling.

Vores far, Ejvind, var den næstældste i søskendeflok på otte. Han blev født nytårsdag i 1926 på ejendommen ”Skovdal”, som forældrene havde bygget i 1923, ved Arnborgvej vest for Skarrild by. Hans far, Peder Knudsen Pedersen, som var ud af en gammel Skarrild-slægt fra Pindvig, var statshusmand og hjemmeslagter. Moderen Andersine Marie Pedersen, som var fra Vind, passede driften sammen med de store drenge.

Ejvind kom første gang ud at tjene som tiårig. Det skete hos Otto i ”Studsgård” i Skarrild by fra 1936-37. Siden tjente han som tredje karl hos Jens Kr. Jensen i Skarrild Overby fra 1937-1940. Her skulle han op og malke tre køer, inden skoledagen startede på Skarrild Skole.

Annonce

”Dem kunne jeg da malke lige så hurtigt som de voksne karle”, har han fortalt.

Ejvind var altid på førsteholdet

Ejvind arbejdede derefter et halvt år hos Skovbjerg som ungkarl – for et par fodboldstøvler. Var han hård til at spille fodbold?

”Ja, jeg var da altid på førsteholdet”, fortalte han.

Arbejdslivet for Ejvind fortsatte først hos Mads Sønderkjær syd for Assing fra 1941-1943, dernæst hos Merrild i ”Hedesgård” i Skarrild fra 1943-45, og fra 1945-46 var han hos Thomas Kjær.

På ”Gammelager”, også syd for Assing, var han fra 1946-47. I skudmålsbogen derfra kunne vi læse, at ”Ejvind startede som 2. karl, men inden han stoppede, var han min højre hånd”.

Vi spurgte engang far om det og fik svaret:

”Der skal jo være en, der går forrest”. Soldat ved Garderhussar Regimentet i Næstved fra 1947-48. Danebod Højskole på Als fra 1948-49.

Derefter tog han plads som fodermester i Svenstrup på Als fra 1949-51.

I 1951 var han tilbage i Skarrild igen hos Otto i ”Studsgård” indtil 1953. I 1954 var han karl hos Møller i Seest ved Kolding.

Dernæst blev han kontrolassistent i Hjerting øst for Rødding i Sønderjylland. Det var dengang, kontrolassistenten boede på de forskellige gårde, man kom rundt til for at kontrollere (måle hvor meget mælk og fedtprocent hver enkelt ko gav, og hvor man så transporterede mand, centrifuge og andet udstyr videre til næste gård).

Annonce

Købte bil i 1962

I 1956 kom Elisabeth Skovgaard Nielsen fra Særmarken, Holsted St., ind i Ejvinds liv. De overtog en lille ejendom i Brøstrup/Sønder Hygum i Sønderjylland, og i 1957 blev han og Elisabeth gift og fik året efter sønnen Thorkild.

I 1960 blev Ejvind fodermester i Nr. Farup ved Ribe, og det skete samme år, som søn nr. to, Knud, kom til verden. Familien flyttede til Kolle, hvor Ejvind blev kontrolassistent for Bork Kontrolforening. I 1962, efter at familien havde rykket teltpælene til Obling, fik han job som kontrolassistent i Hanning Sædding Finderup Kontrolforening, og i den anledning anskaffede han sig en bil.


I november 1964 rykkede familien ind på Kildevej 31 i Bølling – det, der skulle blive Ejvinds hjem helt frem til 1. november 2009 i alt 45 år. I 1966 blev den tredje søn, Preben, født, og to år senere stødte datteren Anne Marie til.


Efter først et halvt år i Opsund og dernæst et år i Ølstrup blev bopælen flyttet til Sædding ved Nr. Nebel. Da afstanden til jobbet her blev lang for Ejvind, boede han i hverdagene på et værelse på mejeriet i Rækker Mølle, hvor han også gepererede/ udvandt fedtprøverne.

Annonce

Mødte på arbejde klokken 5

I november 1964 rykkede familien ind på Kildevej 31 i Bølling – det, der skulle blive Ejvinds hjem helt frem til 1. november 2009 i alt 45 år. I 1966 blev den tredje søn, Preben, født, og to år senere stødte datteren Anne Marie til.

Der var nok at se til for Ejvind i disse år, både på hjemmefronten og i kontrolforeningen. Mange dage skulle han være ude på gårdene allerede ved 5-6-tiden for at tage prøverne, og efter malkningen, skulle små kalvene øremærkes, hvis der var kommet sådanne til siden han sidst havde været der.

Dernæst havde han Christian ”Gardins” bedstefar, til at hjælpe som prøveudtager på andre gårde. Hver anden gang skulle landmændene selv tage prøverne, og disse prøver skulle han rundt og have med hjem til, så fedtprocenten kunne fastsættes. Det foregik ved, at mælkeprøven blev hældt over i et lille glas og der blev tilsat svovlsyre inden de blev centrifugeret og resultatet aflæses.

Et lille hvil på sofaen kunne det blive til over middag, og så var det i gang igen. Senere på eftermiddagen, inden han skulle ud og tage prøverne til aften, tog han ud for at afhorne kalve. I mellemtiden skulle kontrolbøgerne føres og afleveres ved de forskellige gårde igen. Enkelte steder tog det hele aftenen, inden han var hjemme igen, for der skulle de se nyhederne kl. 19.30 i fjernsynet, inden de gik i gang med aftenmalkning.


Et lille hvil på sofaen kunne det blive til over middag, og så var det i gang igen.


Da han skulle rundt til alle gårde et vis antal gange om året, blev det ikke megen ferie, højest to-tre dage på et år. Når det skete, gik turen til Als, Dybbøl Mølle og Nibe i telt og med lille klapbord. Det var hyggeligt.

Annonce

Altid frisk på et spil

Ejvind var altid frisk på et spil. Uanset om der blev dystet i whist, 500, æsel eller dam og møl, skulle man stå tidligt op for at slå ham. Han var altid villig til at køre med os til forskellige ærinder, og som person var han stille af væsen, ydmyg og altid i godt humør. Han kunne snakke med alle, og han var vellidt og respekteret de steder, han bl.a. kom som kontrolassistent, ligesom var det i menighedsrådet i Bølling, hvor han var kasserer i en årrække.

I 1985 mistede han sin kone, men trods afsavnet klarede han det flot – han gik bare i gang med madlavning, syltning og holdt huset selv, ligeledes gik han meget op i den store have, som han brugte meget tid på. Han havde aldrig mere travlt, end hvis vi ringede og bad ham hente dit eller dat, så blev det noteret ned og fluks leveret. Ejvind blev fejret med 25 års jubilæum ved kontrolforeningen i 1987 og fortsatte i jobbet, til han var 67 år i 1993.

Annonce

10-11 gode år på friplejehjem

Ejvind nåede at få 10-11 gode år på Stauning Friplejehjem. Han efterleves af sin bror Henry i Vejle, hans tre sønner, Preben i Skjern, Knud i Tarm og Thorkild i Astrup (datteren Anne Marie døde i 2003) samt ni børnebørn og tre (snart fire) oldebørn.

Æret være hans minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Far til Folkets Hus har rundet de 70

Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: Indleder Kristi himmelfartsferien med meget få nye smittede

Annonce