Annonce
Ringkøbing

Efterskole vinder DM i Skills

Vinderholdet bestod af Emma, Niklas og Thais fra 9. klasse på Fjordvang Efterskole. Foto: Morten Lassen.
Det må have givet pote at lave et minds- og et skills-spor for Fjordvang Efterskole. I hvert fald vandt de torsdag eftermiddag DM i Skills for efterskoler.

Velling: Eleverne på Fjordvang Efterskole var godt trætte, da de kom hjem torsdag aften. Klokken 5 om morgenen var de kørt afsted med Næstved og DM i Skills som endestation. Dagen endte omkring midnat tilbage i Velling med et danmarksmesterskab og 10.000 kroner i bagagen.

- Jeg er bestemt stolt af dem. Vi deltog med tre hold, og alle tre blev heatvindere. Så vi havde tre hold i finalen. De var meget spændte på, hvad det hele gik ud på. Da de fik set hele setuppet, blev de tændte. Og da det første hold vandt sit heat, blev de ekstra tændte. Stemningen steg i takt med, hvor godt de gik, så i finalen var det helt ekstatisk, siger lærer Morten Lassen.

På Fjordvang Efterskole er 9. klasse delt i et mind-spor og i et skills-spor. Måske det var med til at give eleverne en fordel i finalen.

- Der var elever med fra begge spor på hvert hold. De har kompetencer på kryds og tværs, så de kunne bakke hinanden op og hjælpe hinanden, siger Morten Lassen, der blandt andet underviser i matematik og geografi.

Annonce
Præmien på 10.000 kroner, regner lærer Morten Lasse med, skal bruges på noget socialt, der kommer hele skolen til gode. Foto: Morten Lassen.

Fejres med is og søvn

Med titlen om danmarksmester i Skills for efterskoler medfølger 10.000 kroner. Eleverne og Morten Lassen har endnu ikke besluttet, hvad pengene skal bruges på.

- Vi regner med at lave noget socialt for hele skolen. Noget som kommer alle til gode. Vi skal også fejre vinderne. Vi havde snakket om is på vej hjem fra Næstved, men det var de for trætte til. I dag har de fået lov til at sove længe, og så skal vi nok have is på mandag. Og finde ud af hvad pengene skal bruges på, siger Morten Lassen.

- Det var bare en fed oplevelse. Jeg er stolte af dem, og de gjorde det hele værd med at stå tidligt op og komme sent hjem. Det synes eleverne også. Konkurrencen og 10.000 kroner kan ændre meget. Jeg burde nok have flere kommentarer, men jeg er lidt træt, griner underviseren.

Ved DM i Skills for efterskoler stiller eleverne ikke op i enkelte kategorier, som er tilfældet for erhvervsskolerne. I stedet konkurrerer eleverne i en bred palette af fag. De skulle blandt andet samle et fuglehus, trække ledninger samt skære og lægge fliser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Grib bolden til håndboldens dag

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Annonce