Annonce
Ringkøbing

»Den fede dame« er en guldkalv

Anni Bernhard fra kunstbutikken De 9 Muser kan fortæller de mest utroligste historier om hvordan turister på mange måder forsøger at efterligne skulpturen og tage sjove feriebilleder ved skulpturen. Den er sjov og alvorlig på samme tid.

Profit rimer absolut ikke på Jens Galschiøt, men hans skulptur er en fed gevinst for Ringkøbing.

Hvis kunstneren Jens Galschiøt ikke fandtes, så var vi nødt til at opfinde ham, for hans kontante kunstneriske kommentarer til verdens ubalance er så befriende, at hans skulpturer - også de tunge - opløfter, opliver, glæder og udfordrer sindet.

Det var derfor en helt igennem genial ide, som kunstneren Bente Merrild og kunstforeningen i Ringkøbing fik, da de for tre år siden, efter udstilling af flere af Jens Galschiøts værker, satte gang i den lokale indsamling, der endte med købet af »Den fede dame«, eller som den rettelig hedder: »Survival of the Fattest«.

LÆS HELE HISTORIEN I DAGBLADET RINGKØBING SKJERN I MORGEN LØRDAG

Savner Guldkalven
Og i dag er der kun én ting Bente Merrild fortryder, nemlig at der ikke samtidig også blev samlet ind til »Guldkalven«, der i udstillingsperioden stolt tronede på torvet - strategisk placeret i bankenden, så de ansatte kunne danse omkring den i frokostpausen.

»Guldkalven var så spændende en provokation mod bankverdenen. Vi er styret af pengene, fra vi bliver født, til vi dør. De holder os oppe og nede, de giver frihed og undertrykker, og skulpturen stod helt oppe i lyset og skinnede - lys giver lys. Det var smukt og havde været langt mere fantastisk end den sandkasse, der har været på sommerprogrammet,« siger Bente Merrild.

Stof til eftertanke
»Den giver stof til eftertanke, Galschiøt vil have os til at tænke over tingenes tilstand, og skulpturen er en daglig påmindelse om, at vi skal tænke over at der skal være balance i de ting vi gør, og vi kan se, at det er det beskuerne gør. De kommer måske gående med morgenbrød eller i egne tanker, men så stopper de op, går tilbage og rundt om skulpturen og tænker,« siger hun.

Hundene giver hals
De ansatte i De 9 Muser og Bente Merrilds, der bor på den anden side af gaden, er i øvrigt ofte vidner til sjove optrin, når hunde sætter sig ned og gør af skulpturen til deres ejeres store forbløffelse.

Meget tilfreds
Kunstforeningens forkvinde, Aase Løvbjerg, er mere end tilfreds:

»Det er gået rigtig fint. Skulpturen skaber stor opmærksomhed om Ringkøbing, og den er god til at skabe både debat og morskab. Alle har en mening om den, ingen er ligeglade. Sådan skal god kunst være,« siger hun.

Justitia. Teksten på »Survival of the Fattest« - oversat til dansk - lyder: »Jeg sidder på ryggen af en mand. Han segner under byrden. Jeg vil gøre alt for at hjælpe ham, undtagen at stå ned fra hans ryg. Justitia (Vestlig gudinde for retfærdighed). Fotos: Jørn Deleuran.
Guld. Ringkøbings torv har i et par år været præget af en sandkasse i sommermånederne. I forbindelse med udstillingen af Galschiøts værker var »Guldkalven« også på plads. Den er i dag solgt til Vejle.

Galschiøt og skulpturen

Jens Galschiøt er født i 1954 i Frederikssund. Han er uddannet som klejnsmed på Lindøværftet og selvlært sølvsmed og skulptør. Han har i dag et 2000 m2 stort atelier på Banevænget 22 i Odense, hvor der ud over bronzestøberi også er galleri og skulpturpark.

Jens Galschiøts mest kendte værker/happenings, der har vagt international opmærksomhed er »Den indre Svinehund«, der blev stillet op i 20 europæiske byer for at minde os om at humanismen er en tynd skal over naturen i os selv og »Skamstøtten« som symboliserer undertrykkelse af menneskerettigheder.

»Survival of the Fattest« blev vist ved EUs sociale topmøde i Athen i 2006, hvor den vagte en del opsigt. Kunstforeningen i Ringkøbing arrangerede ligeledes i 2006 en udstilling med mange af Galschiøts værker. »Survival of the Fattest« kom til at stå på havnen, hvor maleren Bente Merrild også bor. Hun satte straks - i samarbejde med kunstforeningen - en byindsamling igang. I dag er skulpturen mest kendt som »Den fede dame«, på havnen i Ringkøbing.

Kunstforeningen sælger via flere af byens butikker i dag vin og kunst-postkort med motiv af skulpturen. Overskuddet går til nye kunstkøb, bl.a. har foreningen støttet opstillingen af »Helten« længere nede mod havnen.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Jimmi gør det politikerne drømmer om: Nu vil han selv være en af dem

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Super-sti i klitterne hænger i bremsen - lodsejere vender tommelen nedad

Skjern For abonnenter

Som 22-årig vandt Benjamin en pris for sin webshop: Nu hjælper han andre iværksættere med at få succes

Debat

De utilfredse råber højt: Vil vi have udvikling eller fortsat afvikling?

Ringkøbing

Farvel til de gamle rustne master: Flere steder i Ringkøbing skiftes gadebelysningen ud

Ringkøbing-Skjern

Desperat mangel på kandidater: Ingen ældre mødte op til Ældrerådets møder

Sport For abonnenter

Weekendens seriefodbold: Ingen kan bremse Ølstrup G&U og Faster/Hanning på vejen mod oprykning - BK Klitten snupper tre point uden at spille

Navne

Mange unge flytter til de større byer: 19-årige Thor Bøndergaard går mod strømmen og drømmer om en karriere i Vestjylland

Skjern

Politiet forbi tre gange i Skjerns natteliv: Slagsbrødre ville ikke bidrage til opklaring

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Videbæk

19 børnehavebørn i Vorgod/Barde er coronasmittet: Fire var positive på fjerdedagen

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Hvide Sande

Atlantic Sapphire-branden driller stadig: Ny efterslukning i dag

Annonce