Annonce
Ringkøbing

Byrådsmedlem og Vestas-medarbejder Erik Viborg: - Testcenter for 270 meter høje vindmøller i Lem Kær bliver for voldsomt

Fra Lems bygrænse er der under halvanden kilometer til de nuværende testmøller i Lem Kær. Bliver de mere end 100 meter højere, vil det være alt for meget, mener byrådsmedlem Erik Viborg. Foto: Poul Osmundsen
Byrådsmedlem Erik Viborg har arbejdet 32 år på Vestas og er stolt af sin arbejdsplads; men han frygter for, at planerne om kæmpe testmøller og Power to X bliver for stor en belastning for lokalsamfundet. Han har derfor bedt byrådet om at arrangere en temadag om emnet.

LEM: Byrådsmedlem Erik Viborg er stolt af Vestas.

- Jeg har arbejdet på Vestas i 32 år. Hele min familie er "Vestas-blå". Vestas sidder i mit DNA, lige som det sidder i Lems DNA, fastslår han.

Alligevel er Erik Viborg dybt bekymret over forslaget til et testcenter for op til 270 meter høje vindmøller, som nu er kommet på bordet.

Annonce

- Selv om Lem er stolt af Vestas og vil virksomheden det bedste, er mange i byen - og i Velling og Højmark - splittet på spørgsmålet om testcentret. Når jeg taler med folk, er det mit indtryk, at mange synes, det bliver for voldsomt. Over 850 underskrifter vidner om en modstand mod projektet, som vi i byrådet ikke kan sidde overhørig, siger han.

- Da byrådet i sin tid valgte Lem kær som ét af to testområder i kommunen, tror jeg ikke, man havde en forestilling om, at det kunne blive med så store og høje møller. Tiden er løbet fra området, som testområde, siger byrådsmedlemmet.

Derfor har Erik Viborg bedt sin kolleger i byrådet om at arrangere et temamøde, hvor det store projekt kan blive drøftet, inden det kommer til behandling i byrådssalen.

- Når jeg lytter til folk i lokalområdet, så er det især møllernes størrelse, der bekymrer. Efter vi har fået møllerne i Velling Mærsk, der er på 200 meter, kan folk få et indtryk af, hvor høje møllerne i Lem Kær kan blive - og det bryder de sig ikke om, siger han.

Stort projekt

Lem Kær-mølleparken har godt 10 år på bagen og har i alle årene været brugt af Vestas til at teste nye møller.

Skovgaard Invest, Energicenter Nord og Vestas har herefter spurgt kommunen om en mulig udvidelse af Lem Kær vindmøllepark.

Her vil de i de kommende år bygge nye møller op til 270 meter høje, anlægge en solcellepark, et Power-to-X-anlæg og løbende foretage ændringer, hvis der opfindes nye typer af vindmøller. Desuden ønsker projektmagerne at gøre området attraktivt som industriområde.

- Solceller er i sig selv en kilden sag. Meget tyder på, at anlægget i Gestegne kommer, og der er også forslag om andre store anlæg i området omkring Lem, blandt andet 290 hektar ved Tændpibe.

- Dertil kommer Power to X, som ingen af os i virkeligheden ved ret meget om. Jeg kan godt forstå, at folk er usikre over, hvad det drejer sig om, siger Erik Viborg.

Annonce

Testmøller til Vestas

Men de største bekymringer i Lem og omegn handler altså først og fremmest om testmøllernes højde. Og Erik Viborg lægger da heller ikke skjul på, hvor han står:

- Selv om mit hjerte banker for Vestas, mener jeg, at det bliver for voldsomt at stille møller i den størrelse op så tæt på bebygget område. De kommer til at ligge bare halvanden kilometer fra Lems og Vellings bygrænse, og de vil også kunne ses tydeligt fra Højmark og fra Ringkøbing K og fra Guldkysten i Ringkøbing.

Møllerne er tæt på, og bliver de endnu større, frygter Erik Viborg, at det kan gå ud over udviklingen i Lem, Velling og Højmark. Foto: Poul Osmundsen

Erik Viborg bor selv på Bakkedraget i Lem, under to kilometer fra de nuværende møller.

- Vi kan godt høre dem, når vinden er i det hjørne, men det er ikke noget, der generer os. Men 270 meter høje møller - det er bare for meget. Jeg frygter for, at det vil kunne gå ud over udviklingen af de tre byer, hvis møllerne bliver placeret så tæt på, siger han.


Selv om mit hjerte banker for Vestas, mener jeg, at det bliver for voldsomt at stille møller i den størrelse op så tæt på bebygget område.

Erik Viborg, byrådsmedlem.


Annonce

Naturens Rige

Erik Viborg frygter også for, at et så stort anlæg - og andre store energianlæg - kan gå ud over ambitionerne om at blive Naturens Rige og om at tiltrække tilflyttere.

- Som formand for fritids- og kulturudvalget ved jeg, hvor meget vi gør i kommunen for at give de unge en god opvækst, så de får nogle gode og positive oplevelser med sig, når de forlader området for at studere og måske vender tilbage hertil - eller i alt fald taler pænt om vores område. Men jeg har hørt, at unge eksilvestjyder spørger, om det er det, de skal være ambassadører for.

- Hvis vi fylder vores landskab op med så store møller og solecelleanlæg, tvivler jeg på, at vi kan få folk til at flytte hertil, siger han.

Med temamødet ønsker Erik Viborg hele projektet endevendt - og især, om det kan placeres andre steder, der er mindre tæt befolkede.

- For Vestas betyder det ikke det store, om det ligger nogle kilometer længere væk end Lem Kær. Det er værd at undersøge, om anlægget kunne ligge i eksempelvis Nørhede-Hjortmose. Vestas har lige stillet to testmøller op i Tændpibe, og der går lidt snak om, at der måske vil blive søgt på en mere; vil det ikke kunne opfylde deres behov? Man kunne også nemt forestille sig Power to X i samme område.

- Vi skal i byrådet i alt fald gøre alt, hvad der står i vores magt for at finde noget til Vestas. Men vi kan ikke overhøre den store lokale modstand, fastslår han.

Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Cheftræner fortæller om grunden til sit stop: - Som person er jeg grundlæggende lidt genert og introvert

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Nu går arbejdet i gang: Plan for gigantisk solcellepark i Gestenge kan være grydeklar om et års tid

Tarm For abonnenter

Nu kan du spille bowling døgnet rundt: Travlt bowlingcenter til salg igen

Ringkøbing

Transportfirma vinder pris for grønt initiativ: Planter træer ved grusgrav for pengene

Ringkøbing

Overraskende fund: Gravsteder og offergaver på Øster Lem Hede

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester vil have minister til at godkende radarstyret lys på vindmøller: - Det giver ingen mening

Ringkøbing For abonnenter

Hygge og nærhed: Ringkøbings nye læger vil tilbage til de gamle lægedyder

Ringkøbing

Nu bliver Naturkraft også til koncertsted: - Vi vil gerne vise, at vi også kan spille en rolle som lokalt kulturhus

Hvide Sande

Ikke mere rødt fjordvand: Men stadig badeforbud nær brandstedet

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Navne For abonnenter

100-årige Kristiane ønsker sig en skabsfryser i fødselsdagsgave: Hun har selv bagt til festen med 91 gæster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Annonce