Annonce
Navne

Byens store arkitekt runder 80 år

Søndag 10. maj er det igen tid til at rejse flaget for arkitekt Flemming Bay-Jørgensen. Denne gang fylde han 80 år. Arkivfoto: Lars Egelund
Flemming Bay-Jørgensen fylder 10. maj 80 år. 40 lande har nydt godt af hans talent, men hjertet ligger i Ringkøbing, hvor hans tegnestue i stor grad har præget bybilledet. Den største fødselsdagsgave er i øvrigt på vej i Søndervig.

Ringkøbing: Flemming Bay-Jørgensen, har været selvstændig arkitekt i over 50 år, og han har været med til at slå stregerne til store og små byggeprojekter i 40 lande. 4000 projekter er det blevet til for hans tegnestue, der i dag hedder Bay Arch og er overtaget af sønnerne Christian Bay-Jørgensen og Henrik Bay-Jørgensen.

Prøv at tjekke på hjemmesiden bayarch.dk - det er en fascinerede tidsrejse i arkitektur fra de tidligste 60'ere til nu - og den nærmeste fremtid.

De mest eksotiske projekter har været på Bahama-øerne, hvor Flemming Bay-Jørgensens firma har tegnet en hel bydel med hoteller, butikker, politi- og brandstation og finanscenter samt i Japan, hvor Sun Field Golfcenter og et højhus med 40 totalt danske restauranter bærer Flemming Bay-Jørgensens signatur.

Men kronen på værket er havnefronten i Ringkøbing:

»Det har været et stort privilegium at få lov til at sætte så stort et præg på Ringkøbing. Det var Hotel Fjordgaarden, der var den første opgave, der gjorde, at jeg blev selvstændig, og siden er det så gået slag i slag med plejehjemmet i Spjald, Rådhuset, Gymnasiet og Handelsskolen, samt ikke mindst havnefronten, hvor vi ikke bare har tegnet det kubistiske skulpturelle rådhus, der ligger som en skulptur i en park, men også Kræs, Peking Restaurant, havnepladsen, de røde huse på Bryggen, der trækker byens røde tage ned til vandet, og samtidig er moderne, til de moderne gule huse på Beddingen, Vestas-administrationsbygningerne med »vinduet« til havnen og Vestas’ tidligere udviklingsafdeling,« sagde Flemming Bay Jørgensen, da han for nogle år siden rundede de 50 år som selvstændig arkitekt.

I lokal-området er det dog langt fra kun Ringkøbing, Bay Arch har præget. Tegnestuen står for eksempel også bag Anker Fjord Hospice, Arken og Langsand i Hvide Sande samt ikke mindst Søndervig Feriepark, der snart rejser sig af sandet.

"Et badeland og resort af international standard på hjemmebanen vil være et dejligt punktum, skrev Flemming Bay-Jørgensen i 50-års jubilæumsmagasinet fra Bay Arch. Og det store ønske gik i opfyldelse. Flemming Bay-Jørgensen er med til at sætte de sidste streger - præcist som han var med til at sætte de første for næsten 14 år siden…

- Flemming arbejder stadig fra klokken 9 til 16 hver dag. Sådan kan han lide det, siger Eva Bay.

Hun ved i skrivende stund ikke, hvor mange gæster parret får på besøg på den runde dag. Alting er jo noget usikkert i denne tid.

- Men jeg ved, at nogle af vores børn kommer hjem, og så må vi se, hvem der ellers kommer forbi Hvashøj 10, siger hun med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frivillige foreninger kan blive fritaget for affaldsgebyr på genbrugspladser

Annonce