Annonce
Ringkøbing-Skjern

Biskop appellerer til folketingspolitikere: Husk kirkerne i næste genåbningsrunde

Kirkerummet bærer erindringen om, hvad vores liv er. Det er her, vi er blevet døbt, konfirmeret og gift, og det er her, at vi har stået og taget afsked med vores kære. Det ville være godt, hvis man kunne åbne rummet, så folk kunne gå ind, måske tænde et lys, sætte sig og samle tankerne, siger biskop Elof Westergaard, Ribe Stift. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Kirkerne må ikke være det sidste sted, der bliver åbnet, for kirken har en opgave for befolkningen i denne tid, lyder det fra biskop Elof Westergaard.
Annonce

VESTJYLLAND: I over en måned har der ikke været holdt en eneste almindelig gudstjeneste, og selv i påsken var kirkedørene over hele landet lukket og låst.

Folkekirken har ligesom alle andre institutioner i samfundet påtaget sig et ansvar for at hindre den frygtede corona-smitte, men når politikerne næste gang åbner Danmark endnu mere op, må kirken gerne være en del af puljen.

Det ønske kommer fra biskop Elof Westergaard, Ribe Stift. De nuværende regler om, at man ikke må forsamles mere end 10 personer, varer foreløbig frem til 10. maj.

- Kirkerne skal ikke være det sidste sted, der åbner, for kirken har også en opgave i denne situation, siger Elof Westergaard, der kalder det for en rigtig beslutning at lukke kirken for at minimere smitterisikoen.

For rigtig mange er det en svær tid, og der kan kirken noget specielt. Gennem historien har kirken været et fast tilholdssted, når der var sorg og kriser.

- Kirkerummet bærer erindringen om, hvad vores liv er. Det er her, vi er blevet døbt, konfirmeret og gift, og det er her, at vi har stået og taget afsked med vores kære. Det ville være godt, hvis man kunne åbne rummet, så folk kunne gå ind, måske tænde et lys, sætte sig og samle tankerne. Det må kunne lade sig gøre, og så handler det naturligvis også om, at der skal sættes håndsprit op i kirken, forklarer Elof Westergaard.

Han forestiller sig, at der på samme måde også kan laves gudstjenester igen, måske med nogle særlige regler, som tager hensyn til at smitterisikoen bliver minimeret.

Åbningen skal ikke være for kirkens egen skyld, men for de folk, den er kirke for.

Elof Westergaard har fået mange henvendelser fra familier om konfirmationerne, der er blevet udskudt. Hvad angår begravelser, har folk udvist meget stor forståelse - og måske kan man bruge deltagerantallet til gudstjenester. Ribe Domkirke har plads til 60 personer til begravelser, og det kunne blive en begyndelse.

Omvendt har præsterne udvist meget stor kreativitet for at nå ud til folk gennem de lukkede kirkedøre. Således er de sociale medier blandt andet blevet taget i brug.

- Jeg håber virkelig også, at der er ting, vi kan tage med fra det her. Blandt andet at være udadvendt som kirke på de sociale medier, siger Elof Westergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Uheld i Tarm: Overholdt ikke vigepligt

Annonce