Annonce
Erhverv

Bent Naur skal redde landbruget: Tidligere direktør for Landbobanken formand for ny ekspertgruppe

Bent Naur som tusinder af vestjyder har lært ham at kende: På den årlige generalforsamling, hvor han afleverede endnu et kanonregnskab. Arkivfoto Mikkel Jezequel.
Den tidligere direktør for Ringkjøbing Landbobank skal stå i spidsen for gruppe, der skal komme med gode råd til dansk landbrug om hvordan erhvervets økonomi kan blive mere robust.

RINGKØBING: Den tidligere direktør for Ringkjøbing Landbobank, Bent Naur, skal stå i spidsen for en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan landbruget får en mere robust økonomi.

- Gruppen vil komme med gode ideer og anbefalinger til, hvordan vi kan udvikle et landbrugserhverv, der kan håndtere konjunkturudsvingninger og finansielle udfordringer bedre, og som kan gøre det lettere for nye generationer at træde ind i erhvervet, siger Bent Naur i en pressemeddelelse fra Fødevareministeriet.

Det er fødevareminister Mogens Jensen (S), der har nedsat gruppen. Udgangspunktet er, at dansk landbrug gennem mange år har haft stor gæld; derfor er en række bedrifter i risikozonen, ikke mindst fordi de også har en lav indtjening. Samtidig er landbruget også udsat for klimaforandringer som eksempelvis den tørre sommer 2018, der udfordrede flere landmænd på pengepungen.

- Landbruget er en vigtig del af dansk økonomi. Derfor er jeg meget glad for at kunne etablere en ekspertgruppe, der skal komme med gode bud på, hvordan vi kan skabe en mere økonomisk robust landbrugssektor, siger Mogens Jensen.

Annonce

Erfaren mand

Ekspertgruppen består af repræsentanter for SEGES (Landbrug & Fødevarer), LandboUngdom, Nærings- og Nydelsesmiddelforbundet, Nationalbanken, Danmarks Naturfredningsforening, Finans Danmark, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og Det Miljøøkonomiske Råd.

Og i spidsen står altså den 72-årige Bent Naur, der stod spidsen for Landbobanken fra 1987 til 2012.

Gennem sine 25 som direktør for Ringkjøbing Landbobank opnåede Bent Naur nærmest legendarisk status i og uden for finanskredse.

I det kvarte århundrede stod han i spidsen for en bank, der bare voksede og voksede, og som i offentligheden nærmest blev indbegrebet af vestjysk soliditet og sans for den rettidige omhu. Og vel at mærke en bank der - som navnet antyder - har mange landbrugskunder, hvilket har givet Bent Naur stor indsigt i erhvervets udfordringer.

Siden han gik på pension, har Bent Naur haft eller har bestyrelsesposter i blandt andet Bank Nordik, Nykredit Realkredit og Nykredit Holding og Finansiel Stabilitet.

Det første møde i ekspertgruppen holdes i starten af december, og det forventes, at gruppen afleverer sine anbefalinger til fødevareministeren i sommeren 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce