Annonce
Erhverv

Grøn Energi: Batteridrevne gravemaskiner vinder frem

Thomas Frederiksen og kollegerne hos Nicolaisen & Larsen importerer og sælger JCB-entreprenørmaskiner i hele landet. Nogle af de mindre maskiner kan nu også køre på el. Foto: Thomas Maxe
Entreprenørmaskiner bliver mere avancerede, og de små maskiner kan nu også køre på el.
Annonce

ULFBORG: Gravemaskinen kan nu fås med hjul i stedet for larvefødder.

Rendegraveren har fået en avanceret skovl med rotor-tilt-funktion, og minigraveren kan køre på batterier i stedet for diesel.

Udviklerne hos JCB, et af verdens mest solgte mærker inden for entreprenørmaskiner, har haft travlt de senere år, og den danske importør Nicolaisen & Larsen mærker stor interesse for de nye, mere avancerede modeller.

- Entreprenørerne skal ofte arbejde i følsomme områder, måske indendørs eller i områder, hvor man ikke kan tillade sig at støje for meget. Så er det en god idé at bruge en el-drevet maskine. Den får samtidig meget positiv respons fra maskinførerne, for de slipper jo også for støjen, og så vibrerer maskinen langt mindre. Det giver altså et bedre arbejdsmiljø, forklarer Thomas Frederiksen, marketing- og produktchef hos Nicolaisen & Larsen.

Skiftet til el er også en brik i det store CO2-puslespil. Danmark har forpligtet sig til, at CO2-udledningen i 2030 skal være 70 procent mindre, end den var i 1990. Især transportbranchen har haft svært ved at følge med, men nu begynder el både teknologisk og prismæssigt at blive realistiske alternativer til diesel og benzin.

- El-minigraveren er bygget på samme ramme som diesel-modellen. Den har fuldstændig samme kraft og ydeevne, men den har fire lithium-batterier i stedet for en diesel-tank, fortæller Thomas Frederiksen.

Nicolaisen & Larsen A/S

Nicolaisen & Larsen har 60 ansatte fordelt på hovedsædet i Ulfborg og afdelinger i Vissenbjerg og Ringsted.

1. maj i år blev salget af JCB-maskiner opdelt. Nicolaisen & Larsen fortsætter i rollen som dansk importør og forhandler af JCB-entreprenørmaskiner, mens Brøns Maskinforretning tager sig af JCB-landbrugsmaskiner.

De mindste entreprenørmaskiner koster cirka 200.000 kroner, mens de store maskiner godt kan koste på den gode side af en million kroner inklusive tilbehør.

Hjemmeside: www.jcb.dk

Annonce

Mere effektive

En minigraver er i prisklassen omkring 200.000 kroner, mens en stor gravemaskine typisk koster fire-fem gange så meget. De nye maskiner udvikler sig hele tiden, og der stilles større krav til effektivitet og alsidighed.

- Lønningerne i Danmark er relativt høje, så der bliver stillet meget høje krav til maskinerne. Arbejdet skal foregå hurtigt og præcist, og man skal have det maksimale ud af maskinen. For eksempel er det også almindeligt, at kunderne køber ekstraudstyr til de store gravemaskiner, typisk en skovl med rotor-tilt, så skovlen kan vendes og drejes og grave lige præcist dér, hvor man gerne vil uden, at man skal bruge tid på at flytte maskinen for at komme til, siger Thomas Frederiksen.

Annonce

Brugerne er glade

Ansatte hos danske entreprenører får måske nok mere i løn end i nogle andre lande. Men de har også typisk også en god uddannelse, og så er maskinførerne også vant til at tænke selv – og vil også gerne være med til at tage beslutninger på arbejdspladsen.

Det mærker man også hos JCB-forhandleren.

- Det er ofte maskinføreren selv, som er med til at vælge en ny maskine, så meget af vores information går både til beslutningstageren i virksomheden og til dem, der bruger vores maskiner hver dag. Det er også vigtigt at få dem i tale, for det kan være en stor psykologisk forandring at skulle køre i en el-drevet maskine frem for diesel. Dem, som har prøvet, er meget begejstrede, men det kræver en lidt anderledes tilrettelæggelse af dagen, for eksempel at man måske skal sætte den til opladning i middagspausen, siger Thomas Frederiksen.

Annonce

Populær hos tyve

De avancerede entreprenørmaskiner er desværre ikke kun attraktive for de betalende kunder.

Byggepladser i hele landet er plaget af tyveri og hærværk. Også Nicolaisen & Larsen har været udsat for nogle spektakulære tyverier, hvor professionelle banditter havde kørt maskiner væk og via lastbil havde fragtet dem til Østeuropa.

- Det er almindeligt, at maskinerne har avanceret gps-overvågning, som viser, hvor maskinen er henne – lige som du kender fra din iPhone. På de nye maskiner kan ejeren få en sms-alarm, hvis maskinen bliver startet uden for normal arbejdstid, så han kan nå at reagere, inden gps-alarmen bliver afbrudt, og maskinen bliver læsset på en lastbil og kørt væk, siger Thomas Frederiksen.

Sikkerheden og overvågningen er strammet gevaldigt op i flere omgange hos Nicolaisen & Larsen, senest efter et frækt tyveri for et år siden, hvor to teleskoplæssere blev kørt hen over jernbanen og ind i et skovområde, hvor de sandsynligvis blev læsset på en lastbil og forsvandt.

De skærpede sikkerhedsforanstaltninger er fortrolige, men der er tale om både elektronisk og fysisk skærpet overvågning af hele matriklen. Det har indtil videre forhindret besøg uden for åbningstiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce