Annonce
Ringkøbing-Skjern

Arbejdskraften hentes direkte til Danmark: Vikar-bureauet JKS opretter kontor i Rumænien

Det er ikke mindst produktionsarbejdere til den hungrende danske industri, JKS satser på at hente i Rumænien. Foto: Henning Bager
Danmarks største vikarbureau, JKS, gør nu en ekstra indsats for at skaffe arbejdskraft til det glohede danske arbejdsmarked.

RINGKØBING: Det danske arbejdsmarked er glohedt som aldrig før. Ikke mindst her i Vestjylland er manglen på ledige hænder akut. Men nu kan der være hjælp på vej: Danmarks største vikar- og rekrutteringsvirksomhed, det Ringkøbing-baserede JKS, opretter om kort tid en afdeling i Rumænien.

- Det er ikke tilfældigt, at det er i Rumænien, vi åbner et rekrutteringskontor. I JKS har vi lige siden starten formidlet megen udenlandsk arbejdskraft, og af de 3.500 fuldtidsbeskæftigede vikarer og projektmedarbejdere er cirka 300 bosiddende i udlandet. Af dem er 20 procent fra Rumænien, og andelen er stigende, siger underdirektør og medejer Søren Ingemann.

- Vi har over de seneste 12 måneder kunnet se, at andelen af rumænske medarbejdere er steget og steget forhold til andre nationer tættere på, for eksempel Polen, efterhånden som arbejdskraftreserverne i nabolandene er tørret ud.

Annonce

- Samtidig går de tilbagemeldinger, vi får fra vore kunder på, at man er rigtig glade for den rumænske arbejdskraft, og derfor er det naturligt, at vi nu rekrutterer direkte fra Rumænien for at have fuld kontrol og sikkerhed i processen, siger Søren Ingemann.

Kontor i Iasi

JKS har valgt at oprette kontoret i Iasi, en stor universitetsby i det østligste Rumænien tæt på grænsen til Moldova.

- Kontoret skal ledes af to-tre lokale medarbejdere; lederen er rumæner, men har boet i Danmark, så han kender arbejdsmarkedsforholdene i begge lande, siger Søren Ingemann.

Kontoret skal ledes af to-tre lokale medarbejdere; lederen er rumæner, men har boet i Danmark, så han kender arbejdsmarkedsforholdene i begge lande.

Søren Ingemann, underdirektør, JKS.

Kontoret vil rekruttere medarbejdere over hele Rumænien. Det er ikke mindst produktionsmedarbejdere, blandt andet inden for metalindustrien, JKS er på udkig efter - både faglærte og ufaglærte.

Rumænien har også en højteknologisk sektor, så kunder med behov for specialister, for eksempel ingeniører og it-udviklere vil også kunne få hjælp.

JKS er virksom over hele Danmark, men også stærkt repræsenteret i det vestjyske lokalområde. Her underdirektør Søren Ingemann sammen med afdelingsleder i Ringkøbing-Skjern Kommune, Anette Aarup Skyttegaard i Innovest, hvor JKS har kontor. Foto: Mads Dalegaard

- De rumænske medarbejdere vil blive beskæftiget i hele Danmark, men der er produktionsvirksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune, der mangler folk, så de vil sikkert også blive beskæftiget her, siger Søren Ingemann.

JKS satser på at få i alt fald 500-1000 rumænere til Danmark til næste år; selv om kontoret først åbner officielt til næste år, er firmaets folk i Rumænien allerede i fuld gang, og de første rumænere er allerede formidlet herop.

Annonce

Myndighedsbehandling

Da Rumænien er et EU-land, er det på grund af lovgivningen om arbejdskraftens frie bevægelighed forholdsvis ukompliceret for rumænerne at få adgang til Danmark. De har ret til at arbejde og bosætte sig i Danmark, og i Ringkøbing-Skjern Kommune er der allerede hundredvis af rumænere, der har fået fast bopæl.

- Selv om det i første omgang handler om at få arbejdskraft, bosat i Rumænien herop, er der ikke noget i vejen for, at de senere kan vælge at flytte hertil; på den måde kan vi potentielt være med til at understøtte bosætningspolitikken i en kommune som Ringkøbing-Skjern, siger Søren Ingemann.

For dem, der vil pendle frem og tilbage, er der gode muligheder, idet Billund Lufthavn har to ugentlige afgange til og fra Iasi. JKS hjælper så de rumænske medarbejdere med at finde et sted at bo den første tid, indtil de måske selv finder noget andet.

- Vi har faktisk kun en større udfordring. Myndighedsbehandlingen, især når det gælder om at få et skattekort, tager længere tid end tidligere; i øjeblikket er den gennemsnitlige behandlingstid syv uger for at få et skattekort. Den udfordring har vores arbejdsgiverforening dog en tæt dialog med myndighederne om at få løst, siger Søren Ingemann.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Boligselskab vil bygge fire højhuse og 28 rækkehuse tæt på Ringkøbings bymidte: Pris over 100 millioner

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Marianne Karlsmose hørte om KD-formands exit fra en journalist: Nu er hun fungerende formand mod sin vilje

Hvide Sande For abonnenter

Krimiserie går verden rundt: Nu får japanere og grækere også et indblik i livet i Hvide Sande

Navne

Mindeord over 91-årige Aksel Mortensen fra Stadil: Far var en af de få, som fik mulighed for at flytte fra et plejehjem

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Ringkøbing-Skjern

Vikaren fra himlen dropper Kristendemokraterne: Men det får ikke Kristian Andersen til at genoverveje comeback

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog: Få lyspunkter i halvsløj pligtsejr - nu går Skjern efter førstepladsen

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hvide Sande

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Ringkøbing

Sidney Lee havde prøvet det meste: Men han nægtede at tappe en orne, da han var i lære som landbrugsmedhjælper i Velling

Videbæk For abonnenter

Overarbejde førte til 33 års erhvervseventyr: Nu er Peter Birkkjær klar til et generationsskifte

Ringkøbing-Skjern

Ansat hos Wiese fortalte om sine landsmænds nød: Erhvervslivet og FrivilligVest i storstilet indsamling til ukrainere

Annonce