Annonce
Danmark

Adfærdsforsker advarer: De unge bliver de store smittespredere

De unge går fortsat i byen trods risiko for smitte. Genrefoto: Andreas Beck
Adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen fra Roskilde Universitet advarer mod, at særligt de unge risikerer at blive de helt store smittespredere under udbruddet af coronavirus. De tror, de lever for evigt og har langt mere sociale netværk end den voksne befolkning, lyder forklaringen blandt andet.

Virus: De danske unge vil sandsynligvis komme til at bære en del af skylden for, at coronavirussen fortsat spreder sig, selvom store dele af landet er lukket ned. Det vurderer adfærdsforsker ved Roskilde Universitet, Pelle Guldborg Hansen.

- De unge bliver nogle store smittespredere, fordi de tager lettere på risici end andre grupper. De tror, de lever for evigt. Mange af dem gider ikke blive mere end 30, fordi der alligevel ikke er noget på den anden side, forklarer forskeren.

Tidligere er det kommet frem, at flere unge blev smittet med coronavirus efter en fest, hvor de havde spillet et drukspil, der indebar at have bordtennisbolde i munden og spytte dem ud for at forsøge at ramme et plastiskkrus med øl. Hvis det lykkedes at ramme, skulle modstanderen drikke øllen. Samtidig har der været flere historier i medierne om unge, der fortsat mødes og holder privatfester. Historier, der ikke overrasker adfærdsforskeren.

- De unge har sociale netværk, der er langt mere aktive end voksne mennesker har. De vil stadig mødes med deres venner, kysse og have bajere. De bliver ret hurtigt utålmodige og vil ud og have det sjovt, nu hvor de har fri fra skole, siger Pelle Guldborg Hansen.

Vodkaflasker og vandpiber på runde

En anden årsag til, at han vurderer smittespredningen især vil komme fra de unge er, at fester anderledes og oftere end voksne.

- De kysser nogle gange med mange. De drikker af den samme vodkaflaske alle sammen, og vandpiben går på runde, siger Pelle Guldborg Hansen.

Han vurderer dog stadig, at regeringens beslutning om at lukke landets skoler og uddannelsesinstitutioner kan have en effekt på smittespredningen.

- På gymnasiet sætter de unge sig i en klasse med 30 studerende. Bagefter har de valgfag og sidder sammen med 25 andre. Der kører smitten nok ret hurtigt. Når de unge i stedet mødes i en kælder i Horsens, så er det måske de 10-15 unge, der er sammen hele aftenen, og igen næste aften.

Annonce

- De er udenfor pædagogisk rækkevidde

Mens mange voksne i disse dage frivilligt undgår unødig aktivitet uden for hjemmet, er det sværere at begrænse de unge, vurderer Pelle Guldborg Hansen. Han mener for eksempel ikke, at man kan nå de unge gennem blød information om virussen og smittespredning.

- De er udenfor pædagogisk rækkevidde. Som det er nu, kan forældre ikke gøre meget andet end at give deres unge håndsprit med, siger han.

Pelle Guldborg Hansen vurderer, at der er brug for en klarere melding fra sundhedsmyndighederne eller regeringen, hvis de unge skal nås.

- Det er umuligt at holde sin teenager hjemme, hvis de andre er ude. Derfor er løsningen, at regeringen bliver meget mere klar i spyttet og siger direkte, at de unge ikke må forlade hjemmet. Det er fjollet, at resten af samfundet bliver bedt om at blive hjemme, virksomheder tager milliardtab dagligt, folk fyres, mennesker ryger på intensiv, og samtidig har vi en laissez faire holdning med, at de unge skal have lov. De unge er den gruppe, der har mindst at miste og den gruppe, der er mest sociale.

Avisen Danmark har bedt Statsministeriet og Sundhedsstyrelsen forholde sig til adfærdsforskerens udsagn. Styrelsens presseafdeling oplyser, at de vil gå videre med avisens henvendelse, men det har ikke været muligt at få svar inden avisens deadline. Statsministeriet henviser til influenceren Alexander Husums youtubevideo, hvor Mette Frederiksen deltager. Samtidig henviser statsministeriet til statsministerens pressemøde på DR Ultra. Her anbefaler hun blandt andet et barn aflyse sin børnefødselsdag med 22 deltagere.

Annonce
Annonce
Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Erhverv For abonnenter

Fremtiden i Hvide Sande er usikker: Næsten hele Atlantic Sapphires fabrik er ødelagt af branden

Hvide Sande

Bådejere fik travlt med at flytte deres både under storbranden i Hvide Sande: - Vi skulle bare væk

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern

39-årig kvinde snydt: Solgte iPhone til 6.500 kroner - modtog falske pengesedler

Hvide Sande For abonnenter

Hvide Sande Hallen lynhurtigt klar med husly: 50 mennesker evakueret under storbrand

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hvide Sande

Farligt stof i fjorden efter branden: Fredag formiddag skal forureningen undersøges nærmere

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Vestjylland

Forbløffet udvalgsformand anede ikke, at Husby Klitplantage var i spil som nationalpark

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Ringkøbing

Nu bliver Naturkraft også til koncertsted: - Vi vil gerne vise, at vi også kan spille en rolle som lokalt kulturhus

Annonce