Annonce
Ringkøbing

18 sekundmeter ødelagde ikke frisuren: Mary blev blæst bagover til Naturkraft-indvielse

Kronprinsesse Mary skulle egentlig ikke have været udsat for vindtunnellen, men ville gerne prøve. Det endte med 18 meter i sekundet og en kongelig frisure, der sagtens kunne holde til hård kuling. Foto: Søren Palmelund
Kronprinsessen var så begejstret for Naturkraft, at hun blev hængende meget længere end planlagt - og lovede at tage børnene med en anden gang.
Annonce

Ringkøbing:  Næste gang tager hun børnene med.

Det løfte gav kronprinsesse Mary, da hun med mere end en halv times forsinkelse forlod indvielsesfesten for Naturkraft fredag eftermiddag. Kronprinsessen havde en knivskarp time til at klippe den officielle blomsterranke med markblomster med en hækkesaks, overvære taler og blive vist rundt.

Men den tidsplan skred, blandt andet fordi hun - udenfor programmet  - blev blæst bagover af en Vesterhavsstorm i Naturkrafts udendørs vindtunnel.

De 11-årige tvillinger Aleksander og Karoline Møller Pramgaard fik æren af at være med til at klippe snoren, der i bæredygtighedens navn var en ranke af markblomster. Foto: Søren Palmelund

Det var kronprinsessen selv, der bad om at få lov til at få vind i håret under Naturkraft-direktør Peter Sands guidede rundtur.

- Der blev jeg blæst igennem, lød det fra en storsmilende Mary efter at have oplevet hvordan 18 sekundmeter føles på egen krop.

- Har I prøvet det, spurgte hun børnehavebørnene fra Trinbrættet, som sad klar med flag til ære for den kongelige gæst.

Annonce

En god investering

Kronprinsessen var langt fra alene om at være begejstret for Naturkraft. Mærsk-bestyrelsesformand Ane Uggla havde svært ved at få armene ned over den nye attraktion, som hun gennem A.P. Møllefonden har været med til at støtte med 100 millioner kroner.

- Jeg er meget glad, og jeg kommer helt sikkert tilbage - mange gange. Og jeg tager mine børnebørn med. Jeg vil slæbe alle dem med, jeg kan, sagde hun efter rundtur i park og hovedbygning.

Mærsk-bestyrelsesformand Ane Uggla havde taget turen til Vestjylland for at se på A. P. Møllefondens investering på 100 millioner. Og hun var begejstret for dét hun så - og kommer meget gerne igen. Foto: Søren Palmelund

Peter Sand kvitterede med en frokost, hvor han for første gang kunne takke for den donation, der på alle måder blev gennembruddet for Naturkraft-projektet.

- Det betyder meget for mig, at hun er så tilfreds med investeringen og er glad for det projekt, vi har skabt, siger han.

Fra brusebads-idé til oplevelsesarena

Oplevelsesparken Naturkraft er en turistattraktion ved Ringkøbing med naturens kræfte, klima og bæredygtigthed i centrum. Styres i dag af to erhvervsdrivende fonde.

Parken ligger på et 50 hektar stort areal ved Ringkøbing, som for få år siden var en mark.

Butiksindehaver og tidligere formand for handelsskabtsforeningen Bent Brodersen fik idéen i 2007 under et brusebad. Projektet blev lanceret under navnet Stjernen. Det skiftede året efter til ElemenZ, for i 2009 at blive omdøbt til Kraft. Det endte som bekendt som Naturkraft.

For ti år siden blev Peter Sand ansat som direktør. Hans eneste krav til ansættelsen var, at han kunne regne med politisk opbakning for "jeg går aldrig ind i projekter, der ikke kan lykkes".  Det gav daværende borgmester Iver Enevoldsen ham håndslag på.

Byrådet har støttet med 100 millioner kroner. Region Midtjylland, Vestas og en række virksomheder og fonde er også blandt bidragyderne. Det helt store gennembrud kom, da A.P. Møllerfonden donerede 100 millioner til projektet.

Naturkraft har kostet 300 millioner at anlægge og attraktionen skal efter planen tiltrække 280.000 gæster om året.

Naturkraft skulle have åbnet åbner den 4. juni i år, men på grund at corona-udbruddet måtte premieren skubbes til den 12. juni. Den dato kunne kronprinsesse Mary heldigvis for Naturkraft også komme og klippe indvielsessnoren.

Direktøren understreger, at der er tale om en gigantisk holdpræstation at gøre idé til virkelighed. Selv kom han i spidsen projektet for ti år siden - den gang stod skeptikerne stod i kø, men han har aldrig selv tvivlet på, at det kunne lade sig gøre at få den vidtløftige idé til at rejse sig fra marken.

Naturkraft 12. juni 2020. Kronprinsesse Mary.

Marken var i øvrigt landmand Asger Krogsgaards.

- Det var min bedste rugmark, som det sidste år gav 6,7 ton pr. hektar. Jeg har sagt til Peter Sand, at jeg håber på, han kan få lige så meget ud af den, griner han.

Annonce

Melorme og ejerskab

I spidsen for holdet bag Naturkraft-byggeriet er projektleder Brian Meldgaard fra Hansen & Larsen. For ham er indvielsen en stor dag, og han tager alle oplevelser med. Derfor går han ikke af vejen for ristede melorme og fårekyllinger i chokolade fra den klimavenlige buffet.

- Det har været et helt særligt projekt at være en del af. Sådan har alle de folk, som har været med. Alle føler et kæmpe stort ejerskab. Derfor er jeg også glad for at have så mange med til indvielsen, siger han.

Blandt dem arkitekt Jens Erik Thøgersen fra Thøgersen & Stouby, som har slået stregerne.

- Det er både med vemod og glæde, jeg står her i dag. Vi har været med i syv år, og jeg er sikkert ikke den eneste hos os, der kommer til at lide af Naturkraft-abstinenser, siger han.

På ringvoldens højeste punkt er der fri udsyn over Naturkraft og den omkringliggende natur. Foto: Søren Palmelund

Naturkraft-ambassadør og tidligere tv-meterolog Jesper Theilgaard er en af dem, der tror på en lys fremtid for en attraktion, som formidler af natur og klima.

- Jeg kan slet ikke være i mig selv. Det her er blevet et fantastisk projekt, som viser hvordan mennesker og natur påvirker hinanden. Tænk hvordan det vil vokse de kommende år, sagde han.

Annonce

En kraftpræstation

Både borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk havde fundet de helt store smil frem. Det samme havde kulturminister Joy Mogensen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S). Han kaldte det en 'kraftpræstation af holdet bag' og roste formidlingen af den grønne dagsorden, som er en af Naturkrafts visioner.

Børnehavebørnene fra Trinbrættet fik både et glimt af kronprinsessen og lov til at lege i parken. Og så var der lige en teaterforestilling på falderebet. Foto: Søren Palmelund

Naturkraft-direktør Peter Sand kunne fredag puste ud, inden den nye virkelighed venter. Den hvor 280.000 gæster gerne skulle tjekke ind på en Naturkraft-ekspedition hvert eneste år.

Blandt de fremtidige gæster kunne være fire prinser og prinsesser.

- Jeg er sikker på, at mine børn ville nyde at besøge stedet. Jeg synes det er vigtigt, at vi lærer vores børn om natur og bæredygtighed, sagde kronprinsesse Mary, da hun temmelig forsinket sagde farvel og tak for i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce