Annoncørbetalt indhold

Stomi og forstoppelse: Gode råd til din kost

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Selvom det er muligt at leve et helt almindeligt liv med stomi, kan der indimellem opstå komplikationer. Det gælder bl.a. forstoppelse, som kan være ekstra ubehagelig og smertefuld for stomi-opererede.


Både kost, mangel på motion og visse typer medicin kan være årsagen til, at du oplever forstoppelse. Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at forebygge og afhjælpe problemerne.


Forstoppelse hos stomibrugere

Ligesom hos alle andre mennesker, kan man som stomibruger opleve mavegener, såsom forstoppelse, luft i maven og diarré.


Forstoppelse opstår typisk grundet en uhensigtsmæssig kost og for lidt motion. Det kan også skyldes en blokering i tarmsystemet, f.eks. en forsnævring af vævet. Oftest er det dog kost og manglende motion, der er årsagen.


Heldigvis er der flere forholdsregler, du kan tage for at undgå problemer med forstoppelse. Det gælder bl.a. daglig motion, sund og varieret kost og rigeligt med væske.


Kostråd til dig med stomi

Vi er alle forskellige. Det betyder, at nogle stomibrugere oplever at kunne spise næsten al slags mad, uden at det påvirker stomien negativt. Andre oplever måske, at der er særlige fødevarer, der irriterer tarmsystemet og forårsager luft i maven eller forstoppelse.


hvad er godt for dig at spise, hvis du har en stomi? Generelt er det sådan, at den mad der var god for dig at spise, inden din stomi, stadig er god for dig efter din stomioperation.


Det betyder med andre ord, at de fleste med stomi kan spise helt normalt, så længe man spiser sundt og varieret. Her kan du med fordel følge de officielle kostråd, som bl.a. lyder:


·        Spis mere frugt og grønt – 600 g om dagen

·        Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen

·        Spis kartofler, ris, pasta og groft brød hver dag

·        Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager

·        Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød

·        Spis varieret, planterigt og ikke for meget

·        Sluk tørsten i vand.


Mange med forstoppelse har også gavn af at spise figner eller svesker, der er kendt for at have en afførende effekt.


Det kan også være en god idé at ekstra opmærksom på fødevarer, der er kendt for at være svært fordøjelige. Det gælder bl.a.:


·        Bladselleri

·        Asparges

·        Druer med sten

·        Rabarber

·        Tomatskind

·        Kokos

·        Nødder

·        Champignon.


Hvis disse frugter og grøntsager er en del af din kost, bør de derfor tygges grundigt.


Samtidig er det dog vigtigt at understrege, at du ikke skal være bange for at prøve nye retter, ligesom det i langt de fleste tilfælde heller ikke er nødvendigt med en speciel og restriktiv diæt. Men det er godt at være opmærksom på, hvordan de forskellige fødevarer påvirker dit output og dit generelle velbefindende.


Her kan det være en god idé at føre en ”maddagbog”, som kan hjælpe dig med at identificere mønstre og årsager, hvis du jævnligt oplever problemer med forstoppelse eller andre tarmrelaterede symptomer. På den måde kan du eksperimentere med forskellige typer af madvarer for at finde frem til den kost, der er bedst for netop dig.


Hvis hverken kostændringer, rigeligt med væske og motion er nok til at afhjælpe forstoppelsen, kan du også forsøge dig med afføringsmidler fra apoteket. Derudover bør du kontakte din læge eller stomisygeplejerske, hvis problemerne varer ved.


Få gratis støtte og rådgivning med Coloplast Care

Foruden kost kan der hos stomibrugere være mange tanker og problemstillinger, der fylder i hverdagen. Det kan derfor være rart at have nogle at søge råd og støtte hos. Coloplast Care tilbyder netop dette. Det er et støttetilbud til stomiopererede, hvor du kan få inspiration, vejledning og støtte til din hverdag – lige når du har brug for det.


Når du melder dig ind i Coloplast Care, får du adgang til personaliseret rådgivning på tværs af e-mail, web og telefon. De kompetente sygeplejersker har masser af erfaring med vejledning og support til stomiopererede, og de kan hjælpe med alt fra besvarelse af praktiske spørgsmål til vejledning i produktvalg. Du har også mulighed for at bestille gratis vareprøver, så du kan finde frem til de produkter, der passer dig og din stomi bedst.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.